Sosyal medyada paylaşılan videonun, gerçek hayatta şiddetli rüzgar sonucunda parçalanan bir rüzgar türbinini gösterdiği iddia edildi. Videoda bir arada bulunan rüzgar türbinlerinden bir tanesinin hızlanarak döndüğü ve sonunda parçalandığı görülebiliyor.
Bir kullanıcı tarafından 22 Şubat 2019’da Twitter’da paylaşılan video şimdiye kadar yaklaşık 20 bin kez görüntülendi. Video Facebook’ta İngilizce yayın yapan sayfalar tarafından da paylaşıldı. “What did I just see?” isimli sayfa tarafından paylaşılan video ise yaklaşık 10 milyon görüntülenme aldı.
Ancak videonun gerçek hayatta şiddetli rüzgarda parçalanan bir rüzgar türbinini gösterdiği iddiası doğru değil. Olay gerçekte yaşanmamış. Video, Travis Sattler isimli video sanatçısı tarafından dijital olarak üretilmiş.
Video Travis Sattler tarafından internete yüklenmiş
Söz konusu videonun ilk olarak Travis Sattler isimli kullanıcı tarafından, “DISATER STRIKES IN BAD AXE” ifadeleriyle 21 Şubat 2019’da Facebook ve Instagram’da paylaşıldığını söylemek mümkün. Sattler’ın bu paylaşımı Instagram’da yaklaşık 450 bin kez de görüntülenmiş.
Yine Sattler’ın 26 Şubat 2019’da YouTube’a yüklediği görüntülerin açıklamasında, videonun kendi bilgisayarında Cinema 4D isimli programda üretildiği belirtmiş.
Sattler, Instagram hesabında yer alan biyografisinde kendisini serbest zamanlı 3D sanatçı ve görüntü tasarımcısı olarak tanımlıyor.
Sanatçının benzer şekilde dijital ortamda ürettiği başka görüntüler de bulunuyor. 2018’de kendisi tarafından paylaşılan bir videoda dijital olarak üretilen bir kum fırtınası izlenebiliyor.
Daha önce Danimarka’da yaşanan bir fırtınada rüzgar türbini parçalanmıştı
2008 yılında video paylaşım sitesi YouTube’a yüklenen ve Danimarka’daki bir rüzgar türbininin şiddetli rüzgar tarafından parçalandığını gösteren görüntüler Snopes ve Hoax Slayer gibi doğrulama siteleri tarafından doğrulanmıştı.