Tokyo olimpiyatları, bir yıl gecikmeyle ve salgın gölgesinde başlıyor. Aşılama oranının 19 Temmuz itibariyle yüzde 13 civarında seyrettiği ülkede müsabakalar seyircisiz yapılacak. Ancak yine de dünyanın dört bir yanından sporcular, gazeteciler ve organizasyon görevlileri kente akın ediyor.
İki gün önce sosyal medyada yayılan bir iddiaya bakılırsa, organizasyonun uluslararası bir bulaş şölenine dönüşmesinden çekinen olimpiyat komitesi, sporcuların birbirleriyle seks yapmalarını önlemek için Olimpiyat Köyü’ndeki karyolaları mukavvadan üretti.
Seksin, hele de epey bulaşıcı delta varyantı söz konusuyken garantili bir bulaş yolu olacağı aşikar. Tüm şartlar uygun: Çoğunlukla kapalı ortam, yakın temas ve hızlanan solunum.
Ancak Olimpiyat Komitesi riskin farkındaydı. Dünyanın dört bir yandan binlerce kişi bir araya geleceği için birçok önlem alındı. Katılımcıların Tokyo’ya gelmeden önce en az iki, havalimanında da bir negatif PCR testi sonucu bildirmesi, Tokyo’ya ulaştıktan sonra kentte kalacakları süre boyunca da düzenli taramalardan geçmeleri gerekiyor. Yani oyuncu, ülke dışından gelen gazeteci ve diğer görevliler, düzenli olarak PCR negatif sonucu bildirmek zorunda. (sf. 40 ve 41)
Elbette bu yüzde 100 garantili bir yöntem değil. Ancak Japon hükümeti ve Olimpiyat Komitesi’nin aldığı ek önlemler arasında, cinsellikten caydırmak için dayanıksız mukavva karyolalar kullanmak yok.
Peki karton yatakların hikayesi ne?
Karyolalar çevre dostu olduğu için mukavvadan yapıldı
Fotoğrafı tersine aradığımızda 9 Ocak 2020 tarihli haberlere ulaşıyoruz. Bu haberlerde Tokyo Olimpiyatlarına katılacak sporcular için sıkıştırılmış mukavvadan üretilen karyolaların kullanılacağı yazıyor ve gerekçe olarak “sürdürülebilir” oldukları bilgisi verilmiş. Yataklar Olimpiyat Köyü için de bir ilk. Olimpiyat Köyü müdürü Takashi Kitajima yatakların sağlam olduğunu ve 200 kilograma kadar ağırlık taşıyabileceğini söylemiş.
Tokyo 2020 Oyunları'ndaki Olimpiyat Köyü’nde tamamen kartondan yapılmış 18 bin yatak var. Bu karyolalar, olimpiyatlar bittikten sonra geri dönüştürülüp kağıt olacaklar.
Organizasyon için sadece karyolalar değil, yataklar da sürdürülebilir ve geri dönüştürülebilir sentetik malzemeden üretilmiş. Yataklar da sonrasında plastik ürünlere dönüştürülecek.
İnternette mukavva mobilyalarla ilgili bir arama yaptığımızda da, epey zamandır esnek, sürdürülebilir, dayanıklı ve şık bir malzeme olarak mobilya ve dekorasyonda kullanıldığını görüyoruz. Elbette mobilya için kullanıldıklarından sıkıştırılıyor ve dayanıklı hale getiriliyorlar. Bu malzemeden çokça ağırlık çeken kitaplıklar bile yapılıyor.
Nitekim iddia yayılınca, olimpiyatlara İrlanda takımından katılan jimnastikçi Rhys Mccenaghan yatağın üzerinde hızla zıpladığı bir videoyla, yatağın sağlamlığını test etmiş. Olimpiyat resmi Twitter hesabı da bu videoya “Bir efsaneyi çürüttüğün için teşekkürler, karton karyolalar sağlam” diye yanıt vermiş.
Tabi ki bu oyuncular arasında cinsel münasebetin özendirildiği anlamına gelmiyor. Ancak yatakların iki yetişkin bireyi taşıyabilecek kadar dayanıklı olduğu söylenebilir. Kaldı ki cinsel ilişki için yatak şart değil ve sporcuların kapalı alanlardaki yoğun fiziki aktiviteleri, her halükarda belli bir risk oluşturuyor.
Olimpiyatlarda kırılan rekorlara aşinayız. Ancak 2016 Rio olimpiyatlarında sporcuların kırdığı bir rekor daha var: Sporcu başına düşen kondom sayısı. Rio Olimpiyat Köyü için 10 bin 500 sporcuya 450 bin kondom verildiği biliniyor.