Aşı ya da diğer zorunlu önlemlere karşı olanların hükümetlerin aldıkları salgın kararlarına tepkileri sürüyor. Kanada’nın liman ve feribot terminallerinden ülkeye girişlerde tam aşılı olma zorunluluğu getirmesi, kamyon sürücülerinin çağrısıyla protesto edildi. Sosyal medyadaki bazı paylaşımlara göre, kamyon sürücülerinin protesto için oluşturdukları konvoy, Guinness rekoru kırdı.
Konvoy rekoru Mısır’daki Tahya Misr Vakfı’nda
Ancak Teyit’in ulaştığı Dünya Guinness Rekorları Komitesi Halkla İlişkiler Yöneticisi Rita Budai, en uzun konvoyla ilgili kayıtlı son rekorun 2020 tarihli ve 480 araçla Tahya Misr Vakfı’na ait olduğunu söyledi. Resmi internet sitesinde de bu bilgi yer alıyor.
Guinness Rekorlar yönergesine göre bu kamyonlar 3,5 ton ağırlığı olan ve arkasında bir taşıyıcıdan oluşuyordu. Vakıf ekonomik olarak geçinmekte zorlanan ailelere destek oluyor.
Rekor için kuruma önceden başvurmuş olmak gerekiyor
Guinness Dünya Rekorları arasına girebilmek için kuruma önden başvuru yapılması ve belli bir protokole uyulması gerekiyor. Guinness kurallarına göre başvuru sahibinin seçtiği tarih, saat ve yerde hazır bulunan bir fotoğrafçı ve kameraman eşliğinde dünya rekoru denemesi gerçekleştirildikten sonra deliller, bir ön yazı ve ek belgelerle birlikte komiteye sunuluyor. Rekorun resmi olarak kırılıp kırılmadığına dair onayın çıkması, 12 hafta kadar sürebiliyor. Budai, Teyit’e Kanadalı kamyoncuların “Özgürlük konvoyu” için bir başvuru yapmadığını iletti.
Bölgeden geçilen haberlere göre, konvoyda yüzlerce araç vardı, binlerce de değil. Konvoy hakkında güncelleme geçen Kingston polisi 28 Ocak günü 17 taşıyıcılı araç, 104 taşıyıcısız traktör, 424 araç ve altı kamyondan oluşan toplam 551 araç kaydedildiğini duyurdu. Ottawa polisi de toplam 2 bin kadar araç geçmesini beklediklerini söylemişti.
Protesto hakkında bir Vikipedia sayfası da açıldı. Konvoyda ve eylemde otoyol kenarında duran insanların olduğu, pek çok aracın destek verdiği görülebiliyor. Ancak konvoy, iddiada sözü edildiği kadar kalabalık değil.
Snopes, National Post, AFP gibi kurumlar da iddia üzerine yazılar yayınladı.
Konvoy protestosunu kınayan Kanada Kamyon Taşımacılığı İttifakı, sınırı düzenli olarak geçen 120 bin Kanadalı kamyon şoförünün yüzde 85'inden fazlasının aşılandığını, ancak yeni kısıtlama nedeniyle 16 bin kadarının tedarik zinciri konusunda sorun yaşayabileceğini belirtiyor. Ülkedeki ilk protesto konvoyu 22 Ocak’ta hareket etmişti.