Kızılbük Koyu’ndaki inşaatların geçen yılki yangından sonra başladığı iddiası

Kızılbük Koyu’ndaki inşaatların geçen yılki yangından sonra başladığı iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Bölgede en az 2003 yılından bu yana inşaat var.

İnşaatın 2020 Ağustos ayında çekilmiş fotoğrafları var. Bölgedeki yangın Temmuz 2021’de çıkmıştı.

Sinpaş kaba inşaatlı alanın arsalarını 2009 ve 2012 yıllarında satın aldı.

Türkiye’de 2021 Temmuz sonunda pek çok bölgede aynı anda çıkan orman yangınları gündemi bir süre meşgul etmişti. Bu yangınlardan biri de Marmaris’in İçmeler mevkisini etkilemişti. 

Sosyal medya platformlarında paylaşılan bir fotoğrafla da İçmeler’deki Kızılbük Koyu’nda bir otel inşaatının bu yangından sonra yapıldığı ima ediliyordu. 

sinpas iddia 1 png

Bölgede en az 2003 yılından beri inşaat var 

Fotoğraf tersine aratıldığında, bölgedeki inşaat alanına ulaşılabiliyor. Google Earth’ten Kızılbük Koyu’nun geçmiş yıllardaki hali incelendiğinde, bölgede 2003 yılından bu yana süren bir inşaat olduğu fark ediliyor. Daha önceki yılların ise kaydı yok. 

Bu inşaat yıllar içinde gelişmiş ve biçim değiştirmiş. Ancak yine de en az 2003’ten beri aynı yerde inşaat olduğunu söylemek mümkün. 

sinpas 2003 2png

Google Haritalar üzerinden “Sinpaş Kızılbük Marmaris” olarak arama yaptığımızda da bölgede Ağustos 2020’de çekilmiş fotoğraflar olduğunu görüyoruz. 

sinpas 4jpg

Geçtiğimiz yıl Marmaris’in İçmeler mevkisini etkileyen orman yangını 29 Temmuz 2021 tarihinde çıkmış, 8 Ağustos tarihine kadar sürmüştü.  

Avrupa Orman Yangınlarını İzleme Sistemi EFFIS (The European Forest Fire Information System) üzerinden Marmaris’te 2021 Haziran ve Eylül ayları aralığında çıkan yangınları incelediğimizde, inşaata ait alanın yangından etkilendiği görülüyor. Ayrıca inşaat buradaki uydu fotoğraflarında da yer alıyor. Yani yangınlar sürerken de bina inşaatları buradaymış.

sinpas 5png

Proje bugüne nasıl geldi?

13 Eylül 2021 tarihinde Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü konu hakkında bir açıklama yayınlayarak bölgede otel yapımına ilk kez Hema-Que Otel Yatırımları A.Ş.’ye ait “Marmaris Kızılkum Turistik Tesisleri” için 1989 yılında ilave ruhsat ile İçmeler Belediyesi tarafından onay verildiğini belirtti. 1986 yılında belediye statüsüne kavuşan İçmeler’de 1989 yılında Anavatan Partisi’nden Zeki Eren başkanlık koltuğundaydı. Eren 2011 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi’ne geçti. 

2020 Eylül ayında Marmaris Belediyesi İmar Durum Belgesi’ni hazırladı; bu yıl Mayıs ayında da inşaattan sorumlu tutulmaları sebebiyle bir açıklama yayınladı. 

Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün açıkladığı belgeye göre projenin 1989’da onay aldığı ilk halinde 205 oda otel ve bin 407 devremülk bulunurken, geldiği son aşamada 34 bin 477 metrekare alana sahip 205 odalı beş yıldızlı otel, 555 devremülk ünitesi, ikinci etapta 852 devremülk ünitesi, 9 bin 600 metrekarelik Marina Alışveriş Merkezi, 820 metrekare kapalı, bin 200 metrekare açık yüzme havuzu, 20 bin metrekare kapalı otoparklı bir projeye dönüştüğü ifade ediliyor. 

Ancak, Kızılbük İnşaat'ın KAP'a bildirdiği 12 Ocak 2022 tarihli raporda ise projenin son durumuna ilişkin bilgilere ulaşılabiliyor. Projenin toplam inşaat alanının 280 bin metrekareye çıktığı ve aqua park, macera parkı, dört ayrı plaj bölgesi, termal, wellness parkı, açık ve kapalı havuzlar ve aktivite alanının bulunacağı belirtiliyor (sf. 12).

Şirketin halka arzı öncesi 24 Haziran 2021 tarihinde paylaştığı bağımsız hukukçu raporunda ise proje değerleme dosyasında olmasa da 2 bin 51 metrekarelik alanın yat yanaşma yeri alanı olarak kullanılmasına izin verildiği bilgisi paylaşılmış (sf.17).

Bölge Eylül 2021'de “Çevresel Etki Değerlendirme Kararı Gerekli Değildir” raporu verildiği iddiasıyla da gündeme geldiyse de, bu kararın izi sürüldüğünde 2021 yılı 14 Temmuz tarihinde yani yangınlardan önce verilen ÇED gerekli değildir raporuna ulaşılabiliyor. Kararın e-çed sistemindeki ilanı ise 13 Ağustos 2022.

Marmaris Kent Konseyi üyeleri, gönüllüleri Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde valilik kararının iptali için dava açtı; bilirkişi inşaatın bölgeye verdiği zarar nedeniyle kararın iptal edilmesi yönünde kanaat belirtti. (sf. 37) ÇED gerekli değildir kararı ise iptal edildi.

Kızılbük koyu ile ilgili iddialar geçtiğimiz yıl Mayıs 2022’de de gündeme gelmiş, Doğruluk Payı konu hakkında bir yazı yayınlamıştı. 

Sinpaş kaba inşaatlı alanın arsalarını satın aldı 

Hattat Ailesi tarafından Hema-Que Otel Yatırım A.Ş. adıyla, 150 dönümü ormandan tahsisli toplam 310 dönümlük denize sıfır araziye beş yıldızlı otel yapılması için inşaat başlamıştı. Emin Hattat, 2006’da iflas edince de inşaat tamamen durmuş, kaba inşaatı tamamlanmış proje alanı Sinpaş GYO tarafından satın alınmıştı. Projenin 2017 yılında hazırlanan değerleme raporuna göre bölgedeki arazilerin tapuları Sinpaş GYO bu alanı 2009 ve 2012 yıllarında satın aldı. (sf. 6) Bölgede günümüzde Sinpaş GYO Termal Wellness Resort kuruluyor; internet üzerinden başvurular da alınıyor. 

sinpas 6png

Güncelleme: 22/07/2022

İnşaat ile ilgili değerleme raporu, bağımsız hukukçu raporu eklendi.

Güncelleme: 04/08/2022

Mahkemenin ÇED Gerekli Değildir kararı iptal edildiği yönündeki kararı eklendi