Sosyal medyada yaygınlık kazanan bir gönderide, Lösemili Çocuklar Vakfı’na (LÖSEV) ait LÖSANTE Hastanesi’ne ruhsat verildiği ve hastanenin hizmet vermeye başladığı öne sürüldü. İddianın yer aldığı bir Facebook gönderisi, 22 bin kezden fazla paylaşıldı.
Ancak iddia yanlış. LÖSANTE Çocuk ve Yetişkin Hastanesi'nde bulunan toplam 400 yatağın tamamı için ruhsat alınabilmiş değil. Hastane 2015 yılından beri lösemi teşhisi konmuş çocuklara ücretsiz tedavi hizmeti veriyor.
400 yatak için ruhsat halen alınamadı
Teyit’in LÖSEV yetkililerinden doğruladığına göre, 400 yatak kapasitesine sahip hastanenin tamamı için halen ruhsat alınabilmiş değil. Hastane 75 yataklı olarak lösemili çocuklara tamamen ücretsiz tedavi hizmeti veriyor; hastalardan herhangi bir fark alınmıyor. LÖSEV resmi internet sitesinde yayınladığı bir duyuruda da, bakanlığın 400 yatak için tam ruhsat verilmesi talebiyle yedi dilekçe iletildiğini, ancak yanıt alınmadığını söyledi.
2015 yılında açılan LÖSANTE Çocuk ve Yetişkin Hastanesi (LÖSANTE), “Bir Tuğla da Siz Koyun” kampanyasından elde edilen bağışlarla inşa edilmişti. Alanında Avrupa’nın ilk, Türkiye’nin ise en donanımlı hastanelerinden biri olan LÖSANTE, özel hastane statüsüne sahip. Ancak lösemili çocuklardan hiçbir ücret alınmıyor. Yapımı 100 milyon dolara mal olan hastane, Ankara’nın İncek semtinde.
Konu meclis gündemine de geldi
Ruhsatın halen verilmemiş olduğunu meclis görüşmelerinden de anlayabiliyoruz. LÖSANTE’ye halen ruhsat verilmemesiyle ilgili Cumhuriyet Halk Partisi’nin verdiği araştırma önergesi reddedilmişti. Önergenin reddiyle sonuçlanan görüşmenin tutanaklarından, hastanenin hali hazırda 75 yatak ile hizmet verdiğini anlıyoruz. Bu da toplam kapasitenin ancak yüzde 20’sinin kullanılabildiği anlamına geliyor. Yine hastanedeki 10 ameliyathaneden yedisi, 80 yoğun bakım yatağından da 70’i ruhsatsız oldukları için hizmet dışı.
Ne olmuştu?
Independent Türkiye’den Şeyma Paşayiğit, Kasım ayında yaptığı haberde, konunun taraflarıyla görüşerek LÖSANTE’nin ruhsat sorununu anlatmıştı. Buna göre, hastanenin yapım kararı alındıktan sonra, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere yöneticiler, vakfı kapasite artışı için yüreklendirdi. Ancak daha sonra rüzgar tersine döndü. LÖSANTE Yönetim Kurulu Üyesi Emel Bayrak, bakanlıktan kendilerine kapasite artışına izin verilmemesinin gerekçesi olarak “bölgede bir ihtiyaç olmamasının” belirtildiğini söyledi. Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman ise, şehir hastanelerinde mecburi olan “yüzde 70 doluluk oranına” ulaşılabilmesi için LÖSANTE’ye ruhsat verilmediğini savundu.
Hastane odalarından biri. Kaynak: LÖSANTE
Diğer yandan aynı meclis tutanaklarına göre, AK Partili vekiller hastane için hem belediye, hem de Sağlık Bakanlığı izni gerektiğini, LÖSEV’in defakto bir durum yaratarak, 75 yataklık ruhsatla 400 yataklık hastane yapmaya giriştiğini, idarenin izni dışında kapasite artırıldığını öne sürüyor. Yani hastane yapılmadan önce ruhsat başvurusu 400 yatak için yapılmış olsa, sorun olmayacaktı; sorun 75 yatak için izin alınıp kapasitenin fiilen 400’e çıkarılmasından kaynaklanıyor.
Hastane sadece lösemili çocuklara hizmet vermiyor
Hastanedeki 400 yatağın tümü için ruhsat verilmediğini Sağlık Bakanlığı da açıkladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya göre, ruhsat verilmemesinin sebebi, vakfın hastanenin özel hastaneler yönetmeliğine tabi olduğunu kabul etmemesi. Özel hastaneler, başvurdukları yatak sayısı üzerinden ruhsatlandırılıyor. Koca ayrıca, hastanenin sadece lösemili çocuklara hizmet vermediğini, kâr amacı güttüğünü de ima ederek, lösemili çocuklar için ayrılan 60 yatağa zaten ruhsat verildiğini söyledi: “Lösemili çocuklar için verilmeyen bir izin yok. İlave 40 yatak daha izni verildi. Toplam 100 yatak olarak izni verildi."
LÖSEV’in verdiği bilgilere göre ise, hastane kar amacı gütmüyor; diğer hastaların da kabul edilmesinin sebebi, lösemili çocukların tedavisi için gereken kaynağı yaratabilmek. Yetkililer, hastaneye başvuran lösemili çocukların ailelerin neredeyse tamamının düşük gelir grubunda olduğunu, bu çocuklar ve ailelerine tedavi dışında da destek verildiğini aktardı. LÖSANTE'de yetişkin kanser hastalarına da kapasite hududunda ücretsiz tedavi hizmeti veriliyor.
Bakanlık 100 yataklık izin teklif etti
Özel Hastaneler Yönetmeliği’nde 2019 Ağustos’unda yapılan değişikliğe göre, özel bir hastane açılması için en az 100 yataklık bir kapasite gerekiyor. Bakanlık bu nedenle LÖSEV'e 100 yataklık ruhsat teklif etti. Ancak LÖSEV bu teklifi yetersiz buluyor.
LÖSEV yetkilileri Teyit’e ruhsatla ilgili bakanlık kararının beklendiğini, konunun henüz yargıya taşınmadığı bilgisini de verdi.