MEB’in ders kitabında Mahmut Tuncer’e atfedilen sözün bulunduğu iddiası

MEB’in ders kitabında Mahmut Tuncer’e atfedilen sözün bulunduğu iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

MEB’in okullar için hazırladığı mantık kitaplarında söz konusu içerik bulunmuyor.

İçerik, Gün&Ay Yayıncılık tarafından hazırlanan “8. Sınıf Etkinlikli Türkçe” isimli kitapta yer alıyor.

Bu kitapsa MEB’in okullarda okuttuğu bir kitap değil. Piyasada yardımcı kaynak olarak satılıyor.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyalmedyada paylaşılan ve Teyit’e ihbar olarak gönderilen paylaşımda, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan bir ders kitabında, şarkıcı Mahmut Tuncer’e atfedilen “Mantık sizi A noktasından B noktasına götürür. Halay ise her yere” şeklinde bir sözün bulunduğu iddia edildi

Bir kullanıcı tarafından 16 Eylül 2019’da Twitter’da paylaşılan fotoğraf yaklaşık bin 600 kullanıcı tarafından beğenildi. Buna ek olarak “Deli kızın ülkesi“ isimli sayfa tarafından da Facebook’a yüklenen fotoğraf yaklaşık 3 bin kez paylaşıldı

mahmut tuncer meb

Ancak, MEB tarafından okullar için hazırlanan bir kitapta Mahmut Tuncer’e atfedilen bir bölümün bulunduğu iddiası doğru değil. MEB’in okullar için hazırladığı mantık kitaplarında söz konusu içerik bulunmuyor. İçerik, Gün&Ay Yayıncılık tarafından hazırlanan “8. Sınıf Etkinlikli Türkçe” isimli kitapta yer alıyor. Bu kitapsa MEB’in okullarda okuttuğu bir kitap değil. Piyasada yardımcı kaynak olarak satılıyor.

Kitap MEB tarafından okullara dağıtılmıyor

MEB tarafından 2019-2020 eğitim öğretim yılında kullanılması önerilen kitapların listesine ulaşmak mümkün. Listede ortaokullar için MEB tarafından belirlenen üç farklı mantık kitabı yer alıyor. 

meb kitaplar

MEB tarafından 2018-2019 eğitim öğretim yılından itibaren 5 yıl süreyle okullarda okutulacak bu kitaplara yine internet üzerinden erişilebiliyor. Kitaplarincelendiğinde de Mahmut Tuncer’e atfedilen sözle ilgili herhangi bir içeriğe rastlanmıyor. 

İddia konusu içeriğin yer aldığı kitabın yayıncısı Gün&Ay Yayıncılık 

Sosyal medyada gündem olan ve iddia konusu içeriğin yer aldığı “8. Sınıf Etkinlikli Türkçe” isimli kitap Gün&Ay Yayıncılık tarafından okula yardımcı kaynak olarak basılıyor. Gün&Ay Yayıncılık’ıninternet sitesinde iddialara konu olan kitabın bir bölümüne ulaşılabiliyor. Kitap incelendiğinde ilk bölüm olan Sözel Mantık-Muhakeme ünitesinin öncesinde Mahmut Tuncer’in görseli ve kendisine atfedilen söz dikkati çekiyor. 

mantık mahmut tuncer

meb mantık tuncer

Gelen tepkiler üzerine Gün&Ay Yayıncılık internet sayfasından konu hakkında bir açıklama yaptı. Açıklamada, bahsi geçen kitabın piyasada satışa sunulan yardımcı bir kaynak olduğu ve MEB tarafından okullarda dağıtılmadığı ifade edildi. Ayrıca, uygulamanın amacının ise öğrencilerin zorlandıkları bir konuya ilgilerini çekebilmek olduğunun da altı çizildi. 

meb mantık

Teyit, konu hakkında Gün&Ay Yayıncılık ile de iletişime geçti. Yayıncılık yetkilisiyle yapılan telefon görüşmesinde bahsi geçen durumun mizahi bir uygulama olduğu ve kitapta yer alan ağır konular öncesinde öğrencilerin ilgisini kazanmak amacıyla yapıldığı ifade edildi. Buna ek olarak kitabın 2. baskısında söz konusu yere “bu bir espiridir” şeklinde bir ekleme de yapıldığı belirtildi. Son olarak kitabın ilerleyen bölümlerinde de başka kişilerden sözlerin yer aldığı açıklandı. 

meb mahmut tuncer 1 576x1024

meb kitap

Kitapta mizahi olmayan ama benzer formatın kullanıldığı başka sayfalar da bulunuyor.

MEB okullarda kullanılmadığını açıkladı

MEB de 17 Eylül 2019’da Twitter üzerinden yaptığı açıklamada bahsi geçen kitabın okullarda kullanılan bir ders kitabı veya eğitim materyali olmadığını ifade etti. Okullarda dağıtılan kitaplar hakkında MEB Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliğinde detaylı bilgiler bulunabiliyor. Yönetmeliğin 37. maddesinde, MEB tarafından belirlenmeyen ders kitapları ile okutulacak diğer eğitim araçlarının öğrencilere aldırılamayacağının altı çiziliyor. 

meb acıklama

Sonuç olarak Mahmut Tuncer’e atfedilen bir sözün bulunduğu kitabın MEB tarafından eğitim materyali olarak kullanıldığı iddiası doğru değil. Bahsi geçen kitap piyasada bulunabilen bir yardımcı kaynak kitabı. MEB’in Mahmut Tuncer’e atfedilen bir sözü içeren bir kitabı okullarda dağıttığına dair iddiaları ise sosyal medyada en çok rastlanan yanlış bilgi türlerinden “hatalı ilişkilendirme” kategorisine de yerleştirmek mümkün.