Tüm dünyada 30 milyondan fazla kişi aşılandı. Türkiye’de ise aşılama çalışmaları 13 Ocak 2021 itibariyle henüz başlamadı. Türkiye aşılama çalışmaları için başlangıçta Sinovac’ın CoronaVac aşısını kullanacak. Pfizer/BioNTech ile de ön anlaşmaya varıldığı biliniyor.
Bu gelişmeler yaşanırken sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde Kocaeli Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü’nün, sağlık çalışanları ve vatandaşlardan önce Pfizer/BioNTech aşısına ulaştığı ve Ekim 2020’de aşılandığı iddia edildi.
Sadettin Hülagü üçüncü faz aşı gönüllüsüydü
Hülagü BioNTech aşısına dair paylaşımını 30 Kasım 2020’de yapmış. Twitter hesabındaki paylaşımında “BioNTech aşısının ikinci dozunu” olduğunu belirtmiş. 23 Ekim 2020’de de, Kocaeli Üniversitesi’nde hem CoronaVac hem de Pfizer/BioNTech aşılarının üçüncü faz çalışmalarının başladığını söylemiş. Aşıların gönüllü denemelerinin Sakarya ve Kocaeli'de başladığı bilgisi, haber sitelerinde de görülebiliyor. Pfizer/BioNTech aşısının gönüllü denemelerinin Türkiye’de de uygulanacağı daha Ağustos ayında paylaşılmıştı.
Hülagü 9 Aralık 2020’de de A Haber canlı yayınına katılarak, hem Türkiye’deki gönüllülük çalışmalarını hem de kendi gönüllülük hikayesini aktarmış. Hülagü’nün Çin aşısı yerine Pfizer/BioNTech aşısının çalışmalarınına katılmasının sebebi, Çin aşısının klinik çalışmalarında yaş kısıtlaması olması. CoronaVac aşısı yalnız 18-59 yaş arası gönüllülere uygulanmıştı. Sadettin Hülagü ise 61 yaşında.
Kasım ayında aşı uygulanmaya başlamamıştı
Burada dikkat edilmesi gereken iki konu daha var: İlki Sadettin Hülagü’ye enjekte edilenin aşı mı yoksa plasebo mu olduğunun olağan şartlarda bilinmemesi gerekiyor. Aşı çalışmalarının en geniş kısmını oluşturan üçüncü fazda, çift kör randomize deneyler yapılıyor. Yani ne uygulayan, ne de gönüllü aldığı maddenin içeriğinden haberdar oluyor. Böylece plasebo etkisinin bertaraf edilmesi sağlanıyor. Hülagü canlı yayında, olağan prosedüre aykırı şekilde antikor testinin pozitif çıktığını söylüyor. Ancak yine de, Hülagü’nün aldığı maddenin aşı mı yoksa plasebo mu olduğunu yüzde 100 bilmenin yolu yok. Hülagü o aralıkta Covid-19 geçirmiş ve antikorları bu nedenle gelişmiş de olabilir.
İkincisi ise Hülagü’nün paylaşımı yaptığı tarihte Pfizer/BioNTech aşısı, dünyanın hiçbir yerinde yaygın nüfusa uygulanmaya başlamamıştı. Aşı ilk onayını 2 Aralık 2020 tarihinde Britanya’dan aldı. 8 Aralık 2020 tarihinde ilk olarak yine Britanya’da 90 yaşındaki Margaret Keenan’a uygulandı. Yani Hülagü, aşıya bu tarihte zaten ulaşamazdı.
Ayrıca 13 Ocak 2020 itibariyle de Türkiye’de herhangi bir aşının yaygın kullanımı başlamadı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, BioNTech ile ön anlaşmaya varıldığını da 25 Aralık 2020’de duyurdu.
Hülagü sosyal medyada ve haber sitelerinde aşıya sağlık çalışanlarından ve vatandaştan önce ulaştığı ve aşılandığı iddiaları konusunda bir açıklama da yaptı. Aşılamanın gönüllülük kapsamında yapıldığını ve kendisinin özel olarak aşıya ulaştığı gibi bilgilerin asılsız olduğunu söyledi. Hülagü sosyal medya hesabından Pfizer aşı gönüllüsü olduğunu gösteren, "çalışmaya katılım oluru" belgesini de paylaştı. Belgede isim ve imzası da görülebiliyor.
İlginizi çekebilir: Alişan ve Çağla Şıkel’in sağlık çalışanları erişemezken Covid-19 aşısı olduğu iddiası