Sosyal medyada yayılan ve daha sonra Yeni Akit, Beyaz Gazete’nin de aralarında bulunduğu bazı haber sitelerinin de yer verdiği paylaşımlarda, 2018’de Nobel Ödülü alan Japon Profesör Tasuku Honjo’nun, koronavirüsün Wuhan’da bir laboratuvarda üretildiğini söylediği öne sürüldü. Buna göre profesör, virüsün doğal olmadığını, dört yıl Wuhan’da birlikte görev yaptığı bilim insanlarına ulaşamadığını ve ölmüş olduklarını düşündüğünü, koronavirüsün yarasalardan geçmediğini, aksinin kanıtlanması halinde Nobel’i geri vereceğini söylemişti.
Ancak iddia doğru değil, Profesör Tasuku Honjo’nun böyle bir açıklaması yok ve Honjo’nun Wuhan’da görev yapmadığı güncel özgeçmişinden görülebiliyor. Profesör Honjo iddiaların gerçek olmadığını görev yaptığı üniversitenin resmi internet sitesi üzerinden de açıkladı.
Profesör Tasuku Honjo Wuhan’da çalışmadı
Profesör Tasuku Honjo 2018 yılında James Allison ile birlikte kanser tedavisinde negatif bağışıklık regülasyonunu inhibe etme yöntemini geliştirdikleri için tıp dalında Nobel ödülü aldı; halen de Japonya Kyoto Üniversitesi’nde İmmünoloji ve Genomik Tıp Bölümü’nde görev yapıyor.
Prof. Honjo’nun güncel özgeçmişine Kyoto Üniversitesi’nin resmi internet sitesinden ulaşmak mümkün. Buna göre profesör 1984 yılından bu yana Kyoto Üniversitesi'nde tam zamanlı öğretim görevlisi ve Wuhan’da da dört yıl çalıştığı iddiası da gerçeği yansıtmıyor.
İddia metinlerindeaçıklamanın profesör tarafından hangi platformda ve tarihte yapıldığı da belirtilmemiş. Profesörün adı ilgili anahtar kelimelerle arandığında, iddialara dayanak oluşturabilecek hiçbir açıklamaya ulaşılamıyor. Honjo’nun salgının başından bu yana yaptığı açıklamalar ve verdiği röportajlarda da alakadar ifadelere rastlanmıyor.
Profesör Honjo iddiaları yalanladı
Kyoto Üniversitesi resmi internet sitesi Profesör Tasuku Honjo’nun görüşlerini temsil ettiği iddia edilen yanıltıcı haberler nedeniyle 27 Nisan'da Honjo’nun açıklamasını paylaştı. Profesör Tasuku Honjo Covid-19 salgınının neden olduğu acı, ekonomik kayıp ve benzeri görülmemiş küresel ıstırabın devamında, adının yanlış bilgi ve suçlamaları yaymak için kullanılmasına üzüldüğünü belirtti ve iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
Hindistan merkezli teyit sitesi News Meter da, 25 Nisan tarihli analizi için Honja’ya ulaştı. Tasuku Honja adına, aynı bölümde doktorasına devam eden asistanı Alok Kumar’ın yaptığı açıklamaya göre de, iddialar doğru değil. İfadelerin Prof. Honjo’a ait olmadığını, metnin gerçekle ilişkisi olmadığını, Honjo’nun hiçbir zaman Wuhan’da bir laboratuvarda çalışmadığını, orayı hiç aramadığını söyleyen Kumar, profesörün koronavirüsün kaynağıyla ilgili bir çalışma yürütmediğini de belirtti.
Honjo adıyla açılan Twitter hesabından aynı iddiayla bazı tweetler atıldı. Ancak hesabının 24 Nisan 2020’de açıldığı ve Prof. Tasuku Honjo’nun gerçek hesabı olduğuna dair herhangi bir ibare barındırmadığı açıkça görülüyor. Ayrıca News Meter’ın aldığı mailde de Alok Kumar hesabın Honjo’ya ait olmadığını belirtiyor.
Prof. Tasuku Honjo'ya ait olduğu iddia edilen sahte hesap
İddia farklı ülkelerden birçok doğrulama platformu tarafından da incelendi ve çürütüldü.
Covid-19 salgını yayılmaya başladığından beri, salgının bir deney olduğunu, virüsün bir biyolojik silah olarak laboratuvarda üretildiğini ve patentinin alındığını söyleyen iddialar ortaya atılıyor. Bu iddiaların doğru olmadığı dünya çapında birçok doğrulama platformu tarafından birçok kez ortaya kondu. Eldeki mevcut bilimsel veriler ile sağlık otoritelerinin açıklamaları, virüsün hayvanlardan geçtiğini gösteriyor.
Sonuç olarak Prof. Honjo’nun Covid-19’un insan eliyle üretildiğini Wuhan’da yaptığı çalışmalardan bildiğini söylediği iddiası gerçek değil. Honjo’nun böyle bir açıklaması bulunmuyor, Wuhan’da hiç çalışmadı ve iddiaları yalanladı. İddia yanlış bilginin yaygın türlerinden uydurmaya örnek gösterilebilir.