Sığınmacılar ve göçmenlerle ilgili tartışmalar devam ederken çok sayıda iddia da dolaşıma giriyor. Özellikle Suriyelilere yönelik devlet bütçesinden sağlanan desteklere, yardımlara ve düzenlenen etkinliklere dair iddialar ağırlıkta. Bunlardan biri de Suriyeli öğrencilerle ilgili ortaya atıldı.
Sosyal medyada ve haber sitelerinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın kendi bütçesinden Suriyeli 600 öğrenciye özel Antalya’da beş yıldızlı otelde festival düzenlendiği iddia edildi. Etkinliğin MEB’e maliyetinin 4 milyon 653 bin 750 TL olduğu öne sürülüyor.
İddia haber sitelerinde “Suriyeli öğrenciler beş yıldızlı otelde beş gün ağırlanacak!” başlığıyla yer alıyor. Sosyal medyada ise bazı paylaşımlarda bu etkinliğin “Türk halkından alınan vergilerle yapıldığı” vurgusunun öne çıktığı görülüyor. Son zamanlarda bazı şehirlerde ve okullarda etkinliklerin iptal edilmesi de tepkilerin büyümesine neden olmuş. Eskişehir Valiliği’nin, Anadolu Fest adlı müzik festivalini erteleme kararı da tepki çekmişti.
Festival AB desteğiyle yürütülüyor
Konuyla ilgili yapılan haberlere baktığımızda, içerikte programın “Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi” kapsamında, “Mülteciler İçin Maddi Yardım Programı Fonu” tarafından finanse edildiğinin belirtildiği görülüyor. Yani haber başlıklarının ötesine baktığımızda etkinliğin devlet bütçesinden karşılanmadığını öğreniyoruz.
Araştırdığımızda da “Gençlik Festivali”nin Mesleki ve Teknik Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi (SEUP) Projesi kapsamında düzenlendiği görülüyor. SEUP Projesi 10 Mayıs’ta resmi Twitter hesabından etkinliğin sekiz il, 55 okuldan toplamda 550 katılımcı ile beş gün süreceği bilgisini paylaşmış. Festival 9-14 Mayıs 2022 tarihlerinde Antalya’da düzenleniyor.
SEUP projesi, Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’deki Mülteciler İçin Mali Yardım Programı (FRIT) kapsamında Alman Kalkınma Bankası aracılığıyla finanse edilen 50 milyon euro bütçeyle, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Yani bu projenin giderleri ve proje kapsamında yürütülen bütün etkinlikler AB tarafından karşılanıyor. Projenin ihale şartnamesi de incelendiğinde bu bilgi teyit edilebiliyor.
Teyit'in ulaştığı Avrupa Birliği Delegasyonu MEB'in konu hakkındaki açıklamasını paylaştı. MEB de açıklamasında gençlik festivalini düzenleyen projenin AB fonuyla desteklendiğini, olağandışı durumun olmadığını vurguladı.
Projenin amacı şöyle açıklanmış: “Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi’nin genel amacı, geçici koruma altındaki Suriyelilerin ve Türk ev sahibi toplulukların sosyal ve ekonomik uyumunu, istihdam edilebilirliklerini ve yeterliliklerini iyileştirerek, onları mesleki eğitime teşvik etmektir.”
Projenin hedef kitlesinde sadece Suriyeli öğrenciler değil, 14-17 yaş aralığındaki Türk öğrenciler de var. Proje 2017 yılında başlamıştı.
Proje ile gençlere kaliteli ve erişilebilir mesleki ve teknik eğitim sağlanması, eğitim ortamlarının iyileştirilmesi, eğitime devamı artıracak desteklerin verilmesi, mesleki ve teknik eğitimin sunduğu fırsatlar konusunda farkındalığın artırılması gibi hedefler ortaya konmuş.
Proje kapsamında İstanbul, Bursa, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Mersin, Adana, Hatay’da 55 pilot mesleki ve teknik eğitim okul belirlenmiş. Bu okullara ekipman ve altyapı desteği sağlanması; Suriyeli ve ihtiyaç sahibi Türk öğrencilere maddi destek sağlanması; öğrenciler arasındaki sosyal uyumu ve meslek liseleri hakkındaki farkındalığın artırılması için sosyal uyum ve farkındalık faaliyetleri hedefleniyor. MEB, gençlik festivalinin sosyal uyum faaliyetleri kapsamında gerçekleştiğini söyledi.
Bu projeler sığınmacıların topluma entegrasyonu amacına hizmet ettiği için önemseniyor. Uyum ve entegrasyonda mültecilerin eğitime erişimi en mühim başlıklardan. Türkiye’de eğitim çağında 1,5 milyonun üzerinde Suriyeli çocuk var. Bunların yüzde 35’i eğitime erişemiyor. Eğitim sistemine dahil olmalarının önünde dil bariyeri, ekonomik nedenler ya da ayrımcılık gibi birçok engel yer alıyor.
Yerinden edilmiş Suriyeliler (II): Yükselen mülteci karşıtlığı
Festivalde Türk öğrenciler de var
SEUP projesi Instagram hesabından festivalle ilgili paylaşımları incelemek mümkün. Gönderiler ve hikayelerde sadece Suriyeli öğrenciler değil, Türk öğrencilerin de yer aldığı görülüyor. Teyit ile paylaşılan MEB açıklamasında da gençlik festivaline 220 Türk, 220 Suriyeli öğrenci ve 110 öğretmenle toplam 550 kişinin katıldığı vurgulandı.
Öte yandan Antalya’daki beş yıldızlı oteller listesinden yola çıkarak, festivalden paylaşılan görüntülerdeki detaylardan etkinliğin Antalya’nın Alanya ilçesindeki Wome Deluxe Hotel’de düzenlendiği anlaşılıyor. Videolarda otel binasinin mimari detaylarının bu otelle uyuştuğu görülüyor.
Festivalden bir görüntü
Otelden bir görüntü