Sosyal medya platformlarında paylaşılan fotoğrafların kırmızı/mor lahananın içini gösterdiği iddia edildi. Muntazam ve şık olduğu görülen kesitler kullanıcılar tarafından gerçek olduğu iddiasıyla paylaşıldı.
Fotoğraf bir Twitter kullanıcısı tarafından efektle oluşturuldu
Türkiye’de de yaygın hale gelen görüntüler hakkında, Twitter üzerinden Dan Bebber isimli kullanıcı bir açıklama yaptı ve fotoğrafların kendisi tarafından oluşturulduğunu, bunun için de GIMP isimli fotoğraf düzenleme programının kaleideskope isimli efektini kullandığını açıkladı.
Kişi görselin farklı hallerini de paylaştı
Fotoğraf Bebber tarafından ilk olarak 21 Aralık 2021’de paylaşıldı. Bu tarihten sonra 24 Aralık’ta da aynı hesaptan lahananın modifiye edilmiş halinin bulunduğu başka paylaşımlar yapıldı. Bu ilk fotoğrafın Bebber tarafından yapıldığına dair bir bulgu. Bebber’ın Twitter profilinde “Kırmızı lahana artisti, gibi gözüküyor” ifadesi yer alıyor. Yani Bebber da fotoğrafına olan ilginin farkında.
21 Aralık tarihli ilk paylaşımdan sonra, 24 Aralık’ta yapılan paylaşımlar.
Uygulamayı herkes kullanabilir ve benzer sonuçlar elde edilebilir
GIMP isimli fotoğraf uygulaması üzerinden kaleideskope efektinin nasıl uygulanacağını gösteren açıklama videolarına internet üzerinden ulaşılabiliyor. Yani böyle bir fotoğraf efekti kullanıcılar tarafından da kolayca uygulanabilir.
Teyit de GIMP üzerinden kaleideskop yani uygulamanın Türkçe versiyonundaki çiçek döngüsü isimli efektle kırmızı/mor lahana kesiti fotoğrafı üzerinden kendi çalışmasını yaptı ve iddia konusu görseldekine benzer bir sonuca ulaştı.
Konuyla ilgili olarak Teyit'e konuşan Bebber fotoğrafların özellikle Türkiyeli kullanıcılar tarafından gerçek sanıldığını söyledi. Eşi mutfakta yemek yaparken kırmızı lahanaların fotoğrafını çekmek ve GIMP ile fotoğrafla oynamak aklına gelmiş ve bunu sonuç olarak eğlence için yapmış. Türkiye’de Doğruluğu Ne? isimli doğrulama platformu da konu hakkında bir yazı yayınladı.