Çeşitlihabersitelerinin başlıklarında “Lego’nun bazı ürünleri kaldırdığını” yazması, haberin ünlü oyuncak üreticisinin ABD’deki George Floyd protestolarının ardından içinde polis ve itfaiye figürleriyle Beyaz Saray’ın bulunduğu oyuncak setlerinin satışını durdurduğu şeklinde yayılmasına sebep oldu.
Ancak yayılan iddia doğru değil. Lego bu ürünlerin satışını değil, geçici olarak reklam ve promosyonlarını durdurdu.
Lego açıklama yaptı
Oyuncak üreticisi Lego’nun iş ortakları ve tedarikçilerine yolladığı, geri çekilmesini istedikleri ürünlerin yer aldığı e-posta, ilk olarak ToyBook’ta yayınlandı. İçinde polis araçları ve polis figürleri, itfaiye ekibi, Beyaz Saray seti gibi ürünlerin bulunduğu ürünlerin listesi şu şekildeydi:
Haber, ABD Başkanı Donald Trump’ın kampanya yöneticisi Brad Parscale tarafından “Lego polis, itfaiye ve acil durum araçları içeren ürünleri piyasadan çekiyor” diye paylaşılınca hızla yayıldı. Gelen tepkiler üzerine marka, konu hakkında bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada konunun yanlış aktarıldığını söyleyen yetkililer, ABD’de yaşanan olaylar sebebiyle listesi yayınlanan ürünlerin dijital reklamlarının geçici bir süreyle durdurulduğunu açıkladı. Satışların durdurulduğu iddiasını ise yalanladı.
ToyBook’a konuşan marka sözcüsü de “ABD’de yaşanan trajik olayların ardından #BlackOutTuesday hareketine destek olmak için listesi açıklanan ürünlerin dijital reklamlarının geçici olarak durdurulmasına karar verdik. Yanlış anlaşılmaya neden olduğumuz için üzgünüz” açıklamasını yaptı.
Listede yer alan ürünlerin satışı devam ediyor
Listede adı geçen ürünlerin satışı Lego’nun resmi sitesi, Amazon, Gittigidiyor gibi platformlarda devam ediyor. Mağaza stoklarında da bu ürünleri bulmak mümkün.
İddiayı inceleyen Teyit platformu factcheck.org da hazırladığı analizde LEGO yöneticilerinden Michael McNally ile görüşmüş. McNally bu ürünlerin çocuklar tarafından çok sevildiğini ve satışta kalmaya devam edeceğini belirtirken, belirli bir süre için dijital pazarlama stratejisini değiştirdiklerini ifade etti.
Sonuç olarak listesi yayınlanan ürünlerin satışının durdurulduğu iddiası doğru değil. Başlıklar, ürünlerin satıştan kaldırıldığını düşündürtecek şekilde atıldığından, iddianın yanlış bilgi türlerinden bağlamdan koparmaya girdiğini söylemek mümkün.