Özel hastanelerde fatura istemek her şey dahil 62 TL ödemeye yeterli mi?

Özel hastanelerde fatura istemek her şey dahil 62 TL ödemeye yeterli mi?

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ
Bu içerik 6 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada ve WhatsApp gruplarında “Dikkat” başlığı ile yayılan görselde özel hastanelerle ilgili bazı iddialara yer verildi. İddiaya konu olan yazıda “Özel bir hastaneye gittiğinizde hastaneden ayrıntılı fatura ve epikriz raporunuzu isteyin. Neden istediğinizi sorduklarında ‘Sağlık il müdürlüğüne vereceğim’ dediğinizde, hastaneden her şey dahil; kan tahlili röntgen gibi ne varsa 50 TL artı 12 TL’de devlet katkı payı ile beraber 62 TL ücret karşılığında işiniz hallolacaktır” ifadeleri yer aldı.

y4RBIRod

Yurttaşların, özel hastanelerin tahlil ve muayene için talep ettikleri yüksek miktardaki ücretleri düşürme yöntemi olarak paylaştığı düşünülen bilgiler gerçeği tam anlamıyla yansıtmıyor.

Özel hastaneler, devlet hastanelerinde belirlenen muayene ve tahlil ücretlerine kıyasla vatandaşların tedavilerinden yüzde 200'e kadar fark alabiliyor. Bu düzenleme Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) sitesinde yer alan bir haberde şöyle anlatılıyor:

“2008 yılında, Bakanlar Kurulu bu yetkisini kullanarak ilk olarak ilave ücret oranını yüzde 30'a çıkardı. Zaman içinde bu oran, yine Bakanlar Kurulu kararlarıyla yüzde 70'e ve ardından yüzde 90'a çıktı. Ancak fark ücreti konusundaki tırmanış hız kesmedi ve 2013 yaz aylarının başında çıkarılan bir torba kanunla, Bakanlar Kurulu'na bu sefer yüzde 200'e kadar fark ücreti belirleme yetkisi verildi.

Bu kanun sonrası beklenen oldu ve geçtiğimiz günlerde çıkan Bakanlar Kurulu kararıyla özel hastanelerin sigortalıdan alacakları fark ücretinin tavanı yüzde 200'e çekildi. Bakanlar Kurulu kararında, "Kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışındaki vakıf üniversiteleri dâhil sözleşmeli sağlık sunucuları, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin en fazla iki katına kadar ilave ücret alabilirler" deniliyor.

Sonuç olarak, bugüne kadar tedavi masrafı için SGK'dan 100 TL alan özel hastane, sigortalıdan da 90 liraya kadar ücret talep ediyorken, Bakanlar Kurulu kararı sonrası 200 TL'ye kadar fark talep edebilecek.”

Tüm hizmetlere toplam 62 TL ödemek gerçekçi değil

teyit.org’a bilgi veren özel hastane yetkililerinin aktardığına göre, devlet hastanesinde bir tahlil için biçilen bedel 10 TL ise, özel hastane aynı tahlil için hastadan 30 TL’ye kadar ücret talep edebilir. Ancak hastane isterse hastadan tahlil ya da muayene hizmeti için herhangi bir ücret talep etmeyebilir veya üst sınır olan yüzde 200 fark yerine yüzde 70 fark isteyebilir.

Özetle, hizmetin bedelinin ne kadar farkla belirleneceği özel hastanelerin inisiyatifinde olmakla birlikte bu fark SGK tarafından belirlenen masrafın yüzde 200’ünü geçemiyor.

Dolaşıma giren bu görselde bahsedildiği gibi 62 TL’ye özel hastanelerden “ne varsa” yararlanabilmek pek mümkün gözükmüyor.

Ayrıntılı fatura ne işe yarayacak?

Peki çokça paylaşılan yazıda belirtilen “ayrıntılı fatura ve epikriz raporu” ne anlama geliyor?

Ayrıntılı fatura, hastaneye hizmet karşılığında ödenen ücretin ayrıntılı dökümü. Epikriz raporu ise, tedavisi hastanede yatılı kalmayı gerektiren hastaların hastaneden taburcu oldukları zaman aldıkları rapor. Bu raporda da hastanın kimlik bilgileri, yattığı servis, yapılacak işlemler, işlem tarihi, başvuru nedeni muayene ve bulgular, süreç ve tedavi, ameliyat notu, açıl durumda aranacak kişinin telefonu gibi bilgiler yazıyor.

Ayrıntılı fatura ve epikriz raporu, talep edildiği takdirde hastane yönetimi tarafından hastaya verilmek zorunda.

Kurumla sözleşmeli/protokollü vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşları, aynı başvuru numarası altında yapılan Kurumca karşılanan sağlık hizmeti bedellerinin toplamının 100 (yüz) TL’yi aşması halinde, bu hizmetleri ve varsa ilave ücret tutarını gösterir, SUT eki “Hastaya Sunulmuş Olan Hizmetleri ve İlave Ücreti Gösterir Belge” yi (EK-1/B) yatan hasta tedavilerinde en geç hastanın taburcu olduğu tarihte, diğer tedavilerde ise işlemin yapıldığı tarihte hastaya vermek zorundadır. Ancak hastanın istemesi halinde tutar sınırı olmaksızın sunulan tüm işlemleri ayrıntılı olarak gösteren bilgi ve belgeler hastaya verilmek zorundadır. Söz konusu bilgiler aynı süreler içerisinde elektronik ortamda da sağlanabilir.

WhatsApp gruplarında ve sosyal medyada paylaşılan “62 TL’ye tüm tahlilleri yaptırabilirsiniz” bilgisinin ardında yatan gerçek aslında, özel hastaneleri kullanan kişilerin birbirini ayrıntılı fatura isteme konusunda uyarmaya çalışması.

Eğer muayene veya tedavisine ilişkin aldığı ayrıntılı faturada, hasta, ödemesi gerekenden fazla ek ilave ücret ödediğini fark ederse, hastaneden bu ücreti geri talep etme hakkına sahip. Fazla ödenilen ücretler için vatandaşlar ilk önce hastaneye bu durumu bildirerek alınan fazla ücreti talep edebilir. Bu yöntem sonuç vermezse yetkililer hakkında SGK'ya, il sağlık müdürlüğüne veya Sağlık Bakanlığına şikayet dilekçesi vermek gerekebilir. Aynı zamanda mağdur olduğunu düşünen hasta yetkililer hakkında savcılığa suç duyurusunda da bulunulabilir.