Pakistan Savunma Bakanlığı’nın 'Üç devlet tek millet' paylaşımı yaptığı iddiası

Pakistan Savunma Bakanlığı’nın 'Üç devlet tek millet' paylaşımı yaptığı iddiası

Yanlış Yanlış

Bulgular

Tweet Pakistan Savunma Bakanlığı’nın hesabından atılmadı.

Pakistan Savunma Bakanlığı'nın herhangi bir kaynakta böyle bir açıklaması yer almıyor.

İddialara eşlik eden bina fotoğrafı Pakistan’dan değil, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’den.

İddia Azerbaycanca yayın yapan bir sitenin geçtiği haber nedeniyle yayılmış.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medya platformlarında yayılan bir iddiaya göre, Pakistan Savunma Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından “Üç devlet, tek millet” notuyla bir tweet paylaştığı iddia edildi. Tweette bir binada Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan bayraklarının yan yana asıldığı görseller bulunuyordu. Görseldeki bina bazı kullanıcılar tarafından Pakistan Savunma Bakanlığı’na ait olduğu iddiasıyla da paylaşıldı. Twitter’da viral hale gelen iddia ağırlıkla siyasetçiler ve milletvekilleri olmak üzere dokuz8 haber, Yeniçağ, Yeniakit gibi haber siteleri ve çok sayıda yerel haber sitesi tarafından da yayınlandı. EkşiSözlük’te konu ile ilgili başlık açıldı, #PakistanSavunmaBakanlığı etiketi ile paylaşımlar yapıldı. 

azerbaycanbayrak2

Ancak tweetin paylaşıldığı sosyal medya hesabı, Pakistan Savunma Bakanlığı’na ait değil. Takipçi sayısının son derece az olması ve atılan tweetlerde kullanılan dil de, hesabın resmi kanallar tarafından yönetilmediğine dair bir işaret. 

azerbaycanbayrak3

Twitter hesabının yönlendirdiği internet sitesine ulaştığımızda, sadece Pakistan’ın savunma alanından haberler paylaşan bir portal olduğunu görüyoruz. Site ayrıca kullanıcı ismi “Pakistan Defence” adını taşıyan bir başka Twitter hesabıyla da ilişkili

azerbaycanbayrak5

Pakistan Defence isimli iki ayrı Twitter hesabı bulunuyor. 

Savunma Bakanlığı’nın böyle bir açıklaması olmadı 

Pakistan Savunma Bakanlığı’nın resmi internet sitesine ulaştığımızda anasayfada iddiaya konu olan herhangi bir açıklama yapılmadığı görülüyor. Bakanlığın yönlendirdiği Twitter adresi ise, Başbakan İmran Khan’a ait. Khan’ın da bu yönde bir paylaşımı olmamış. Pakistan Hava ve Deniz Kuvvetlerinin resmi Twitter hesaplarında da bu yönde bir açıklama yok. 

Görsel Pakistan değil, Bakü’den

Konuya dair yapılan bazı paylaşımlarda görselde yer alan binanın Pakistan Savunma Bakanlığı’na ait olduğu da iddia edildi.

azerbaycanbayrak6

Binayı gösteren paylaşımlardan birinde yer alan videodaki republican18 ibaresi ise bir Telegram kanalına ait. Kanalda videonun ilk paylaşıldığı anda ise bu binanın Bakü’den olduğu bilgisi dikkati çekiyor.

azerbaycanbayrak7

Kapalı Telegram gruplarında binanın Bakü’nün Savunma Bakanlığı’na ait olduğu iddiasıyla paylaşıldı. 

Tersine görsel arama yöntemiyle ulaştığımız sonuca göre de fotoğrafı paylaşılan bina Pakistan’dan değil, Bakü’den. 

azerbaycanbayrak8

Bina görsellerinin yer aldığı emlak sitesinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü'de bulunan yapıda satılık daireler olduğu bilgisi paylaşılmış. Görseldeki bina Bakü’nün Yasamal bölgesindeki Renessance Palace adlı siteden. 

azerbaycanbayrak11

Binanın konumuna Google Haritalar üzerinden ulaşmak mümkün

İddia, Azerbaycan kaynaklı bir haber sitesi üzerinden yayıldı  

Yine yapılan aramalarda görseldeki binanın üzerine orduya destek olmak üzere Azerbaycan, Türkiye ve Pakistan bayrakları asıldığı bilgisine yer veren bir habere ulaşılabiliyor. Haberde de, Pakistan Savunma Bakanlığı’nın “Üç devlet, tek millet” paylaşımını yaptığı iddia ediliyor.

azerbaycanbayrak10

Köşe yazarları odaklı doğrulama platformu Malumatfuruş da konuya dair bir yazı yayınladı.

Pakistan Azerbaycan’ı desteklediğini açıkladı

Pakistan Dışişleri Bakanlığı’nın yayınladığı basın açıklamalarını taradığımızda Azerbaycan Ermenistan arasında 27 Eylül’de Dağlık-Karabağ bölgesinde başlayan çatışmalara dair aynı gün yayınlanan bir açıklamada Pakistan’ın kendisini savunma hakkını meşru gördükleri bilgisine yer verilmiş. Pakistan, askerlerinin Karabağ bölgesinde savaştığına dair iddiaları ise reddetti.