Kedi köpek besleyenlerin Covid-19’a karşı bağışık olduğu iddiası

Kedi köpek besleyenlerin Covid-19’a karşı bağışık olduğu iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

SARS-CoV-2 yeni ve farklı bir virüs; hayvanlarla birlikte yaşamanızın sizi yeni ve spesifik bir virüsten koruması mümkün değil.

Covid-19’a karşı bağışıklık ancak iki şekilde sağlanabilir: Bu hastalığı geçirmiş ya da aşılanmış olmak.

Evinde hayvan besleyenler arasında Covid-19 geçiren ve yaşamını yitirenler var.

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Covid-19 uzun zamandır hayatımızda, ancak bazı iddialar pandeminin başından bu yana yayılıyor. Evinde kedi köpek besleyenlerin Covid-19’a karşı bağışık olduğu iddiası, bugünlerde TikTok üzerinde yeniden yayılmaya başladı.

covid hayvanlar 22 06 2021


Bağışıklık her bir hastalık etmenine has 

Hayvanlarla birlikte yaşamanın bağışıklık sistemi üzerinde genel bir olumlu etkisi olabileceğine dair bulgular var. Ancak burada mühim bir tuzak söz konusu: Bir hastalığa karşı bağışık olmak, o hastalığa neden olan patojen (virüs, bakteri ya da başka bir hastalık etkeni) için vücudunuzun özel olarak ürettiği antikorlar ya da bağışıklık hafızasına sahip olmanız demek. O güne kadar hayvanlarla yaşadığınız için sayısız mikroba karşı bağışık olmanız, sizi yeni ve yabancı bir virüsten korumaz. 

SARS-CoV-2 temelde insanları enfekte eden, yeni ve farklı bir virüs. Uzun zamandır birlikte yaşadığınız ev hayvanlarınızın bu virüsü önceden taşıyor olmaları da mümkün değil. Dolayısıyla hayvanınızdan aldığınız SARS-CoV-2 ile bağışıklık kazanmış olmanız olası değil. 

Covid-19’a karşı bağışıklık ancak iki şekilde sağlanabilir: Bu hastalığı geçirmiş ya da aşılanmış olmak. Maske, mesafe, temizlik de aşıya ulaşım olmadığı ihtimalde uygulamak gereken geçici önlemler

Hayattan bir örnek de verebiliriz: Covid-19 geçirdiğini açıklayan sanatçı Ceylan Ertem’in Kasım 2020’den önce yaptığı kişisel paylaşımlarından iki köpeğiyle birlikte yaşadığı anlaşılıyor, ancak yine de hastalığa yakalandı. 

Daha acısı da var: Dünyada sayısız ev hayvanının, Covid-19 nedeniyle yaşamını kaybedenlerden ötürü sahipsiz kaldığı biliniyor. Hayvanlarla yaşamak hastalıktan korumadığı gibi, onları sahipsiz bırakma riskini de beraberinde getiriyor.  

Asıl riskte olanlar hayvanlar

Peki SARS-CoV-2’nin farklı türleri enfekte edebilme ihtimaliyle ilgili neler biliyoruz? Covid-19’a yol açan SARS-CoV-2 hayvan kaynaklı, yani zoonotik bir virüs. Ortaya çıkışında vahşi yaşamın insan eliyle tahribinin etkili olduğu düşünülüyor. Virüs temel olarak insandan insana bulaşıyor. Ancak Amerikan Bitki ve Hayvan Sağlığı Merkezi’ne göre, bazı durumlarda insandan hayvana geçtiğini gösteren bazı raporlara ulaşmak mümkün. 

İlginizi çekebilir: İspanya’da koronavirüs taşıyan 92 bin vizonun itlaf edileceği iddiası

Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün 31 Mayıs 2021 tarihli güncel kayıtlarına göre de, Afrika, Amerika, Asya ve Avrupa’da toplam 551 hayvanda SARS-CoV-2 görülmüş. Virüsün insanlardan hayvanlara nadir de olsa geçebildiğini CDC de belirtiyor. Bundan dolayı da Covid-19 testi pozitif çıkanların, kendilerini evcil hayvanlarından bir süre izole etmeleri tavsiye ediliyor. Ancak hayvanların kişilere SARS-CoV-2 virüsü bulaştırma ihtimali yok.