Kayseri Belediyesi'nin Coffin Dance ekibinin fotoğrafıyla #EvdeKal çağrısı yaptığı iddiası

Kayseri Belediyesi'nin Coffin Dance ekibinin fotoğrafıyla #EvdeKal çağrısı yaptığı iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

İddia konusu fotoğraf montajlanmış.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi iddianın gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada kısa zamanda yaygınlaşan bir iddiaya göre, Kayseri Büyükşehir Belediyesi sokaklardaki reklam panolarına Coffin Dance ekibinin fotoğrafını yerleştirerek vatandaşlara #EvdeKalçağrısındabulundu. İddia çeşitli sosyal medya platformlarında paylaşıldı ve 100 bini geçkin beğeni aldı

iddiafoto1

Ancak iddia konusu fotoğraf montajlanmış. Kayseri Büyükşehir Belediyesi de Twitter hesabından iddianın gerçeği yansıtmadığını belirtti. 

Fotoğraf montajlanmış

İddianın yaygınlaşmasından sonra, attilagaliba isimli bir kullanıcı, Twitter hesabından fotoğrafı montajladığını duyurdu. Hatta montajı yaparken kaydettiği bir video da paylaştı.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi de Twitter hesabından yaptığı esprili bir paylaşımla reklam panosu ile hiçbir alakaları olmadığını söyledi. 

kayseribbcevap

Kullanıcı fotoğrafı maket (mockup) görsel kullanarak montajlamış. Nitekim fotoğrafı tersine görsel aramayla arattığımızda, Kayseri’deki açıkhava reklamı ve billboard üzerine çalışmalar yapan Gelişim Medya isimli reklam ajansının internet sayfasına ulaşıyoruz. Sayfada, iddiadaki fotoğrafın orijinalini görmek mümkün. Teyit'in ulaştığı montajı yapan kullanıcı da fotoğrafı aynı internet adresinden aldığını doğruladı. 

EU6ppIYXYAAzVh6kirmizi

kayseri_billboardkirmizi

Kayseri’ye bağlı Talas Belediyesi’nde de daha önce benzer bir iddia gündeme gelmişti. İddiaya göre, Talas Belediyesi, reklam panolarında dünyaca ünlü şarkıcı Selena Gomez’in başörtülü fotoğrafını paylaşmıştı. Fotoğraf sosyal medyada gündeme gelmiş, Gomez’in hayran sayfalarında da ilgi çekmişti. Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın da bu konuda bir açıklama yapmıştı.  

"Tabutla dans etmek" anlamına gelen Dancing Coffin akımı, Gana’da süregelen eski bir gelenek. Amacı ölüleri neşe içinde uğurlamak. Bu nedenle Coffin Dance ekibi denilen siyahi dansçılar cenazelerde tabutla dans ediyor. Bu gelenek şimdilerde ise bir sosyal medya trendi haline gelmiş durumda. Komik başarısızlıklarla sonuçlanan videoların sonuna Coffin Dance ekibinin videoları ekleniyor. 

Sonuç olarak iddia gerçeği yansıtmıyor. Fotoğraf montajlanmış ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi de böyle bir reklam panosu hazırlamadığını doğruladı. İddia, yaygın bilinen yanlış bilgi türlerinden manipülasyona örnek gösterilebilir.