Kemal Kılıçdaroğlu'nun İngilizce konuştuğu videonun gerçek olduğu iddiası

Kemal Kılıçdaroğlu'nun İngilizce konuştuğu videonun gerçek olduğu iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Video yapay zekâ araçları kullanılarak oluşturulmuş.

Videoyu paylaşan ilk hesap klibi Kılıçdaroğlu'nun adaylığını açıkladığı gece yaptığı konuşmanın bir kısmını alarak hazırlamış.

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İngilizce konuştuğu bir video çeşitli sosyal medya platformlarında viral oldu. Video binlerce kez beğeni aldı ve paylaşıldı.

kilicdaroglu ing konusma iddia ss

Video yapay zekâ ile oluşturulmuş

Videoyla ilgili Twitter’da arama yaptığımızda videoyu oluşturan ilk hesaba ulaşıyoruz. Videoyu ilk olarak 1 Mayıs 2023 tarihinde yayınlayan @ytc06 isimli kullanıcı yaptığı paylaşımda videoyu bizzat kendisinin yapay zekâ araçlarını kullanarak oluşturduğunu açıkça ifade ediyor. Kullanıcının bir başka paylaşımıyla @chpvekili kullanıcı isimli TikTok hesabının da kendisine ait olduğu anlaşılıyor.

kilicdaroglu ilk ing video ss

TikTok’ta kullanıcının hesabı incelendiğinde de bir paylaşımın altında yaptığı yorumda videoyu yapay zeka teknolojisi kullanarak hazırladığını belirttiği görülüyor.

chpvekili yorum ss

Nitekim Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının duyurulduğu gecenin yayın kayıtlarına bakıldığında da 6. dakika itibariyle el hareketleri, kıyafetleri ve Selvi Kılıçdaroğlu'nun kıyafetlerinin iddia videoyla uyumlu olduğu görülüyor.

Aynı hesap Kemal Kılıçdaroğlu’nun İngilizce konuştuğu bir başka videoyu daha paylaşıp yine yorumlarda paylaşımın yapay zekâyla seslendirildiğini belirtmiş.

kilicdaroglu ing 2

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin resmi internet sitesindeki biyografisine göre Kemal Kılıçdaroğlu orta düzeyde Fransızca biliyor.

Seçim döneminde yapay zekâyla hazırlanan içeriklere dikkat etmekte fayda var

Türkiye 2023 genel seçimlerine giderken seçimlerle ilgili birçok yanlış bilgi yayılıyor. Bu dönemde deepfake içerikler de yanlış bilginin yayılmasına sebep olabilir. Gelişen yapay zeka teknolojileri ile deepfake içeriklerin tespiti giderek zorlaşsa da şüpheli içerikleri güvenilir kaynaklardan teyit etmekte fayda var.