Katar Prensi'nin Twitter'dan Katar genelinde Türk mallarının kullanılacağını açıkladığı iddiası

Katar Prensi'nin Twitter'dan Katar genelinde Türk mallarının kullanılacağını açıkladığı iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

“SheikhResit” kullanıcı adı olan Twitter hesabı Katar Prensi’ne ait değil.

Şeyh Mohammed bin Rashid Al Maktoum ise Katar Prensi değil Dubai Emiri, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Devlet Başkanı Yardımcısı ve Başbakanı.

Bu içerik 4 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada yer alan bir Twitter paylaşımıyla Katar Prensi olduğu belirtilen Sheikh Mohammed Reşit El Maktoum'un Katar genelinde Türk mallarını kullanma kararı alındığını açıkladığı iddia edildi.

12 Ağustos 2018 tarihinde SheikhResit kullanıcı adıyla atılan tweet, 25 binden fazla beğeni 8 binden fazla retweet aldı.

katar prensinin twitterdan turk mali kullanacaklarini acikladigi iddiasi 1024x692

Bu tweetin ekran görüntüsünün paylaşıldığı İslam Birliği sayfasında ise görsel, 2 binden fazla paylaşım, 5 binden fazla beğeni aldı. Helal Platform isimi sayfada ise 2 binden fazla beğeni 500’e yakın da paylaşım aldı.

Ancak Katar Prensi Sheikh Mohammed Reşit El Maktoum’un Türkiye’nin yanında olduğunu açıkladığı ve Türk mallarını kullanma kararı aldıklarını belirttiği bir tweet attığı iddiası doğru değil. “SheikhResit” kullanıcı adı olan Twitter hesabı Katar Prensi’ne ait değil. Şeyh Mohammed bin Rashid Al Maktoum ise Katar Prensi değil Dubai Emiri, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Devlet Başkanı Yardımcısı ve Başbakanı.

Mohammed bin Rashid Al Maktoum Dubai Emiri

Şeyh Mohammed bin Rashid Al Maktoum 1949 doğumlu ve Dubai Emiri. Aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri’nin Başkan Yardımcısı ve Başbakanı. Katar Prensleri arasında da bu isimde birisi bulunmuyor.

“Katar Prensi olarak ben ve ailem” şeklinde bir ifadenin yer aldığı tweetin sahte olduğunu bu sayede de anlamak mümkün.

Şeyh Mohammed bin Rashid Al Maktoum’un resmi Facebook hesabına bakıldığında da bu yönde bir açıklama yapmadığı görülüyor.

Twitter hesabında kullanılan fotoğraftaki kişi Hamad Al Mazrouei

Ayrıca tweetin atıldığı ve kullanıcı adının “SheikhResit” olduğu hesapta yer alan fotoğraf da Şeyh Mohammed bin Rashid Al Maktoum’a ait değil. Fotoğraftaki kişi ise Abu Dabi Emirliği'nden Hamad Al Mazrouei. Mavi tikli onaylı Twitter hesabında aynı fotoğrafın kullanıldığı görülebiliyor.

katar prensi twitter profil fotografi 1024x538

Hamad Al Mazrouei'nin Twitter hesabı

Mohammed_Bin_Rashid_Al_Maktoum 746x1024Şeyh Mohammed bin Rashid Al Maktoum

Twitter hesabının adı değiştirilmiş

Twitter’da Sheikh Mohammed Reşit El Maktoum isimli hesabın kullanıcı adı SheikhResit’in Twitter ID’sine bakıldığında 2243918812 olduğu görülüyor.

katar prensi twitter id

Bu Twitter ID’si arama motorlarında aratıldığında başka bir hesapla kullanıldığı anlaşılıyor. Önceden Bozkurt Yürekliler adıyla kullanılan ve Twitter’a Aralık 2013 tarihinde katılan bu hesabın isminin değiştirildiğini bu yolla tespit edebilmek mümkün.

katar prensi twitter hesabi onceki hesabi

İPUCU: Bir hesabın kullanıcı adının değiştirilip değiştirilmediğini görmek için Twitter ID’sine bakıp arama motorlarında arama yaparak attığı eski tweetlerde kullanılan isme bakılabilir.