MI6’in faaliyet ve strateji raporundaki 2023 yılı Türkiye planı iddiası

MI6’in faaliyet ve strateji raporundaki 2023 yılı Türkiye planı iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Kaynak olarak gösterilen internet sitesinde belgenin nereden alındığı yazmıyor.

MI5 ve MI6 gibi Britanya istihbarat kuruluşlarının faaliyetlerini inceleyen ISCP’nin (Britanya Parlamentosu İstihbarat ve Güvenlik Komitesi) faaliyet raporlarında Türkiye’den bahsedilmiyor.

MI6’e dair halka açık belgelerde de böyle bir faaliyet raporu yok.

MI6’e dair strateji belgelerine ulaşmak mümkün değil. Ancak bu belgeler sızdırılmış olsa basında yer alması gerekirdi.

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada yayılan bazı iddialarda, MI6’in 186 sayfalık Faaliyet ve Strateji Raporu’nun sızdırıldığı, raporda 2023 yılı Türkiye planına yer verildiği iddia ediliyor. İddialara göre bu raporda Türkiye’ye dair bazı öngörüler de var.

mi6 faaliyet raporu 2023 paylasim

Bu paylaşımların bazılarında, kaynak olarak Atabey Hüseyin Hakkı Kahveci isimli YouTube kanalındaki “2023 TÜRKİYE PARAMPARÇA! - İNGİLİZ İSTİHBARATI MI6'NIN SKANDAL RAPORU” başlıklı video gösterilmiş. Videoyu izlediğimizde, bu belgenin kaynağı olarak ​​https://stratejikguvenlik.com/ internet sitesi olduğu söyleniyor. Bu sitede arama yaptığımızda kaynak olarak gösterilen yazıya ulaşabiliyoruz. 

29 Eylül 2019’da yayınlanan “MI6 (İNGİLİZ DIŞ İSTİHBARAT SERVİSİ) DOSYASI : İNGİLİZ DIŞ İSTİHBARAT SERVİSİ MI6’NIN 2023 FAALİYET VE STRATEJİ RAPORUNDAN !!!” başlıklı yazıda herhangi bir kaynak gösterilmiyor ve iddia edilen faaliyet ve strateji raporuna yer verilmiyor. 

Salt Türkiye’ye ilişkin olduğu öne sürülen bazı maddeler arka arkaya sıralanmış. Bu dokuz madde arasında, “T​ürkiye ekonomik olarak iflas etmiş olacak” veya, “Ege bölgesinde arazi ve köyler kamulaştırılıp acele devirleri yabancı ortak paylara bırakılacak” ya da “Akdeniz’de Türk varlığı sona erdirilecek, gerekirse dinci radikal unsurlar ve Suriyelilere pay sözü verilerek kışkırtma ve kaos çıkartılacak” gibi ifadeler yer alıyor.

Kahveci, aynı YouTube videosunda Türkiye’de yalnız kendinde olduğunu öne sürdüğü başka bir belgeye dair şöyle söylüyor: “Nereden aldın bu belgeyi diye soruyorlar. Ya kardeşim, sana ne, aldım. Keyfim misin? Demek ki araştırdım, sızdırdım, gittim, kitaplarına baktım, buldum, ettim, belgeyi aldım, koydum.” Yani Kahveci’nin salt bu konuda değil, diğer konularda da kaynaklarını sağlam temellere oturtamadığını söylemek mümkün.

Faaliyet raporu, kuruluşların veya şirketlerin belirli bir dönem aralığında yaptığı işleri, bütçe harcamalarını, kaynakları nerelerde kullandıklarını gösterdikleri yazılı belgelere deniyor. Bu raporlar, var oluş sebepleri gereği halka açık oluyorlar. Örneğin Türkiye Cumhuriyeti Milli İstihbarat Teşkilatı’nın 2021 faaliyet raporuna internetten ulaşmak mümkün. Ayrıca faaliyet raporlarında, ileriye yönelik tahminler ve planlar değil, geride kalan dönemde yapılan işlerin hesabı veriliyor.

Geleceğe yönelik planlar, strateji belgelerinde bulunabilir. Ancak MI6 gibi, dünyanın önde gelen istihbarat kuruluşlarının yüksek güvenlikle gizlenen strateji belgelerine erişebilmek kolay değil. Bu belgeler sızdırılmış olsaydı hem Britanya hem dünya basınında yer almış olması gerekirdi. Örneğin 2017 yılında ABD dış istihbarat servisi CIA belgeleri sızdığında The Guardian gibi büyük yayın kuruluşları yazılarında bunlara yer vermişti.

Yani bahsedilen 186 sayfalık belge uydurulmuş. Bu bir faaliyet raporu olsa gizli olması gerekmezdi. Strateji belgesi sızdırılmış olsa siyasi sonuçları olurdu. İkisinin aynı anda olabilmesi zaten olası gözükmüyor. Nitekim iddia sahibi de, iddiasını destekleyecek hiçbir kanıt sunmuyor.

Britanya’nın çeşitli kurumlarının farklı belge ve raporlarına ulaşabildiğimiz National Archives sitesinde, iddia konusu belgeler yer almıyor. Üstelik bu sitede, MI6’e dair birçok belgenin halka açık olmadığı, Kamu Arşivi Kanunu gereğince bunlara erişimin kısıtlandığı ve Bilgi Edinme mevzuatının bu belgelerde geçerli olmadığı belirtilmiş.

MI5, MI6 ve GCHQ gibi, Britanya’nın tüm istihbarat kuruluşlarının faaliyetlerini inceleyen, politikalarını denetleyen ve yönetimlerini gözeten ISCP (Britanya Parlamentosu İstihbarat ve Güvenlik Komitesi) her yıl faaliyet raporları yayınlıyor. Bu raporlar halka açık. 1995’ten günümüze yayınlanan bu faaliyet raporlarında Türkiye’den bahsedilmiyor.