Sosyal medyada Prof. Dr. Mehmet Ceyhan hakkında yayılan iddialardan biri de, kuş gribi salgını sırasında binlerce kanatlı hayvanın ölümüne neden olduğu, sonradan da kuş gribinin yalan olduğunun ortaya çıktığı.
Kuş gribi halen görülen bir hastalık
H5N1 virüsü ailesinden kaynaklı ölümcül zoonotik (hayvan kaynaklı) bir hastalık olan kuş gribi salgını 2005 ila 2008 yıllarında ortaya çıkmıştı. Tedavisi olmayan bu hastalık insanları da öldürebiliyor. Kuşlarla kontamine yüzeylerden bulaşan bu hastalıkla ilgili Türkiye’de onlarca vaka kaydedilmişti. İnsanlarda grip benzeri semptomları gösteren hastalık, insandan insana bulaşmasa da, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre ölüm oranı yüzde 60. Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinde de hastalığa yönelik çok sayıda bilgilendirme yer alıyor.
Kuş gribi halen dünyanın birçok yerinde görülüyor. 1990’lı yılların sonundan beri bilinen kuş gribinin varlığına dair birçok kanıt var. Dünya Sağlık Örgütü halen hastalığa yönelik raporlar yayınlıyor. Bu konuda yayınlanmış bilimsel çalışmalar da hastalığın varlığına kanıt.
Hastalıkla mücadele için kuşlar itlaf ediliyor
Kanatlı hayvanlar, kuş gribi virüsünün doğal konakçıları. İnsanlara bulaşma da bu hayvanlara ya da kontamine yüzeylere temasla oluyor.
Bu hastalığın yayılmasını durdurmak için kanatlı hayvanları itlaf yoluna başvuruluyor. Orada bir yayılma riski varsa, kanatlı hayvanların itlafı tavsiye ediliyor. Hayvan hakları savunucuları karşı çıksa da, bu yöntem halen kullanılıyor.
Ceyhan’ın o dönem kanatlı hayvanların itlaf edilmesi gerektiği yönünde açıklamalar yapması olağan dışı bir duruma işaret etmiyor. Diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de kanatlı hayvanlar, hastalıkla mücadele için itlaf edildi.
İtlaf hayvanlarda hastalık tespit edilmesi durumunda yapılıyor ve keyfi değildi. 2006 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan 1 milyondan fazla kanatlı hayvanın itlaf edildiğini, hayvan sahiplerine tazminatların ödendiğini aktarmıştı.