Onur Yürüyüşü sırasında Yunanistan bayrağı açıldığı iddiası

Onur Yürüyüşü sırasında Yunanistan bayrağı açıldığı iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Söz konusu bayrak onur yürüyüşü için asılmadı.

Bayrak 2003 yılından bu yana İstiklal Caddesi’nde bulunan Yunanistan Başkonsolosluğu’na ait ve hep orada.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada yayılan bir görselin İstiklal Caddesi’nde gerçekleştirilen bir LGBTİ Onur Yürüyüşü sırasında Yunanistan bayrağı açıldığı anı gösterdiği iddia edildi. Fotoğrafta caddedeki kalabalığın büyük bir gökkuşağı bayrağı taşıdığı görülürken, arkadaki binalardan birinde ise bir Yunanistan bayrağı seçiliyor.

paylasim min

Ancak iddia doğru değil. Söz konusu bayrak onur yürüyüşü için asılmadı. Bayrak 2003 yılından bu yana İstiklal Caddesi’nde bulunan Yunanistan Başkonsolosluğu’na ait ve hep orada. 

Bayrak Yunanistan Başkonsolosluğu’na ait

Fotoğraf İstanbul Beyoğlu’nda yer alan ve geleneksel Onur Yürüyüşü’ne de ev sahipliği yapan İstiklal Caddesi’nde çekilmiş. İstiklal Caddesi ve Yunanistan bayrağı anahtar kelimelerini aratınca Yunanistan Başkonsolosluğu ile ilgili sonuçlara ulaşıyoruz.

Google Maps aracılığıyla konsolosluğun konumuna ait sokak görüntülerinde binaya yaklaşıldığında, Yunanistan Başkonsolosluğu tabelası ve Yunanistan bayrağı görülüyor. Yani bayrak yalnızca o gün asılmamış, binanın konsolosluk binası olması nedeniyle, sürekli orada.

earth konsolosluk min

tabela earth min

Başka fotoğraflarda da aynı bayrak var

Sıradan bir günde bile barındırdığı kalabalıkla fotoğraflara konu olabilen cadde birçok eylem ve yürüyüşe de ev sahipliği yapıyor. Caddenin farklı günlerde benzer açılardan çekilmiş fotoğraflarına baktığımızda da bayrağı görebiliyoruz.  

İddia konusu fotoğrafın sağ alt köşesinden fotoakbaba isimli bir fotoğrafçıya ait olduğunu anlıyoruz. Fotoğrafçının sitesinde, Onur Yürüyüşü 2012 başlığı altında paylaşılan fotoğrafların arasında iddia konusu görsel de var. Yani fotoğraf 2012’den. Yunanistan Başkonsolosluğu ise 2003’ten beri aynı adreste.

Fotoğraftaki bayrağın konsolosluğa ait olan bayrak olduğunu teyit etmek için İstiklal Caddesi’nin Google Earth üzerindeki sokak görüntülerini incelediğimizde, iddia konusu fotoğraftaki birçok öğeyi bulabiliyoruz. 

işaretli min

Fotoğrafın sağ alt kısmında görülen sokak lambasının Galatasaray Lisesi’nin İstiklal Caddesi’ne açılan tarihi kapısının iki yanında kalan sokak lambalarından biri olduğunu görüyoruz.

lamba earth min

Fotoğraf açısı nedeniyle herhangi bir işletme adını ayırt edebilmek mümkün değil. Bu nedenle yapıların mimari özelliklerine dikkat ettiğimizde fotoğrafın solunda kalan binalardan birinin dış cephesindeki sütun ayırt ediliyor. Aynı yapıya harita üzerinde, Galatasaray Lisesi’nin yakınında ulaşmak mümkün. 

sütun earth min

Fotoğrafta sol tarafta dizili binalardan, diğerlerine göre daha kısa olan bina nedeniyle, kısa binanın bir gerisindeki yapının yan cephesi görülüyor. Aynı görüntüye harita üzerinden ulaşmak da mümkün. Gördüğümüz kısa binanın da Çiçek Pasajı’nın İstiklal Caddesi’ne açılan girişi olduğu binanın mimari yapısı sayesinde tespit edilebiliyor. 

yancephe earth min

cicek pasaji earth min

Bu noktadan sokak görüntüsünde Yunanistan Başkonsolosluğu’nun olduğu yöne döndüğümüzde, görüntüye yakınlaşıp bayrağı görmek mümkün. 

son harita min

Onur Yürüyüşü dünya çapında her yıl Haziran ayında, Stonewall ayaklanmasının anısına, LGBTİ bireyler ve LGBTİ bireylere destek veren kişilerin katılımıyla gerçekleşen yürüyüş. Türkiye’de ilk defa 1993 yılında “Cinsel Özgürlük Haftası” adıyla kutlanmak istenmiş, ancak valiliğin izin vermemesi nedeniyle etkinlikler o yıl gerçekleştirilememişti. 2003 yılında ilk defa 30 kişinin katılımıyla düzenlenen yürüyüş, 2014 yılına gelindiğinde on binlerce katılımcı ile yapılır hale geldi. 2015 yılından bu yana ise İstanbul Valiliği’nin yasaklaması nedeniyle yapılamıyor. 

Sonuç olarak iddia doğru değil. Söz konusu Yunanistan bayrağı Onur Yürüyüşü sebebiyle açılmadı. Bayrak İstiklal Caddesi’nde bulunan Yunanistan Başkonsolosluğu’na ait ve sürekli açık. İddia yanlış bilginin en yaygın yedi türünden bağlamdan koparmaya örnek gösterilebilir.