"12 Eylül darbecileri -tıpkı Şili darbesinde olduğu gibi- patofizyoloji kürsülerini kapattı. Her tıp öğrencisinin olmazsa olmaz edinmesi gereken bilgilerden biri olmasına rağmen, yıllardır dersi bile verilmiyor. Niye?"
Bu sorunun yanıtı, aslında bu kitabın yazılış amaçlarından biri... Rockefeller'ın oluşturduğu ‘tıp müfredatıyla’ yetişen kimi ‘doktor ergenler’ indirgemeci laflardan bir türlü vazgeçmiyor!” Soner Yalçın, Kara Kutu kitabında 12 Eylül sonrası ‘tıpkı Şili darbesinde olduğu gibi’ tıp fakülteleri bünyesindeki patofizyoloji kürsülerininin kapatıldığını ve bu dersin yıllardır verilmediğini iddia ediyor.
Ancak Yalçın’ın bu iddiası doğru değil. “Her tıp öğrencisinin olmazsa olmaz edinmesi gereken bilgilerden biri olmasına rağmen, yıllardır dersi bile verilmiyor” diyen Yalçın’ın iddiasının aksine, bugün tıp fakültelerindeki patoloji derslerinin içeriğinde “fizyopatolojik mekanizmalar”ın anlatıldığı biliniyor. Örneğin, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, “MED834” koduyla verilen “Patoloji Nasıl Çalışır?” dersinin amaçları arasında: “Dönem 3’te patoloji ve patofizyoloji konularında verilen teorik bilgileri tamamlayıcı nitelikte olmak üzere, patoloji laboratuvarında pratikte yapılan tanısal basamaklar ve uygulamalar hakkında bilgilendirmek” gösteriliyor.
Patofizyolojinin, fizyopatoloji olarak da adlandırıldığını anımsatmak gerek. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Dr. Umut Can Durmaz da fizyolojinin, insan vücudunun normal işleyişini incelerken, “Sağlıklı bir bireyde hangi mekanizma nasıl işler?” sorusuna odaklandığını belirtti. Bu anlamda patoloji, hastalıkların oluşum sürecini inceliyor.
Dr. Durmaz, bir örnek olarak patoloji dersinde midedeki vitamin emilim bozukluğu anlamına gelen ‘pernisiyöz anemi’ anlatılırken, sağlıklı bir vücutta bu emilimin nasıl yapıldığına değinildiğini, ardından mekanizmanın neresinde hasar oluştuğu izah edildiğini ifade etti: “Tüm bu süreçte normal ve bozulan işleyiş anlatılmış oluyor. Bu anlamda, anlatımın kendisi patofizyolojik hale geliyor.”
Günümüzde Ankara Üniversitesi’nde Fizyopatoloji Anabilim Dalı’nda aktif olarak lisansüstü eğitim veriliyor. Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak Fizyopatoloji Anabilim Dalı’nda doktora eğitimi verilmektedir. Program, 2018 yılında öğrenci alımı için başvuruya açılmış gözüküyor. Bununla birlikte Medipol Üniversitesi Tıbbi Fizyoloji Doktora Programı ders içerisinde fizyopatoloji dersi yer alıyor.