Mansur Yavaş'ın belediye çalışanlarına başörtüsünü yasakladığı iddiası

Mansur Yavaş'ın belediye çalışanlarına başörtüsünü yasakladığı iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

ABB İtfaiye Dairesi Başkanlığı tarafından 22 Temmuz 2019 tarihinde yayınlanan genelgede yer alan başın açık bulundurulmasına dair kural yangın müdahalesine giren erkek personeller için, iş güvenliği sebebi ile konulmuş.

Kamu Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliği'nde erkek personeller için yer alan “Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur” ibaresinde 1982 yılından beri bir değişiklik yapılmadığı görülüyor.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada ve çeşitlihaber sitelerinde paylaşılan haberde, Mansur Yavaş’ın Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) çalışanlarına başörtüsü giymeyi yasakladığı iddia edildi. Bir Facebook sayfası tarafından da 21 Ağustos 2019 tarihinde paylaşılan haber 359 kişi tarafından paylaşılırken 461 kişi tarafından beğenildi.

mansur yavas basortusu yasak paylasim 1

Ancak Mansur Yavaş’ın belediye çalışanlarına başörtüsünü yasakladığı iddiası doğru değil. Söz konusu haberlerde ABB İtfaiye Dairesi Başkanlığı tarafından 22 Temmuz 2019 tarihinde yayınlanan genelge referans gösterilmiş. Bu genelgede yer alan başın açık bulundurulmasına dair kural yangın müdahalesine giren erkek personeller için, iş güvenliği sebebi ile konulmuş. Belediye yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre, genelge İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulunun toplantısında alınan karara istinaden yazılmış. Kamu Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğe bakıldığında da erkek personeller için yer alan “Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur” ibaresinde 1982 yılından beri bir değişiklik yapılmadığı görülebiliyor.

Genelgedeki ibare yangın müdahalesine giren erkek personeller için

İtfaiye Dairesi Başkanlığı tarafından yayınlanan genelgeye bakıldığında ibarenin erkek personeller için geçerli olduğu görülebiliyor. İtfaiye Dairesi Başkanlığı yetkililerinin Teyit’e yaptığı açıklamaya göre, dairede yangın müdahalesine giden kadın personel bulunmamakla birlikte başörtülü kadın çalışanlar bulunuyor.

ankara itfaiye genelge min

Yetkililer yönetmelikteki bu maddeye atıfta bulunulmasının sebebinin iş güvenliği olduğunu da belirttiler.

Kamu Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğe bakıldığında da söz konusu maddede geçen, “Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur” cümlesiyle ilgili, yönetmeliğin çıkış tarihi olan 1982 yılından beri herhangi bir değişikliğin yapılmadığı görülebiliyor. 

Bunlara ek olarak, Teyit’e bilgi veren belediye yetkilileri de genelgenin sadece İtfaiye Dairesi Başkanlığını kapsadığını diğer belediye çalışanlarıyla ilgisi olmadığını belirtti.

Sakalın yasaklandığı da iddia edilmişti

Yaklaşık bir ay önce yayınlanan genelgede yer alan “Her gün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz” ifadesi de tartışmalara yol açmıştı. Takvim gazetesinin internet sitesinde “CHP'li Mansur Yavaş’tan faşizan baskı! Sakalı yasakladı, kravat takma zorunluluğu getirdi” başlığıyla yayımlanan haber Ekşi Sözlük’te de tartışma konusu olmuştu.

Belediye yetkilileri, Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan’ın konuyla ilgili yazdığı köşe yazısına istinaden yaptığı açıklamayı Teyit ile paylaştı. Açıklamada, söz konusu ibarenin sadece yangına müdahalede bulunacak personeli kapsadığı ve tüm personellere yönelik bir kural olmadığı görülüyor.

aciklama sakal ahmet hakan

Yine Kamu Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğe bakıldığında söz konusu maddede geçen, “Hergün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz” ifadesinde 1982 yılından beri herhangi bir değişikliğe gidilmediği, bunun belediyenin çıkardığı bir karar olmadığı anlaşılabiliyor. 

Belediye yetkilileri Teyit’e yaptığı açıklamada benzer bir genelgenin Malatya Belediyesi tarafından da çıkarıldığını, kılık ve kıyafete dair yönetmeliğin sadece ABB için geçerli olmadığını belirtti.

malatya kilik kiyafet genelge min

Malatya Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığının çıkardığı genelgede de ilgili yönetmelik gereğince erkek çalışanların saç ve sakal tıraşı olması gerektiği belirtilmiş.

İtfaiyeciler için iş güvenliği gerekçesiyle konulan benzer kurallara dünyada da rastlamak mümkün. Birleşmiş Devletler'in Wisconsin eyaletinin Mukwanago kasabasında bulunan itfaiye departmanı çalışanları için hazırlanan kılık kıyafet kurallarına internetten ulaşmak mümkün. Mukwanago İtfaiye Departmanı yayınladığı kurallar listesinde, çalışanların saçlarının üniformaya ait baretlerden dışarıya çıkmayacak kadar tıraşlı olması gerektiğini belirtmiş.

hair standard u

Mukwanago İtfaiye Departmanın da sakalı yasakladığı görülebiliyor. Kurallarda, yüzdeki kılların solunum maskesinin kullanımına herhangi bir engel teşkil etmeyecek şekilde tıraş edilmesi gerektiği de belirtilmiş.

beards permit u

Sonuç olarak, Mansur Yavaş’ın ABB çalışanlarına başörtüsünü yasakladığı iddiası gerçeği yansıtmıyor. Haberlerde referans verilen genelge Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığına ait. Tartışmaya sebep olan ibareler ise iş güvenliği nedeni ile yangına müdahaleye giren erkek personeller için, hatırlatma amacıyla yazılmış. Genelgede atıfta bulunulan ifadeler, Kamu Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğinde de hala bulunuyor. Sadece ABB için geçerli olmayan ifadeler, 1982’den beri değişime uğramamış.