Netflix kurucu ortağı ve ilk CEO’su Marc Randolph ile yapılan bir söyleşi bazı haber sitelerinde Netflix'in kurucusundan iş hayatında başarı tavsiyesi: "Kitap okumayın" başlığıyla verildi. Bu hâliyle sosyal medyada hızla etkileşim alan haber, bu başlık nedeniyle “Kitap okumayalım, Netflix izleyelim” gibi tepkiler aldı.
Ancak Netflix’in kurucu ortağı Marc Randolph söyleşide kitap okumamayı tavsiye etmiyor. “İş becerilerinizi geliştirmek için kitap okumak veya online dersler almak yerine aktif şekilde pratik yapabileceğiniz yollar bulun” diyor.
Marc Randolph “Kitap okumayın” demiyor
Hızla yayılan bu haber, Netflix’in kurucu ortağı ve ilk CEO’su Marc Randolph’un CNBC’yle yaptığı bir söyleşiye dayanıyor. Randolph söyleşide iş becerilerini geliştirmek isteyenlere tek bir temel tavsiyede bulunmuş: “İş becerilerinizi geliştirmek için o işi nasıl yapmanız gerektiğini anlatan kitaplar okumayın, online dersler almayın. Aktif şekilde pratik yapabileceğiniz yollar bulun.” Eski CEO, 1997’de Netflix’i kurduklarında kendinin de sektöre dair fikri olmadığını, işi sahada öğrendiğini belirtiyor ve başkalarına da bunu tavsiye ediyor.
“That Will Never Work” isimli kitabında Netflix’in hikâyesini de anlatan Randolph, iş kurmaya dair bazı cevapların kendi kitabında da yazmadığını belirtiyor: “Bu, iyi bir beyzbol oyuncusu olmak isteyen birine konu hakkında iyi bir kitap okumasını önermek gibi. Hayır, bir yerden başlayarak oyuna girmelisiniz. Kendinizi geliştirmenin yolu budur.” Yani Randolph’un söylemlerinde “kitap okumayın” vurgusu yok. İş becerilerinin okuyarak değil, tecrübe ederek öğrenildiğini savunuyor.
Randolph’un bahsettiği ve “kişisel gelişim” olarak adlandırılan kitaplar, dünya genelinde çok satanlar listelerinin vazgeçilmezleri. Kişisel gelişim piyasasının büyüklüğünün yalnız ABD’de 2022'de 13 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor.
Aslında Türkçe haber metinlerinde de bu açıklamalar yer alıyor. Ancak bağlamından koparılarak atılan başlıklar, haberin tamamı okunmadığında yanlış yorumlanmasına sebep oluyor. Okurun ilgisini çekmek için böyle sunulan bu haberler, yanlış bilgi türlerinden yanıltıcı başlığa örnek gösterilebilir.