Koronavirüsün 2018'de Venom filminde anlatıldığı iddiası

Koronavirüsün 2018'de Venom filminde anlatıldığı iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Filmde Çinli bir kadın yılan yedikten sonra insanlara saldırmıyor.

Filme adını veren Venom bir virüs değil.

Filmdeki kadının isminin Corinne isminin koronavirüsle bir ilgisi yok.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Wuhan’da ortaya çıkan koronavirüs salgınıyla ilgili sosyal medyada paylaşımlar devam ediyor. Bu karmaşada zaman zaman korku yayan bazı içerikler de gündeme taşınıyor. Bu paylaşımlardan bir kısmı, bazı film veya dizilerin felaketi önceden bildikleri gibi komplo teorisi kokan iddialar içeriyor. Venom filminden bir sahne de, sosyal medya ve bazı haber sitelerinde yoğun paylaşım aldı. İddiaya göre 2018 yılında ABD’de çekilen Venom filminin 16. dakikasında, virüsün ilk taşıyıcısı “Çinli kadın” pazarda bir yılan yedikten sonra, etraftaki insanları öldürmeye başlıyor. Kadının üzerindeki gömlekte deCorinneyazıyor

venom iddia

Ancak iddia doğru değil. Filmde Çinli bir kadın yılan yedikten sonra insanlara saldırmıyor. Senaryoya göre kadın daha pazara geldiğinde zaten uzaydan gelen yabancı bir yaşam formunun etkisinde ve insanlara da bu nedenle saldırıyor. Filme de adını veren Venom, bir virüs değil. Filmdeki Corinne ismininse koronavirüsle ilgisi yok.

Karakter yılanı yemeden önce de saldırgan 

İddiaya göre virüsün ilk taşıyıcısı “Çinli kadın” pazarda yılan yiyor ve saldırganlaşmaya başlıyor. Aslında paylaşımdaki videoda bile, kadının pazara gelirken de uzaydan gelen bir yaşam formunun (simbiyot) etkisinde yürüdüğü anlaşılabiliyor. Sonrasında ise iddia edildiği gibi yılan değil, yılan balığı yiyor ve kendisine tepki gösteren bir insana virüsün de etkisiyle saldırıyor.

yilanbaligi 1024x444

Venom, 1980’li yıllardan bu yana Marvel çizgiromanının evreninde yer alan bir karakter. Öyküsü ise uzaydan gelen bir yaşam formunun (simbiyot), hayatını sürdürebilmesi için başka bir canlıya ihtiyaç duyması ve bir şekilde Eddie Brock isimli gazeteciyle buluşması üzerine kurulu. Film de 2018 yılında bu hikayeyi anlatmak için çekildi. 

Film uzayda bir görev yürüten ünitenin dünyaya dönüş sırasında kaza yapmasıyla başlıyor. Uzay mekiği Doğu Malezya’ya düşüyor ve sonrasında kurtarma çalışmaları başlıyor. Gemideki dört simbiyottan üçü bulunuyor, bir tanesininse kayıp olduğu anlaşılıyor. Sonrasında ise simbiyotun yaşamak için bir astronotun vücudunda konakladığı anlaşılıyor. Astronot hastaneye kaldırılırken bir sağlık görevlisinin vücuduna geçiş yapıyor ve sonrasında gerçekleşen kazada astronot ölüyor. Ardından sağlık görevlisinin göründüğü sahneye geçiyoruz. Görevli pazara geliyor ve bir yılan balığı yiyor. Pazarda bulunan bir kişi görevliyi uyarınca önce onu, sonrasında da birkaç kişiyi daha öldürüyor. Ardından da simbiyot başka bir karakterin vücuduna geçiyor ve film altı ay sonrasına zıplıyor.

Ayrıca Çin’in Wuhan şehrinde tespit edilen koronavirüsün kaynağının yılan balığı olduğuna ilişkin bilimsel bir kanıt da yok. Mevcut bilimsel veriler, bir balık değil sürüngen olan yılan ile memeli olan yarasalardan insanlara bulaşmış olabileceği yönünde.  

Filmdeki ‘simbiyot’ virüs gibi davranmıyor 

Filmde anlatılan simbiyotlar çoğalmıyor ve salgına yol açmıyorlar. Simbiyot konakladığı kişinin vücudunda bir takım değişikliklere neden oluyor, onu kontrol ediyor ve sonrasında o bedendeki işi bittiğinde başka bir vücuda geçiyor. Simbiyot sayesinde karakterler çeşitli süper güçler de kazanıyor. Yani filmdeki simbiyot, kitlesel bir salgına yol açmıyor. Sadece birkaç simbiyot var ve vücuduna girdiği kişilerden başkasına bulaşmıyor. Simbiyotun film boyu geçtiği kişi sayısı da kısıtlı kalıyor.  

Filmde yer alan Corinne ismi ise, Fransızca Corinna isminden geliyor. Corinna isminin kökeni ise beşinci yüzyıldan ve Grekçe Korinna'ya dayanıyor. Anlamı ise "bakire". Koronavirüsün adıysa mikroskop altında taç (Latince "corona", İngilizce "crown") gibi görünmesinden geliyor.

2018 yapımı filmin başrolünde Tom Hardy, Michelle Williams gibi oyuncular yer alıyor. Film Marvel evreni çizgi romanlarından sinemaya aktarıldı.

Sonuç olarak iddia yanlış. Corinne isimli karakterin yılan balığı yediği sahnenin salgınla ilgisi yok. İddia bu haliyle uydurma kategorisine örnek gösterilebilir.