Teyit’e bildirim olarak gönderilen ve medya kurumları tarafından da haberleştirilen bir iddiaya göre, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), altı yıl içinde dünyaya 15 atom bombası gücünde bir göktaşı çarpacağını açıkladı.
NASA göktaşının en az 100 yıl sorun çıkarmayacağını açıkladı
İddia konusu paylaşım, şu anda aktif olmayan bir bağlantı içeriyor. Bu bağlantıda yer alan “Apophis” kelimesini ilgili diğer kilit kelimelerle birlikte aradığımızda, iddianın kaynağına ulaşıyoruz.
Apophis’le ilgili özellikle son bir yıl içinde yazılan haberlerin sayısı epey fazla, sebebi ise NASA’nın konu hakkında Mart ayında açıklama yapmış olması. Kurum, son olarak göktaşının dünyaya çarpmayacağını açıkladı ve “En az bir asır güvendeyiz” dedi. Hesaplamalara göre göktaşı dünyanın yakınından geçecek. Geçeceği en yakın tarih 2029, sonra 2036 ve son olarak 2068.
Avrupa Uzay Ajansı da göktaşını Mart 2021’de risk listesinden çıkarmış durumda. Risk listesini sıfır olmayan bir olasığın hesaplandığı durumların yer aldığı bir tablo olarak düşünmek mümkün.
Apophis’in geçişi bilimsel çalışmalara vesile
Bilim dünyası Aphosis’in dünyaya yaklaşacağı tarihi bilimsel bir şölene çevirmek için hazırlık yapıyor. Apophis’in gözlemlenmesinin bilim dünyasında heyecan yaratmasının nedeni, yakından geçen bir göktaşının yerküre üzerindeki olası etkilerini ölçmek ve olası önlemler geliştirebilmek. NASA’nın ölçümleri dikkate alınarak bir izleme robotu geliştirilmesi için yürütülen çalışmalar da var. Meteorun jeolojik ve jeofizik yapısını anlayabilmek de amaçlanıyor.
NASA Nisan ayında Apophis’in dünyaya en yakın olduğu zamanı modelleyen bir video yayınladı. Videoda Apophis ve dünya arasında kalan çok sayıda uydu olduğu görülüyor. Apophis’in nerede olduğunun izlenebileceği bir araç da var.
Kaynak: NASA
Üç futbol sahası büyüklüğünde
Apophis bin 120 metrekare genişliğinde bir göktaşı, yani üç buçuk futbol sahası büyüklüğünde. Dünyanın yakınlarından sık sık göktaşları geçiyor, ancak bu kadar büyük olanının geçmesi nadir. 2004 yılında keşfedilen göktaşı dünyadan ilk kez 2029’un Nisan ayında gözlenecek. Göktaşının geçişinin keyfini sürecek olanlar salt bilim insanları da değil; geçiş çıplak gözle de görülebilecek. NASA meteorun gökyüzünde parlak bir nokta olarak görülebileceğini belirtiyor.
Göktaşı hakkındaki ilk makale 2007 yılında yayınlandı. O tarihten bu yana bilim insanları tarafından izleniyor, ölçümleri yapılıyor ve bu bilgiler de açıkça paylaşılıyor. Göktaşının yüzeyinin 1993’te keşfedilen Itokowa gibi kayalık olduğu tahmin ediliyor.
2013 yılında bu göktaşının olası yıkıcı etkisi, bin 200 megaton TNT olarak hesaplanmış. 1945 yılında Hiroşima'ya düşen atom bombası 20 kiloton gücündeydi. Kilotonu megatona çevirip böldüğümüzde, Apophis'in olası çarpışının gücünün 60 bin atom bombası gücünde olacağını hesap edebiliriz. Bu hesap başka şekillerde yapıldığında ortaya daha dramatik rakamlar da çıkabiliyor. Bir meteorun, olur da dünyaya çarparsa nasıl bir yıkıcı etkisi olacağını hesaplayan çeşitli araçlar var. Siz de kendi hayali meteorunuz hakkında bilgiler girerek, felaket senaryoları üretebilirsiniz.
Dünya Uzay Haftası sona erdi
Bu arada dünyalıların ilgisini çeken uzayın “kutlandığı” bir hafta da var, 4-10 Ekim arası BM tarafından kabul edilmiş resmi Dünya Uzay Haftası. Sebebi ise 4 Ekim 1957’de insan yapımı ilk uydu olan Sputnik I’in Sovyetler Birliği tarafından uzaya gönderilmiş olması. Uzay Haftası Türkiye’de de çeşitli buluşmalarla kutlandı.
Teyit’te meteorlar etrafında gelişen ya da uzayla ilgili iddialara sıkça rastlıyor, metodolojimize uygun olanları inceliyoruz.
İlginizi çekebilir: Uzaylılar hoş geldiniz: Uzaylı merakı bizi nasıl yanlışa sürüklüyor?