KOMSAR araştırma şirketi gerçekte yok anketler ise parodi amaçlı

KOMSAR araştırma şirketi gerçekte yok anketler ise parodi amaçlı

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Anket sonuçları gerçek değil; mizahi amaçla oluşturulmuş.

Anketler “KOMSARnet” isimli parodi bir Twitter hesabı tarafından paylaşılmış.

Bu içerik 4 yıldan daha eski tarihlidir.

İnternethaber, Timeturk, Demokrathaber, Haberler.com, Ege Haber, Medyafaresi, Yeni Akit, Yurt gazetesi ve Sondakika.com gibi internet siteleri tarafından yapılan haberde, KOMSAR isimli bir araştırma şirketinin; Muğla, Eskişehir, Bursa, Antalya, İzmir, Ankara ve İstanbul'u kapsayan araştırmasının sonuçlarını açıkladığı iddia edildi. Ayrıca haberlerde KOMSAR’ın anket sonuçlarına göre Ankara ve Antalya’nın el değiştirdiği de belirtildi.

Haberlerde KOMSAR tarafından hazırlandığı ifade edilen grafiklere de yer verildi.

komsar antalyakomsar ankara

Ancak birçok internet sitesi tarafından haberleştirilen ve KOMSAR isimli araştırma şirketi tarafından yapıldığı ifade edilen anketler doğru değil. Bahsi geçen anketler “KOMSARnet” isimli parodi bir Twitter hesabının kendisini anket şirketi gibi göstererek paylaştığı veriler. Anket sonuçları mizah amaçlı paylaşılmış. Yani anket sonuçları gerçek değil.

Anketler parodi anket şirketi tarafından paylaşıldı

Söz konusu illere ait anketlerin “KOMSARnet” isimli bir Twitter hesabından paylaşıldığını söylemek mümkün. Twitter’daki hesabın tam adının “KOMSAR Kendine Araştırma” olduğu da görülebiliyor. Hesabın biyografisinde “aneliz” şeklinde bir ifade de yer alıyor.

komsar aket

Hesap tarafından paylaşılan anket sonuçlarının çeşitli internet sitelerinde gerçek sanılarak haberleştirilmesinin arından, KOMSAR’ın konu hakkında bir tweet attığı görülüyor ve tweette kuruluşların haberlerini yapmadan önce biyografilerine bakmaları tavsiye edilmiş. Hesap tarafından atılan bu tweette anketlerin gerçek olmadığı bilgisi de yeniden hatırlatılmış.

komsar anket trol

Yine 26 Mart 2019’da atılan bir tweette ise hesabın anket şirketlerine tepki olarak ortaya çıktığı da vurgulanmış.

Teyit tarafından daha önce yayımlanan “Yanlış bilginin en yaygın 7 türü” başlıklı yazıda yer alan tabloya göre bu durumu “parodi” ve “uydurma” kategorisine yerleştirmek mümkün. Konu hakkında Medyascope ve Journo tarafından hazırlanan yazılara da ulaşılabiliyor.

Londra merkezli gazetecilik kuruluşu Thomson Foundation ise seçim zamanlarında anketlerin koşul ve sınırlarını belirtmeden gazeteciler tarafından yayınlanmaması gerektiğini vurguluyor.

Sonuç olarak söz konusu anketlerin Twitter’da kendisini anket şirketi gibi gösteren parodi bir hesap tarafından paylaşıldığı açık. Bahsi geçen iller hakkındaki anketler ise internet siteleri tarafından gerçek sanılarak paylaşılmış.