Sosyal medyada paylaşılan çeşitli gönderilerde, Pfizer CEO’su Albert Bourla’nın aşı hakkında tereddütleri olduğu için aşı olmadığı iddia edildi.
İddialarda yer alan röportaj Aralık 2020’den
İlk olarak iddialarda yer alan kişinin Pfizer’ın yönetim kurulu başkanı ve CEO’su olan Albert Bourla olduğunu belirterek başlayalım.
İddialarda yer alan kısa video kaydında geçen anahtar kelimelerden yola çıkarak röportajın daha uzun versiyonuna YouTube üzerinden ulaşabiliyoruz. Videonun yayınlanma tarihi Aralık 2020 olduğundan, röportajın eski olduğunu söyleyebiliriz. Yani paylaşılan video güncel değil.
Bourla‘ya Aralık 2020’de henüz aşı sırası gelmemişti
Röportaj kaydının daha uzun versiyonu dinlendiğinde Pfizer CEO’su Albert Bourla’nın ne zaman aşı olacağı sorusuna “mümkün olan en erken zaman” ifadeleriyle yanıt verdiği görülebiliyor. Bourla ardından şu ifadeleri kullanıyor: “Buradaki tek hassasiyetim şu: Sıraya kaynadığıma dair bir örnek sunmak istemiyorum. 59 yaşındayım, sağlığım yerinde; ben ön cephede çalışmıyorum. Benim durumum için şu an aşı olunması tavsiye edilmiyor.”
İddialarda Pfizer CEO’sunun aşı tereddütü olduğu için aşı olmadığı yer alsa da, röportajda verdiği yanıtardan yola çıkarak Albert Boula‘nın aşı olmamasının sebebinin o an henüz sırasının gelmemesi olduğunu anlıyoruz. 59 yaşındaki CEO Albert Bourla, sırasını bekleyeceğini belirtiyor ve "Sıramız gelmeden aşı olmama konusunda kararlıyız" ifadelerini kullanıyor.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), Aralık 2020’de röportajın yayınlandığı dönemde aşılama sürecinde önceliği sağlık çalışanları, polis, itfaiye görevlileri ve 65 ila 74 yaş nüfusa verdiği için Pfizer CEO’sunun aşı sırası henüz gelmemişti.
Pfizer CEO’su iki doz Covid-19 aşısını oldu
Nitekim Pfizer CEO’su aşı tereddütlüsü ya da karşıtı değil; çünkü Albert Bourla, ikinci doz Covid-19 aşısını 2021 yılı Mart ayında olmuş, aşı olduğunu da sosyal medya hesabı üzerinden duyurmuştu.
Bourla Aralık 2020’de katıldığı başka bir yayında da henüz sırası gelmediği için aşı olmadığını açıklamıştı.
AFP, Maldita.es ve Colombia Check gibi doğrulama platformları da iddianın doğru olmadığını ortaya koymuştu.
Teyit daha önce Uğur Şahin’in Covid-19 aşısı olmadığı iddialarını yanlışlamıştı.
İlginizi çekebilir: Aşı üreticilerinin aşı olmasının yasak olduğu iddiası