Meral Akşener'in paylaştığı sözün Necip Fazıl'a ait olmadığı iddiası

Meral Akşener'in paylaştığı sözün Necip Fazıl'a ait olmadığı iddiası

Yanlış Yanlış

Bulgular

Necip Fazıl’ın Aynadaki Yalan isimli romanında, At'a Senfoni isimli eserinde ve Boş Ufuklar isimli şiirinde Akşener’in paylaşımında yer alan “İyi insanlar iyi atlara binip gitti” sözü yer alıyor.

Yaşar Kemal’in yazdığı ve ilk basımı 1973 yılında olan, Demirciler Çarşısı Cinayeti isimli romanının birinci bölümünde de benzer bir ifade var.

Bu içerik 5 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada yer alan paylaşımlarda İYİ Parti’nin Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener’in Yaşar Kemal’in bir sözünü Necip Fazıl’ın sözü olarak paylaştığı iddia edildi. Akşener’in paylaştığı sözün, Yaşar Kemal’in Demirciler Çarşısı Cinayeti isimli romanında geçen “O iyi insanlar, o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.” sözü olduğu ve Necip Fazıl’a ait olmadığı ifade edildi.

meral aksenerin necip fazil sozu

Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener Twitter’da “Üstad Necip Fazıl'ı ölüm yıldönümünde rahmetle anıyorum. Bir mısrasında "İyi insanlar iyi atlara binip gitti" demişti. İnşallah o iyi insanlar geri dönüyor” paylaşımı yapmıştı.

meral aksener necip fazil paylasimi orijinal

Ancak Meral Akşener’in Yaşar Kemal’in sözünü Necip Fazıl’ın sözüymüş gibi paylaştığı iddiası doğru değil. Necip Fazıl’ın Aynadaki Yalan isimli romanında, At'a Senfoni isimli eserinde ve Boş Ufuklar isimli şiirinde Akşener’in paylaşımında yer alan “İyi insanlar iyi atlara binip gitti” sözü yer alıyor.

Bu söz, Necip Fazıl Kısakürek'in 1958 yılında ilk kez Türkiye Jokey Kulübü tarafından basılmış At'a Senfoni isimli atın tarihi, felsefesi ve estetiğini anlattığı kitabında şu şekilde yer alıyor:

ata senfoni kitabı necip fazil

Bu eserde "İyi insanlar, iyi atlara bindiler, gittiler" yerine "İyi atlara bindiler, geldiler" şeklinde bir ifade bulunuyor.

Necip Fazıl Kısakürek’in Aynadaki Yalan isimli romanında yer alan bölüm ise şöyle:

— Ya beni irşad edebilecek bir velî... Tanıdığınız biri var mı?

İmam, gözleri yaşlı, elini Naci'nin omuzuna koydu:

Senin anlayacağın, iyi insanlar iyi atlara bindiler, gittiler...

Ve hikâyesini anlattı:

— Bir gün cins at meraklısı bir adam, cins atlarıyla meşhur bir yere gidiyor. Yıllarca önce o yere uğramış... Sonra şöyle olmuş, böyle olmuş, bir daha gidememiş... Tanıdıklarından kimi sorsa «öldü!» cevabını alıyor. Ya şu ağa, ya bu ağa?.. Göçtü!.. Ya filân atm soyu, ya falan kısrağın dölü?.. Kurudu!.. Sonunda at meraklısına şu karşılığı veriyorlar: «Senin anlayacağın, iyi insanlar, iyi atlara bindiler, gittiler...»

Necip Fazıl'ın Aynadaki Yalan kitabında da At'a Senfoni kitabında da kullandığı söz, at meraklısı bir adam hakkında bir hikaye olarak geçiyor.

Necip Fazıl’ın tüm şiirlerinin toplandığı Çile isimli kitabında yer alan 1978 yılında yazılmış Boş Ufuklar isimli şiiri de şu şekilde:

bos ufuklar siiri necip fazil

Ayrıca, Necip Fazıl'ın şiirindeki ikinci mısrayı tırnak içinde belirttiği görülüyor.

Yaşar Kemal’in romanında da benzer bir söz var

Yaşar Kemal’in yazdığı ve ilk basımı 1973 yılında olan, Demirciler Çarşısı Cinayeti isimli romanının birinci bölümünün başlangıç kısmı ise şöyle;

"O iyi insanlar, o güzel atlara bindiler çekip gittiler."

Derviş Bey bir ağıt tutturmuştu. Yıllanmış, ağır, uzak bir ağıt.

Uzun yıllar önce yaşadığı büyülü düşü yeniden yaşayabilmek için durmadan söylüyordu: "O iyi, o iyi insanlar... "

Aynadaki Yalan kitabının ilk basım yılına ilişkin farklı tarihler bulunuyor

Selçuk Atay, “Metafordan Üslûba Yalnız Bir Roman Aynadaki Yalan” isimli makalesinde, Aynadaki Yalan kitabının ilk basım tarihine ilişkin farklı tarihler bulunmasından bahsediyor. Atay, makalesinde basıma ilişkin farklılıkları şöyle dile getiriyor:

"Ahmet Özpay’ın verdiği bilgiye göreYeni İstanbul gazetesinde 17Aralık 1979-13 Mart 1980 yıllarında tefrika edildikten sonra kitaplaştırılan (Özpay, 2005:446), ancak elimizdeki kitabın künyesindeki bilgiye göre ilk basılış tarihi 1968 olan roman daha başlığından itibaren varoluşsal bir problemi ele almaktadır."

Büyük Doğu Yayınları’ndan 2010 yılında çıkan Aynadaki Yalan kitabının 21. basımında ilk basım tarihinin 1968 yılı olduğu belirtiliyor ancak farklı kaynaklarda ilk basım tarihinin 1980 olduğu ifade ediliyor.

aynadaki yalan ilk basim tarihi 640x1024

Necip Fazıl'ın Aynadaki Yalan isimli kitabının basım tarihine ilişkin bir belirsizlik bulunuyor ancak eserlerinde her iki yazarın da benzer sözü bulunuyor.

Atilla Dorsay’ın Remzi Kitabevi’nden 2017 yılında çıkan “O Güzel Atlara Binip Gidenler” isimli kitabının girişinde de hem Yaşar Kemal’in hem de Necip Fazıl Kısakürek’in sözüne yer veriliyor.

Güncelleme: 29/05/2018

Necip Fazıl Kısakürek'in At'a Senfoni isimli kitabı eklendi.