Twitter’da #MehmetCeyhanYargılanmalı etiketi, 12 Ekim 2021’de çok konuşulanlar arasına girdi. Fakat Serhat Fındık’ın iddiasına göre Mehmet Ceyhan yargılanamaz, çünkü Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) anlaşması, Mehmet Ceyhan’a hukuki dokunulmazlık tanıyor. Fındık iddiasına kaynak olarak 21 Ağustos 2020 tarihli Resmi Gazete’yi gösteriyor.
Anlaşma İstanbul’da DSÖ ofisi kurulması hakkında
İddialara kaynak olarak sunulan 21 Ağustos 2020 tarihli Resmi Gazete’yi incelediğimizde, Türkiye ile Dünya Sağlık Örgütü arasındaki İnsani ve Sağlık Acil Durumlarına Hazırlıklılık Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Coğrafi Ayrık Ofisi’nin İstanbul'da kurulmasına ilişkin mali anlaşmanın onayının yayınlandığını görüyoruz. Anlaşma temel olarak Dünya Sağlık Örgütü’nün İstanbul’da açacağı ofisin mali işlerine odaklanıyor. Resmi Gazete’de belirtildiğine göre Dünya Sağlık Örgütü İstanbul ofisinin kurulmasına ilişkin mali anlaşma Ankara’da 9 Temmuz 2020’de imzalandı.
İddia ile ilişkilendirilebilecek bölüm 11. sayfada yer alan 10. maddenin 10 1/a fıkrası olabilir, çünkü bu maddede yasal işlemlerden muaf olunduğu belirtiliyor. Ancak bu madde Dünya Sağlık Örgütü memurları ve temsilcileri için geçerli. Günümüzde Dünya Sağlık Örgütü Türkiye temsilcisi Mehmet Ceyhan değil, Dr. Batyr Berdyklychev. Mehmet Ceyhan, Hacettepe Üniversitesi bünyesinde memur.
Diplomaside bazı muafiyetler tanınması olağan
Dahası benzer kurallar, tüm ulusüstü kurumlar ve yabancı temsilcilikler için mevcut. Yani bu gibi kurumlara ve temsilcilerine bazı muafiyetler tanınması, Dünya Sağlık Örgütü’ne özgü değil. Bu istisnaların temelini oluşturan Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi’ne göre, bu ayrıcalık ve bağışıklıkların amacı, kişilere avantajlar sağlamak değil; diplomatik misyonların devletlerin temsilcileri olarak işlevlerini en etkili biçimde yerine getirebilmeleri.
İddia ile ilişkili olabilecek bir diğer bölüm ise 10. sayfada yer alan “İstanbul Ofisi Mahalinin Dokunulmazlığı” maddesi. Bu madde ise kurumun mekansal dokunulmazlığını düzenlemek için eklenmiş. Örneğin polisin görevini icra edebilmesi için direktörden izin alması gerek. Bu madde de spesifik bir hekime muafiyet ya da ayrıcalık tanımıyor.