Son günlerde sosyal medyada Küba’nın Suriye’ye 2000 doktor, 1650 hemşire, 35 bin doz aşı ve 2 ton ilaç gönderdiği iddiası sıkça paylaşıldı.
Söz konusu iddia yalnızca Türkiye ile sınırlı değil. Farklı ülkelerden çeşitli sosyal medya hesaplarında paylaşılan bu iddiada bazı farklılıklar göze çarpıyor. Örneğin Türkiye’de yayılan iddiada 35 bin doz aşı gönderildiği söylenirken farklı ülkelerden yapılan paylaşımlarda bunun 25 bin doz olduğu görülüyor. Bununla birlikte gönderilen hemşire sayısında da uyuşmazlık var.
Küba'nın Suriye'ye ilaç ve aşı yardımı yaptığı doğru olsa da gönderdiği sağlık yardımı kapsamında doktor ve hemşirelerin yer aldığı iddiası doğru değil.
Küba’nın 2 tonluk ilaç ve aşı içeren ilk sevkiyatı, Suriye ile imzaladıkları borç anlaşması gereği 29 Ağustos 2016 tarihinde Şam Havaalanı’na vardı. Anlaşma, Küba'nın Suriye’ye olan borcunu sağlık, eğitim gibi yardımlarla ödemesi üzerine yapıldı. 200 bin doz aşı içeren bu sevkiyatta doktor, hemşire ya da laboratuvar teknisyeni gibi sağlık personeli bulunmuyor. Yine 2016 yılının Aralık ayında gerçekleşen ikinci sevkiyatta ise 930 bin dolar değerinde 293 bin 650 doz menenjit aşısı Suriye’ye ulaştı. Fakat bu parti içerisinde de herhangi bir sağlık personeli yer almıyor.
Daha sonraki yıllarda da herhangi bir sağlık personelinin Suriye’ye gönderildiğine dair bir kanıt yok.
Konuyla ilgili Teyit'e açıklama yapan Jose Marti Küba Dostluk Derneği yetkilileri Küba ve Suriye arasında resmi görüşmeler yapıldığını, ortak çalışma kararları alındığını, bugüne kadar Küba’nın Suriye’ye medikal ürün ve ilaç gönderdiğini ancak bu yardımların içerisinde doktor bulunmadığını belirttiler.
Bununla birlikte eğitim, kültür ve sağlık gibi alanlarda Küba ve Suriye güçlü işbirliği içerisinde bulunuyor. Geçtiğimiz Şubat ayında Suriye’nin Küba Büyükelçiliği’nden Carlos Moya ile Suriye Yüksek Öğretim Bakanı Atef al-Naddaf iki ülke arasında bilimsel araştırmaların geliştirilmesi ve burslar ile ilgili bir toplantı yaptı. Mart ayında ise Suriye Sağlık Bakanı ile Küba Dış İlişkiler Bakan Yardımcısı iki ülkenin medikal ve ilaç sektörlerindeki işbirliği için gerekli düzenlemeleri görüştü. Görüşmede Küba’nın özellikle sağlık alanında çalışan uzmanlar konusunda Suriye ile birlikte çalışmakta kararlı olduğu belirtildi. Toplantıda ayrıca uzmanlaşma aşamasındaki doktorların değişiminde muhtemel bir işbirliğine de değinildi.
Fotoğraf Katrina Kasırgası nedeniyle ABD’ye gitmeye hazırlanan Kübalı doktorlara ait
İddiada paylaşılan fotoğraf ise söylendiği gibi Suriye’ye giden doktorlara ait değil.
Fotoğrafta 2005 yılında ABD’de meydana gelen Katrina Kasırgası için yardıma gidecek Kübalı doktorlar Fidel Castro’nun konuşmasını dinliyor. Fotoğraf Reuters muhabirlerinden Claudia Daut tarafından 4 Eylül 2005’te çekilmiş.
Bununla birlikte söz konusu bu iddia Yunanistan’ın doğrulama platformu Ellinika Hoaxes tarafından da incelenmiş ve iddianın yanlış olduğu belirtilmişti.