Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı bir televizyon programında “LGBT, Türk aile yapısını bozuyor mu?” sorusuna, “Hayır efendim ilgisi yok, niye aile yapısını bozsun yani?” yanıtını vermişti. Bunun üzerine 13 kişilik bir grup, CHP genel merkezi önünde açıklama yaptı. Açıklama yapan Beray Göksu Eroğlu, “Sayın Kılıçdaroğlu’nu LGBT ailesinin fahri üyesi ilan ettiğimizi duyurmak isteriz” dedi.
Haber sitelerinde bu açıklama “Kılıçdaroğlu fahri LGBT üyesi yapıldı” başlığıyla yer aldı. Beray Göksu Eroğlu’nun da LGBT Ankara sözcüsü olduğu ileri sürülmüş.
Aynı grup daha önce de İYİ Parti Genel Merkezi önünde açıklamalarda bulunmuştu. Haberlerde bu kişilerin yine Pembe Hayat Derneği’nden olduğu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile görüştükleri iddia edilmişti.
“LGBT üyeliği” diye bir rol yok
Haberlerde kullanıldığı gibi “LGBT fahri üyeliği”, “LGBT Ankara sözcüsü” gibi kavramlar bulunuyor.
LGBTİ, lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks kelimelerinin baş harflerinin kısaltılmışı. Dolayısıyla burada bir kurumdan değil, bir kısaltmadan söz ediyoruz. Lezbiyen, gey, biseksüel cinsel yönelimler, trans cinsiyet kimliği, interseks ise cinsiyet özelliği.
Konu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği’ne e-posta yoluyla ulaştık.
Dernek yetkilisi, CHP Genel Merkezi önünde açıklama yapan ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile görüştükleri iddia edilen grubun, Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği’nin yönetiminin ve kurumun bilgisi dışında böyle bir açıklama yaptığını söyledi.
Pembe Hayat Derneği, “LGBT üyeliği” söyleminin açıklamayı yapan gruba ait olduğunu, kendi görüşlerini yansıtmadığını da vurguladı. Dernek yetkilisi LGBTİ+’ın bir varlığı ve kimliği temsil ettiğini, “kadın üyesi” olunamayacağı gibi, “trans kadın üyeliği” diye bir şeyin olmadığını da söyledi.
Öte yandan LGBTİ+ örgüt ya da siyasi oluşum olmadığı için “LGBT Ankara Sözcülüğü” gibi bir mevki ve unvan da olamaz. Dernek yetkilisi de, Beray Göksu Eroğlu’nun da iddia edilen mevkiye atanmışlığı ya da seçilmişliği olmadığını, en fazla bir bireysel olarak sivil inisiyatif olabileceğini söyledi.
Gazeteci Faruk Bildirici de Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği’nden görüştüğü medya koordinatörü Tuveyç Timur’un açıklamalarına yer vermiş. Timur da herhangi bir parti önünde açıklama yapmadıklarının, “Fahri LGBT üyeliği” diye bir tanım olmadığının, Beray Göksu Eroğlu’nun da Pembe Hayat Derneği’ni temsil etmediğinin altını çiziyor.
Zaten Beray Göksu Eroğlu, kendini “LGBT Ankara temsilcisi” olarak tanıtmadığı gibi, Pembe Hayat Derneği’nin adını da geçirmiyor. Teyit Beray Göksu Eroğlu’na şu ana kadar ulaşamadı.
Kılıçdaroğlu İstanbul Sözleşmesi’nin önemine değindi
Haber sitelerinde Kılıçdaroğlu’nun sözleri, bağlamından koparılarak da verilmiş. Gazeteci Faruk Bildirici de buna dikkat çekiyor. Kılıçdaroğlu’nun Haber Global’da katıldığı yayında asıl vurguladığı İstanbul Sözleşmesi’nin önemi. Muhalefet lideri özünde sözleşmenin Türk aile yapısını bozmakla ilgisi olmadığını vurguluyor.
Bu nedenle sunucununun “LGBTİ Türk aile yapısını bozuyor mu” sorusuna “Hayır efendim ilgisi yok. İlgisi yok yani. Niye aile yapısını bozsun, niye?” yanıtını veriyor. “Siz ne olarak görüyorsunuz? LGBTİ’yi ahlak dışı, sapıkça görüyorlar, görenler var” sorusu üzerine de “Efendim o ayrı bir şey ama bu sözleşmeyle bunun bir ilgisi yok. Beğenirsiniz beğenmezsiniz, herkesin yaşam tarzına saygı göstermek zorundasınız” diyor.
Aynı grubun, 1 Nisan tarihinde İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını Danıştay'a götürerek iptal talebinde bulunan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e de teşekkür konuşması yaptığı biliniyor. Haberlerde açıklama yapıldıktan sonra grubun Akşener ile görüştüğü de iddia edilmişti. Ancak Akşener’in aynı gün Ankara’da değil, Konya’da olduğu biliniyor.
LGBTİ bireyler hakkında yaygın birçok yanlış bilgi var. Bu yanlış bilgiler ötekileştirme, ve nefret söylemiyle de vuku buluyor. LGBTİ’lere yönelik önyargılardan beslenen yanıltıcı haberler de haber mecralarında yer alıyor.
İlginizi çekebilir: LGBTİ'ler hakkında yayılan sahte haberlere nasıl yaklaşılmalı?