Ünlü İtalyan tenor Luciano Pavarotti 6 Eylül 2007 tarihinde vefat etmişti. Pavarotti 1963 yılında Türkiye’de bulundu. Üç temsil sahne aldı ve ardından ayrıldı. Vefatından sonra Pavarotti’nin Türkiye’den ayrılmasıyla ilgili iddialar ortaya atıldı. Bu iddialardan bazıları Pavarotti’nin sesinin kötü bulunmasından dolayı, bazılarıysa dönemin cumhurbaşkanı Cemal Gürsel ile ters düştüğü için kovulduğunu söyler. Bu iddialar sosyal medyada da karşımıza çıkıyor.
Hüsamettin Ünder iddiaları yalanladı
İddia anahtar kelimelerle Türkçe aratıldığında iddiaları içeren haberlere ve paylaşımlara ulaşıyoruz, ama asıl kaynağa ulaşamıyoruz. Aynı aramayı İngilizce ve İtalyanca yaptığımızda da karşılık alamıyoruz; yani bu iddialar sadece Türkçe kaynaklarda var. Bu da iddiaları şüpheli hale getiriyor.
Nitekim dönemin Ankara Operası Genel Müzik Direktör Yardımcısı Hüsamettin Ünder Pavarotti’nin ölümünün ardından verdiği röportajda iddiaları yalanlamış. Ünder, o zamanlar Pavarotti’nin henüz İngilizce bilmediğini, yalnız İtalyanca konuştuğunu ve onunla konuşabilecek kadar İtalyanca bilen tek kişinin de kendisi olduğu dile getiriyor. Yani Ünder’in dediğine göre, böyle bir şey yaşansa Ünder’in haberi olmaması mümkün değildi.
Pavarotti anlaşma kapsamında geldi
Ünder aynı röportajında Pavarotti’nin Türkiye ile İtalya arasında imzalanan dostluk ve kültür anlaşması kapsamında sınırlı süre için geldiğini belirtiyor. Sadece üç temsil için gelen Pavarotti, anlaşma kapsamında gösterilerini yaptıktan sonra Türkiye’den ayrıldı.
Resmi belgeler Ünder’in dediğini doğruluyor. 17 Mayıs 1952 tarihli Resmi Gazete’de ve 25 Temmuz 1951 tarihli Türkiye Büyük Millet Meclisi belgesinde söz konusu anlaşmanın detayları yazıyor. Anlaşmanın maddelerinden biri de çeşitli meslek gruplarından insanlarının karşılıklı ziyaretleriyle ilgili.
Pavarotti’nin ölümünden sonra ortaya atılan iddiaların kaynaklarından biri dönemin Opera ve Bale Genel Müdürü Cüneyt Gökçer ile yapıldığı iddia edilen röportaj. Hürriyet’ten Mehmet Yılmaz’ın dediğine göre yıllar önce Gökçer, Pavarotti’nin dönemin cumhurbaşkanı Cemal Gürsel ile ters düştüğü için gönderildiğini söylemiş. Ancak Gökçer’in eşi Ayten Gökçer de iddiaları yalanladı.
Pavarotti’nin eserlerini yayınlayan ve Pavarotti vakfıyla bağlantılı bir internet sitesi Pavarotti’nin biyografisini yayınladı. Biyografide de iddia konusu olay anlatılmıyor.
Ayrıca Pavarotti verdiği bir röportajda Ankara zamanlarının çok güzel geçtiğini söylemişti.
Pavarotti Vakfı: "İddiaya şaşırdık"
Teyit İtalya merkezli, Pavarotti’nin mirasını yaşatmayı ve genç opera sanatçılarını desteklemeyi misyon edinmiş Luciano Pavarotti Vakfı’na da iddiaları sordu. Vakıf Pavarotti’nin Ankara’daki gösterilerini başarılı bir şekilde bitirdiğini; kimsenin gösteriden veya Pavarotti’den şikayetçi olmadığını söyledi. Vakfa göre, Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel ile ilgili olan iddia ile ilgili bir bulgu da yok ve iddiaya inanmak güç. Vakıf, Pavarotti’nin cana yakın olduğunu ve yerel kişiliklerin davetlerini her zaman kabul ettiğini ekledi.