Mustafa Kemal Atatürk'ün meclis başkanlığına bir oy farkla seçildiği iddiası

Mustafa Kemal Atatürk'ün meclis başkanlığına bir oy farkla seçildiği iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ
Bu içerik 6 yıldan daha eski tarihlidir.

A Haber, Sabah gibi haber sitelerinde ve sosyal medyada 24 Nisan 1920’de Mustafa Kemal Atatürk’ün sadece bir oy farkla meclis başkanı seçildiği iddia edildi. İddiayı İstanbul AK Parti Milletvekili Burhan Kuzu da Twitter hesabından paylaştı.

burhan kuzu

Mustafa Kemal Atatürk’ün 24 Nisan 1920’de 1 oy farkla TBMM’de meclis başkanı olduğu iddiası gerçeği yansıtmıyor. O güne ait meclis tutanaklarında, TBMM için bir reisievvel (birinci başkan), bir reisisani (ikinci başkan) ve iki reisveikili (başkan vekili) seçileceği kararı alındığı görülüyor.

reis reisisani

O gün TBMM’de seçime katılan 120 milletvekilinin olduğunu ve reis, reisisani ve reisvekili seçilebilmek için en az 61 oy (rey) alınması gerektiğini resmi tutanaktan da görmek mümkün. 

120mv

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Alper Bakacak’ın teyit.org’a yaptığı açıklamaya göre; Mustafa Kemal, seçime katılan 120 milletvekilinden 110 oy alarak reisievvel (birinci başkan) olmuş, Celaleddin Arif Beyefendi ise 120 milletvekilinden 109 oy alarak reisisani (ikinci başkan) olmuştur.

Mustafa Kemal birinci başkanlık (reisievvel) için 110 oy, Celaleddin Arif Beyefendi ikinci başkanlık (reisisani) için 109 oy almıştır. Yani Mustafa Kemal ve Celaleddin Arif Bey arasında meclis başkanlığı için bir rekabet gerçekleşmemiştir. Mustafa Kemal’in ismi başkanlık için 110 milletvekili tarafından yazılmış, Celaleddin Arif Bey’in ismi ise ikinci başkanlık için 109 milletvekili tarafından yazılmıştır.

Yani iddiada yer aldığı şekliyle Mustafa Kemal bir oy farkla meclis başkanı seçilmiş olsaydı kullanılan toplam oy sayısının 219 olması gerekirdi. Ancak TBMM resmi internet sitesi ve ilgili tutanakta da belirtildiği gibi, seçime katılan toplam milletvekili sayısı 120’dir. Mustafa Kemal’in ismi birinci başkanlık için, Celaleddin Arif Bey’in ismi ise ikinci başkanlık için yazılmıştır.