Haber sitelerinde hızla yayılan bir iddiaya göre, Fransa'nın başkenti Paris’te, sokakların yıkandığı suda yeni koronavirüs tespit edildi. Olayın ardından halk, protesto amacıyla sokaklara döküldü ve çatışma meydana geldi.
Ancak iddia doğru değil. Paris’teki çatışmanın nedeni, şehir suyunda virüs tespit edilmesi değil, polislerin Müslüman bir gence uyguladığı şiddetti.
Çatışmaların virüsle ilgisi yok
Tersine görsel arama yaptığımızda, Fransa’da çatışma yaşandığını gösteren ilgili haberlere ulaşıyoruz. İddia konusu görsellerle, haber sitelerindekiler uyuşuyor. Fakat hiçbir haberde, çıkan çatışmanın suda tespit edilen yeni koronavirüsle ilgisine dair bir bilgi yer almıyor.
Çatışmalar Paris’in kuzey banliyölerinden Villeneuve-la-Garenne’de yaşanmış. Habere göre, 30 yaşındaki bir genç, sabahın erken saatlerinde bisikleti ile polis arabasına çarptıktan sonra, polislerin sert müdahalesiyle karşılaşıyor. Görüntülerin sosyal medyada yayılması sonucu, bir grup genç banliyönün çevresini ateşe verince çatışma büyüyor.
Bisikletli gencin Müslüman olması, polislerin ırkçılıkla itham edilmesine neden olmuş.
Cezayirli gazeteci Taha Bouhafs da, Twitter hesabından çatışma görüntülerini paylaşmış. Gazetecinin yakaladığı görüntülerde polislerin gaz bombası attığı görülebiliyor.
Fransa’nın başkenti Paris’te, sokakların temizlendiği suda SARS-CoV-2 izleri tespit edilmişti. Bu virüs izlerinin bulaşıcılık özelliği koruduğunu gösteren bir kanıt ise bulunmuyor. Fakat içme suyunda herhangi bir risk bulunmadığı belirtiliyor.
21 Nisan itibariyle yeni koronavirüs vaka sayısı ise 111 bin 463 olan Fransa’da, sokağa çıkma yasağı 11 Mayıs’a dek uzatıldı.
Sonuç olarak iddia gerçeği yansıtmıyor. Sokağın temizlendiği suda virüs izleri tespit edilse de, çatışmanın nedeni polisin bir gence Müslüman olduğu gerekçesiyle şiddet uyguladığı ithamları. İddia yaygın yedi yanlış bilgi türünden hatalı ilişkilendirmeye örnek.