Sosyal medyada paylaşılan bir iddiaya göre Milli Eğitim Bakanlığı tarafından müfredata “Recep Tayyip Erdoğan’ın Hayatı ve Eserleri” isimli zorunlu bir ders eklendi. İyi Mi Peki, İyi Parti ile Güçlenen Türkiye, İyi Uykular Türkiye gibi Facebook hesaplarından paylaşılan iddia toplamda 500'e yakın kullanıcı tarafından paylaşılırken 600'ün üzerinde kişi tarafından beğenildi.
Ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Recep Tayyip Erdoğan’ın Hayatı ve Eserleri” isimli bir dersi müfredata eklediği iddiası doğru değil. Söz konusu iddiayı parodi haberler yapan Kaparoz isimli bir internet sitesi ortaya atmış.
İddianın kaynağı bir parodi haber sitesi
Şubat 2016’da parodi haberler yayınlayan Kaparoz isimli bir internet sitesi tarafından “Okullara Yeni Ders Geliyor: R.Tayyip Erdoğan’ın Hayatı ve Eserleri” başlığıyla bir metin yayımlandı. Parodi içerikte şu ifadelere yer verilmiş:
“Milli Eğitim Bakanlığı Müfredat Belirleme Kurulu tarafından, yeni ders yılı için önerilen dersler arasında ‘Recep Tayyip Erdoğan’ın Hayatı ve Eserleri’ adlı yeni bir ders olduğu öğrenildi. Yeni eğitim döneminde, ilk ve orta dereceli okullarda programa eklenmesi planlanan dersin daha sonraki yıllarda üniversitelerde de okutulmaya başlanması düşünülüyor.”
Parodi haberler gerçek olayların bilgisini vermeyen, eğlence amaçlı üretilmiş içeriklerdir. Sitenin sloganında yer alan “yalan, dolan, iftira” ifadelerinde ve hakkımızda bölümünde de görüleceği gibi Kaparoz isimli bu internet sitesinde de parodi haberler üretilmekte.
“Müfredat Belirleme Kurulu” adlı bir kurul bulunmuyor
Ek olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nda “Müfredat Belirleme Kurulu” diye bir kurul olduğu bilgisine rastlanmadı. Müfredat değişiklikleri ise Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülüyor. MEB’in resmi internet sitesinde öğretim programlarındaki son güncellemenin Temmuz 2017’de yapıldığı görülebilir. İlk ve orta dereceli okulların müfredatına bakıldığında da “Recep Tayyip Erdoğan’ın Hayatı ve Eserleri” isimli bir derse rastlanmıyor.
Sonuç olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Recep Tayyip Erdoğan’ın Hayatı ve Eserleri” isimli zorunlu bir ders getirdiği iddiası doğru değil. İddia 2016 yılında parodi haberler yapan Kaparoz isimli bir internet sitesi tarafından yayımlanmış. Dolayısıyla söz konusu iddia yanlış bilginin en yaygın yedi türünden “parodi”ye örnek gösterilebilir. Teyit, daha önce “Umre’ye gitmek isteyen 120 kişilik kafilenin Rio karnavalına götürüldüğü” ve “Diyanet’in çocuklara zeka geliştirici oyuncaklar vermeyin” iddialarının da parodi internet siteleri kaynaklı olduklarını doğrulamıştı.