NASA astronotu Sunita Williams'ın Ay'dan döndükten sonra Müslüman olduğu iddiası

NASA astronotu Sunita Williams'ın Ay'dan döndükten sonra Müslüman olduğu iddiası

Yanlış Yanlış
Bu içerik 4 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan ve teyit.org’a ihbar olarak gönderilen bir haberde NASA’nın astronotu Sunita Williams’ın, Ay’dan yeryüzüne indikten sonra din değiştirdiği ve Müslüman olduğu iddia edildi. Haberlere eşlik eden metin, Sunita Williams’ın kendi ağzından olduğu iddia edilen ve İslamiyet’i seçmesine vesile olan anları anlattığı alıntılarla birlikte yer aldı.

nasa astronotu sunita williamsin aydan dondukten sonra musluman oldugu iddiasi 1

12 Ocak 2019 tarihinde Facebook’ta kişisel bir hesap üzerinden paylaşılan bir gönderi 700 paylaşım aldı. Fakat bu haber aslında uzun süredir Facebook’ta dolaşıyor. 2015’te “Cübbeli Ahmet Hoca Farkın Tek Adresi” isimli Facebook sayfasından paylaşılan ve aynı metni içeren bir başka gönderi yaklaşık 2 bin paylaşım ve 2 bin 500 beğeni almıştı. Aynı metnin, 2014’ten bu yana farklı görsellerle İslam Birliği, İslam Dini TV gibi Facebook sayfalarında da paylaşıldığını görmek mümkün.

Fakat Sunita Williams’ın Ay’dan döndükten sonra yaptığı bir açıklamayla İslamiyet’e geçtiğini belirttiği doğru değil. Williams, NASA’nın görevlendirmesiyle Ay’a değil uzay istasyonuna gitti. Uzay keşiflerinden sonra yaptığı bir söyleşide kendini ruhani olarak Hindu tanrısı Ganesha’ya bağlı hissettiğini söyledi ve Müslüman olduğu şeklindeki iddiaları reddetti.

Ay’a değil uzay istasyonuna gitti

Sunita Williams NASA raporlarına göre Expedition 32 ve Expedition 33 uzay keşiflerinde yer aldı ve bu iki göreviyle toplamda 322 gününü uzayda geçirdi. Ay’a son gidiş ise Apollo 17 ile 1972 yılında gerçekleşti ve bu ekibin içinde Williams bulunmuyor.

İddiayı konu alan haberlerde Sunita Williams’ın keşif sırasında gördüklerinden etkilenerek Müslüman olduğu ifadeleri yer aldı. Fakat Williams’ın uzay keşfinden sonra verdiği söyleşiden Müslüman olmadığını anlamak mümkün. Expedition 32’den sonra Delhi’deki Ulusal Bilim Merkezi’nde gerçekleşen ve NDTV’de yayımlanan bir söyleşide Williams’ın şu ifadeleri yer alıyor:

Sunita Williams'ın konuşması: “We don’t get to carry too much to space (...) Ganesha* has always been in my house, everywhere I’ve lived I’ve had Ganesha and so he had to come with me to space” (0.48-1.03) (…) “I really appreciate my Indian heritage and was glad I could bring part of it with me to space” (0.39-0.46)

Türkçe çevirisi: “Uzaya çok fazla şey götüremiyoruz (...) Ganesha* her zaman benim evimde olmuştur. Nerede oturduysam Ganesha hep yanımdaydı; bu yüzden benimle uzaya da gelmeliydi.” (...) “Hindistan kökenime çok değer veriyorum ve uzaya giderken yanımda bir parçasını götürebildiğim için mutluyum.”

*Ganesha Hinduizm’de geçen fil başlı bir tanrı. Williams’in bahsettiği Ganesha, muhtemelen onu tasvir eden bir figüre ( bibloya ) işaret ediyor.

Aynı söyleşinin devamında Williams yanına okumak için “Bhagavad Gita” kitabını götürdüğünü aktarıyor. Bu Hindu metin, Mahabharata destanının önemli bir parçası olarak kabul ediliyor ve Hindu geleneklerini yansıtan en meşhur metinlerin arasında.

“Bhagavat Gita konusuna gelirsek, son gidişimde küçük boy tercümesini götürdüm”

Bu iddialar Williams’ın kendisine de sorulmuştu

Uzay keşifleriyle ilgili diğer söyleşilerinde de iddia metninde yer alan “Mekke ve Medine’nin parlak ışıklar altında gözüktüğü” şeklinde bir ifadeye rastlanmıyor. Condé Nast Traveller tarafından yapılan bir söyleşide, Williams’a doğrudan bu konuyla ilgili bir soru sorulmuştu ve Mekke ve Medine üzerinde ışıkları gördükten sonra İslamiyet’i kabul ettiği söylentilerine karşı şu cevabı vermişti:

Sunita Williams'ın cevabı: "I don’t know where that started. It’s not like I mind and I don’t have favoritism for any religion. But my dad is Hindu and I grew up trying to understand, what Krishna, Ram and Sita means? My mother is Christian, so then, what does Jesus mean? Me personally—not something to do with NASA—I do think there is a God and it’s somebody looking out for us and trying to guide us to live a very happy, productive life. There is further meaning. That’s just my thought."

Türkçe çevirisi: “Bu söylentilerin nereden çıktığı hakkında hiçbir fikrim yok. Pek önemsemediğim gibi dinler arasında da bir ayrım gözetmiyorum. Ama babam Hindu ve ben çocukluğum boyunca Krishna, Ram ve Sita’yı anlamaya çalışarak büyüdüm. Annem Hristiyan, bu da bana İsa nedir o zaman, diye düşündürdü. Ben şahsen, - NASA’yla hiçbir ilgisi yok - bir Tanrı’nın var olduğuna inanıyorum; bize göz kulak olan biri ve çok daha mutlu ve verimli bir hayat sürmemiz için bizi yönlendirmeye çalışıyor. Aslında konu daha derin. Bu sadece şahsi fikrim.”

Başka ülkelerde de paylaşıldı

Bu söylenti sadece Türkiye’de değil, başka ülkelerde de zaman zaman gündeme gelmiş ve farklı sosyal mecralarda paylaşılmıştı. Bir teyit platformu olan AFP Fact Check de yakın zamanda (10 Ocak 2019) bu konu hakkında bir analiz yayımladı. Bu analiz de iddiaları yalanlar nitelikte.

Sonuç olarak, Sunita Williams’ın Ay’a gittikten sonra din değiştirip Müslüman olduğu doğru değil. Williams Ay’a değil uzay istasyonuna gitti. Dinler arası bir ayrım gözetmediğini belirten Williams’ın, Tanrı’nın varlığına inandığını ve ruhani olarak Hindu tanrısı Ganesha’ya bağlı hissettiğini söylemek mümkün.