Muğla’daki yangının ancak otel sınırına gelince durdurulduğu iddiası

Muğla’daki yangının ancak otel sınırına gelince durdurulduğu iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Güvercinlik’te yanmaya ramak kalan otel 2007’deki orman yangınından sonra yanan bölgeye inşa edildiği için kullanıcılar duruma şüpheyle yaklaşıyor.

Güvercinlik yangını sekiz arazöz, altı itfaiye aracı ve 40 orman işçisinin çabalarıyla söndürüldü.

Ayrıca otelin birçok noktasındaki kendi hidrant sistemiyle yangının otele sıçramasının önüne geçildi.

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Devam eden orman yangınları sırasında alevlerin Kemerköy termik santraline sıçramasıyla birlikte önleyici tedbirler de daha fazla sorgulanmaya başlandı. Bazı kullanıcılar, bir uydu görüntüsü ile birlikte, yangınların ancak lüks bir otelin sınırına dayanınca durdurulduğunu öne sürdü. Paylaşımlarda yangın söndürme faaliyetlerinde bu ve benzeri tesislerin kayırıldığı ima ediliyor.  

titanic hotel yangin paylasim

Bu endişeyi artıran, biraz da uydu görüntüsündeki Titanic Deluxe Bodrum otelinin hikayesi. 15 Temmuz 2007 yılında Bodrum Güvercinlik’te yangın çıkmış ve 280 hektara yakın alan yanmıştı. Dönemin Muğla Orman Bölge Müdürü bu durum için şöyle söylemişti: “Ormanlık alanlar ve imar yerleri belli. Kesinlikle iddia ediyorum ki yanan yerler ne 2B kapsamında olacak ne de imara açılacak. Dışarıda söylenenlere itibar edilmesin. Yakın zamanda yanan yerleri temizleyeceğiz. Ekim ayında ilk yağmurlarla birlikte tohumlama ve fidan dikimi yaparak yeşillendireceğiz.

Ne var ki bu açıklamaya rağmen, o bölge yangından önce, 2006 yılında turizm teşviki kapsamında MNG Holding’e kiralanmıştı. Kısa süre sonra da yanan arazide yapılaşma ve otel inşaatı başlamıştı.

guvercinlik koyu yangin sonrasi insaat

29 Temmuz 2021’de 14.30 civarında Kuyucak mevkiinde başlayan yangın Güvercinlik’e doğru ilerlemişti. Yangının Güvercinlik’teki otelin sınırına dayanmasının ardından ise otelde kalanlar, karayolunun da yangından etkilenmesiyle sahilden teknelerle tahliye edilmişti

Sekiz arazöz, altı itfaiye aracı ve 40 orman işçisinin çabalarıyla söndürülen yangının ardından otel yönetimi açıklamada bulunarak otel sınırları içinde bulunan birçok yangın hidrant sistemi sayesinde yangının otele sıçramasının engellendiğini de belirtti. Otelin tam açıklaması şu şekilde:

Bodrum’a bağlı Güvercinlik bölgesinde 29 Temmuz 2021 saat 14:30 sıralarında ormanlık alanda başlayan yangın, Titanic Deluxe Bodrum otelimizin çok yakınına kadar ulaşmıştır. Yerel yetkililer ile sürekli olarak işbirliği halinde olan ekibimiz öncelikle misafirlerimizin can güvenliğini sağlamıştır. Otelimizde konaklamakta olan tüm misafirlerimiz, tedbir amacıyla deniz yolu ile güvenli bir şekilde tahliye edilmiştir. Otel sınırları içerisinde fazla sayıda bulunan yangın hidrant sistemi sayesinde yangının otele sıçraması engellenmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da hızlı müdahalesi ile yangın kısa sürede kontrol altına alınmıştır. Otelimizde herhangi bir hasar bulunmamakla beraber yerel yetkililerin risk geçtiğine dair bildirimde bulunmaları halinde misafirlerimiz otele tekrar alınacaktır. Türkiye’nin farklı bölgelerinde başlayan orman yangınlarının kısa sürede kontrol altına alınmasını temenni ederiz.”

Yangının gerçekleştiği 29 Temmuz 2021 gününden alevlerin otele yaklaştığına dair birçok fotoğraf ve video bulunuyor. İtfaiye, Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü ekiplerinin de müdahalesini gösteren fotoğraflar var. Ancak bu müdahaleler doğrudan otele değil, ormanlık alana yapılıyor.

Dahası güncel uydu görüntüleri, tüm bu müdahalalere rağmen alanın kurtarılamadığı, otelin çevresinin neredeyse tamamen yandığını gösteriyor.  

sentinel hub uydu goruntusu gumusluk

Ekipler santraldeki yangına müdahale etti 

4 Ağustos 2021’de yangın Kemerköy termik santraline ulaştı. Santralde çalışanlar tahliye edildi ve patlayıcı maddeler de dışarı çıkarıldı. Yangının santrale ulaşmaması için çevredeki ağaçların kesildiği, hendekler kazıldığı ve yangına da su tankerleri, itfaiye araçları ve TOMA’larla müdahale edildiği biliniyor. Kemerköy ve Yeniköy santrallerinin yangın söndürme sistemlerini ise OMC Yapı Mühendislik İnşaat üstlenmiş ancak bu sistemlerin tam olarak ne olduğu ya da faaliyette olup olmadığı bilinmiyor.

Hidrant sistemi, yangın esnasında su ikmali yapılabilmesi için binaların dışlarına belli aralıklarla yerleştirilen su bağlantı noktalarına deniyor. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’e göre “içerisinde her türlü kullanım alanı bulunan ve genel yerleşme alanlarından ayrı olarak planlanan yerleşim alanlarında yapılacak binaların taban alanları toplamının 5 bin metrekare büyük olması halinde dış hidrant sistemi yapılması mecburi.” 

Google Haritalar’dan alanları hesaplayabileceğimiz Draft Logic “Google Maps Area Calculator Tool”a göre de Titanic Deluxe Bodrum 5000 m2’den daha geniş bir alana yayılıyor; yani yönetmeliğe göre dış hidrant sisteminin bulunması şart. 

titanik otel alani

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da konuyla ilgili şöyle söyledi: "Hadisenin bu noktaya gelebileceği öngörüldüğü için Kemerköy Santrali kontrollü devre dışı bırakılmış, personel tahliyesi ivedilikle gerçekleştirilmiştir. Tahliyenin ardından itfaiye ekiplerince durum tespiti için santralde incelemeler yapılmış ve santraldeki ana ünitelerde ciddi bir hasar meydana gelmediği anlaşılmıştır. Halen acil müdahale ekiplerince santral sahasında inceleme ve soğutma işlemleri ile gerekli tüm emniyet tedbirleri alınmaya devam etmektedir. Yangın mahallinde herhangi bir can kaybı yaşanmaması için gerekli tüm adımlar atılmıştır."

Sonuç olarak yangının Bodrum Güvercinlik’teki otele sıçramamasının asıl sebebi  otelin kendi hidrant sistemi. Otel çevresindeki alan tamamen yanmış. İtfaiye santral alanına da müdahale etmiş ve yangın kontrol altına alınmış. Santralin otelle aynı sisteme sahip olup olmadığı bilinmiyor.