OECD, Türkiye'nin yüksek gelirli ülke olduğunu açıkladı iddiası doğru değil

OECD, Türkiye'nin yüksek gelirli ülke olduğunu açıkladı iddiası doğru değil

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ
Bu içerik 6 yıldan daha eski tarihlidir.

 

25 Aralık’ta Sabah, Akşam, Star gibi bazı haber sitelerinde yer alan iddiaya göre, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), gelişmiş ülkelerdeki düşük, gelişmekte olan ülkelerdeki yüksek büyümenin, ülkelerin gelir klasmanında değişime neden olduğunu belirterek, "2015'in orta gelirli ülkeleri Çin, Kolombiya, Kosta Rika, Endonezya, Kazakistan, Meksika, Güney Afrika ve Türkiye şu anda yüksek gelirli ülkeler" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 26 Aralık Salı günü “Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli”nin açılışına video konferans yoluyla katılarak yaptığı konuşmada da dile getirdiği iddia gerçeği yansıtmıyor.

OECD’nin Aralık 2016’da yayımladığı “Küresel Kalkınma Perspektifleri 2017” raporunun kaynak alındığı haberlerde dile getirilen iddianın aksine raporda Türkiye’nin yüksek gelir grubu ülkeleri arasında geçtiğine dair bir ifade bulunmuyor. Türkiye’nin yeri, tıpkı geçen senelerde olduğu gibi “orta gelir” grubu olarak görülüyor.

oecd rapor

Siyasetçilerin demeçlerini doğrulayan ve Cumhurbaşkanı’nın ifadelerinin ardından iddiayı analiz eden Doğruluk Payı’na göre Cumhurbaşkanı’nın iddiasına ve Sabah gazetesinin haberine konu olan kısım, OECD raporunun yanlış yorumlanmasından kaynaklanıyor.

Raporun sonlarına doğru dört farklı 2030 senaryosu kurgulanıyor ve bu senaryolardan ikincisinde 2015 yılında orta gelir grubunda bulunan Türkiye, Çin, Kolombiya, Kosta Rika, Endonezya, Kazakistan, Meksika ve Güney Afrika’nın, 2030 yılında yüksek gelir grubuna geçeceği söyleniyor.