McDonald’s ürünlerinde insan eti kullanıldığı iddiası

McDonald’s ürünlerinde insan eti kullanıldığı iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Haberin kaynağı hiciv ve parodi içerikleriyle bilinen Huzlers.com.

2014 yılından beri yayılan iddia, pek çok doğrulama platformu tarafından yanlışlanmış.

İnsan etinin fabrikalarda işlenmesi ABD ve diğer ülkelerin kanunlarınca yasak.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada bazı paylaşımlarda fast-food zinciri McDonald’s’ın hamburgerlerinde insan eti kullandıkları iddia edildi. Yayılan bir videoda anlatılana göre, Oklahoma City McDonald’s et fabrikalarında insan eti saklanıyor.

mcdonalds insan eti

Haber parodi içerik üreten bir platformdan

İddia yeni değil, McDonalds’ta insan eti kullanıldığı haberi 2014’ten beri dolaşımda. Konu o dönemde de pek çok forumda ve sosyal medya platformunda tartışılmış. Kilit kelimelerle basit bir Google araması yaptığımızda ise, kaynağının Huzlers isimli bir parodi içerik sitesi olduğunu görüyoruz. 2014’ten beri aktif olan Huzlers.com hiciv içeren kurgusal yazılar üretiyor. Sitedeki yazıların parodi olduğu “Hakkında” sayfasında şöyle belirtilmiş:

“Huzlers, Huzlers dışında başka hiçbir yerde sunulamayacak kadar karmaşık bir şekilde içerik üreten hiciv ve kurgusal bir eğlence blogudur!” 

huzlers

İddia Snopes, PolitiFact ve AP News gibi pek çok doğrulama platformu tarafından da incelenmiş ve haberin tamamen parodi olduğu belirtilmiş.

İnternette yıllardır dolaşımda olan ve şehir efsanesi hâline gelen konuyu farklı ülkelerden müşteriler McDonald’s’a sormuş. Firma ise verdiği cevaplarda ürünlerinde yüzde 100 et ve tavuk kullandıklarını beyan ediyor.

mcdonalds sorular

Müslüman müşterilerin bir diğer kaygısı ise bu ürünlerin helal olup olmadığı. Et tedariği ülkeden ülkeye değişse de, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye’deki McDonald’s ürünlerinin helal sertifikası bulunuyor.

mcdonalds helal

McDonald’s aynı zamanda Küresel Gıda Güvenliği İnisiyatifi üyesi, firma bu kapsamda ürün içeriklerini şeffaf bir şekilde paylaşmak zorunda. Resmi web sitelerinde yer alan bilgilere göre firma, ABD’deki etlerini 30 yıldır Lopez Foods’dan tedarik ediyor. Türkiye’deki etler ise Namet, Hacıince ve Pınar Et'in tesislerinden temin ediyor.

ABD’de doğrudan kanibalizmi (insan eti yeme) yasaklayan bir düzenleme olmasa da, eyalet kanunları insan bedeni ile uzuvlarının istismarını ve cinayeti yasaklıyor. Bu da insan etinin işlenmesini dolaylı yoldan illegal kılıyor. Ayrıca ABD’de üretilen ve işlenen tüm et ürünleri ABD Tarım Bakanlığı (USDA) tarafından incelemeden geçiyor.

2016’da ABD’de 79 markanın 258 burger örneği üzerinde yapılan bağımsız çalışmada ise sadece bir vejetaryen burger örneğinde insan DNA’sına rastlanmış. DNA örneğinin kaynağı kesin olarak belirtilmese de saç ya da tırnak kalıntısı olduğu tahmin ediliyor. Uzmanlar bunun hoş bir durum olmasa da insan sağlığını tehdit etmediğini belirtmiş.

Yalnız McDonald’s değil, ucuz ve hızlı tedarik ile tüketim üzerine kurulu gıda zincirleri yüzünden, obezite halk sağlığını tehlikeye atan tehditlerden biri haline geldi. Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre dünyadaki yetişkin nüfusunun yüzde 39’u fazla kilolu, yüzde 13’ü ise obez. Bu durum kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve kanser birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor.