Sosyal medyada Antik Yunan filozof ve matematikçi Pisagor’un eşiyle sonsuza kadar yan yana anılmak için Pisagor teoremindeki üçgenin en uzun kenarına eşi Hipotenüs’ün ismini verdiği iddia edildi.
Pisagor’un eşinin adı “Hipotenüs” değil
Arama motorlarına iddiayı yazdığımızda oldukça yaygın olduğu görülüyor. Bir şehir efsanesine dönüşen iddia hakkında çok sayıda romantik hikaye yazıldığına da rastlanıyor.
Geometride hipotenüs, dik üçgendeki dik açının karşısında yer alan en uzun kenarı ifade ediyor. Pisagor teoremine göre hipotenüsün uzunluğu diğer kenarların karelerinin toplamının kareköküne eşit.
Hipotenüs kavramını Pisagor geliştirmiş olsa da, eşinin adından esinlendiğini gösteren herhangi bir kaynak bulunmuyor. Pisagor’un eşinin adı da Hipotenüs değildi. Bazı kaynaklarda Pisagor’un eşinin adı Theano olarak aktarılıyor. Krotonlu Theano’nun Pisagor’un öğrencisi olduğu da söyleniyor.
Christoph Riedweg, Pisagor üzerine yazdığı kitabında Theano’nun eşi, kızı ve öğrencisi olarak çeşitli kaynaklarda yer aldığını söylüyor; Pisagor’un aile ilişkilerinin büyük ölçüde belirsiz olduğunu aktarmış. Thomas Taylor’un Pisagor’un Hayatı adlı kitabında ise Theano eşi olarak geçiyor.
Antik Yunan’ın önemli isimlerinden olan Theano’nun Pisagor’un ölümünün ardından Pisagor Okulu’nu yönettiği bilgisi de yer alıyor. Pisagor’un eşinin adının Hipotenüs olduğuna dair ise hiçbir kaynakta bilgi yer almıyor.
Theano.
Hipotenüs kelimesinin kökeni Yunanca “altına gerili olmak” anlamına gelen “hupoteinousa” kelimesinden türetilmiş. Kelime Yunanca’dan Latince’ye hypotenuse olarak geçmiş. Hipotenüs sözcüğü Platon’un diyaloglarından olanTimaeos’da da birkaç yerde geçiyor.
Malumatfuruş da iddianın doğru olmadığını belirten yazı yayınladı.