Ömer Hayyam’a atfedilen dizeler

Ömer Hayyam’a atfedilen dizeler

Yanlış Yanlış

Bulgular

Dörtlük antoloji.com isimli siteye 2013 yılında yüklenmiş.

Dörtlüğün yazarı Yusuf Şahin Ceritli dörtlüğü Twitter hesabını da açtığı yıl olan 2014’te kendi hesabından paylaşmış.

Hayyam’ın tüm rubailerinin olduğu eserde böyle bir dörtlük yok.

Ceritli’nin platforma yüklediği 11 şiirde de kafiye düzeni gözetilmiş. Ömer Hayyam ise rubai türünde ve Farsça yazıyordu.

Teyit şiirin yazarı Ceritli'ye ulaşarak şiirin kendisine ait olduğunu doğruladı.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medya platformlarında kullanıcılar tarafından paylaşılan bir dörtlük çoğunlukla Ömer Hayyam ile ilişkilendiriliyor. Bu dörtlükte şu ifadeler yer alıyor: "Azrailine aşık olmuşsa bir millet / İster ezan dinlet, ister çan dinlet / İtiraz etmiyorsa sürü gibi illet / Müstahaktır ona her türlü zillet.” 

omer hayyam1

Şiir Ceritli tarafından 2013 yılında yazılmış 

Dörtlüğü araştırmaya başladığımızda kişilerin kendi şiirlerini girebildiği bir platform olan  antoloji.com isimli internet sitesine 15 Nisan 2013 tarihinde, Yusuf Şahin Ceritli ismiyle yüklendiğini görüyoruz. 

omer hayyam2

Dörtlük Yusuf Şahin Ceritli tarafından 13 Şubat 2014 tarihinde yine aynı yıl açılmış olan kendi Twitter hesabı üzerinden de imzasıyla paylaşılmış.  

omer hayyam3

Ceritli aktif olan Twitter hesabı üzerinden başka hesaplara da şiirin kendisine ait olduğu yönünde uyarıda bulunmuş. 

omer hayyam4

“Düzeltilmesini istediğimde düzeltmiyorlar”

Konuyu Teyit’e de ileten ve bilgisine başvurduğumuz Ceritli, “Bu şiirimi kendi sayfamda paylaştığımda bir arkadaşım Azrailine kısmını, celladına olarak alıntılamış. Düzeltmesini rica ettim ama düzeltmedi, ki bazı gazeteciler, profesörler de var bu haliyle Ömer Hayyam’ın şiiri diye paylaşan. Şiirimi onaylatmak istiyorum ama Türkiye’de bir kıymeti yok ki şair olmanın” dedi.  

Ceritli’nin yazdığı dörtlüğün kelimelerin sonundaki harf uyumuna baktığımızda üç harften fazla benzeyen olması nedeniyle zengin kafiye ölçüsüyle yazıldığını söyleyebiliriz. Ceritli’nin platforma toplamda 11 şiir yüklediği ve bu şiirlerin çoğunda da kafiye düzeninin devam ettiği göze çarpan bir diğer bulgu.

omer hayyam5

Hayyam’ın böyle bir rubaisi yok 

İranlı şair Ömer Hayyam ağırlıkla rubai biçimiyle ve Farsça yazıyordu. Hayyam’ın günümüze ulaşmış tüm rubailerinin derlendiği kitapta böyle bir dörtlük yer almıyor. 

Konuyla ilgili olarak Malumatfuruş da dörtlüğün Ömer Hayyam’a ait olmadığını açıklayan bir yazı yayınladı

Teyit özellikle edebi alanda bu yönlü iddialarla sıkça karşılaşıyor. Son günlerde hakkında yazı yazınladığımız diğer isimler Aşık Veysel ve Aziz Nesin olmuştu.