Kaşıkçı Elması’nın Topkapı Sarayı’ndan çalındığı iddiası

Kaşıkçı Elması’nın Topkapı Sarayı’ndan çalındığı iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı Kaşıkçı Elması’nın Topkapı Sarayı’nın Dış Hazine bölümünde sergilendiğini açıkladı.

10 Mayıs tarihinde turistlerin Kaşıkçı Elması’nı paylaştığı fotoğraflara ulaşılabiliyor.

Topkapı Sarayı Daire Başkanı İlhan Kocaman 12 Mayıs’ta eserin önünde basın toplantısı düzenledi.

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medya platformlarında hızla viralleşen bazı paylaşımlarda, Kaşıkçı Elması’nın Topkapı Sarayı’ndan çalındığı iddia ediliyordu. Konu Twitter’da trend topic de oldu.  

kasikci iddia 1

Milli Saraylar açıklama yaptı 

İddianın yayıldığı 12 Mayıs tarihi öğlen saatlerinde Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı resmi Twitter hesabından bir açıklama yaparak eserin iki buçuk yılı aşkın süredir Topkapı Sarayı’nın Dış Hazine bölümünde sergilendiğini belirtti. 

kasikci iddia 2

Milli Saraylar’ın açıklamasında kullandığı iletide kullanılan fotoğrafları tersine görsel arattığımızda en az iki yıllık oldukları görülüyor. 2019’da yeniden sergilenmeye başlanan Kaşıkçı Elması hakkındaki haberde de kullanılmışlar. 

kasikci iddia 3

Güncel kullanıcı paylaşımlarında Kaşıkçı Elması görülebiliyor 

Kamuya açık sosyal medya hesapları üzerinden ve “Kaşıkçı elması” ile “Spoonmaker’s Diamond” etiketlerini takip ederek güncel olma ihtimali olan fotoğraflara ulaşmamız mümkün. Bunlardan birine göre, kullanıcı 10 Mayıs günü yaptığı Topkapı Sarayı ziyaretinde Kaşıkçı Elması’nın fotoğrafını paylaşmış. Nisan ayında yapılmış paylaşımlara da ulaşılabiliyor. kasikci iddia son

Topkapı Sarayı Daire Başkanı da eserin önünde 12 Mayıs’ta bir basın toplantısı düzenledi ve elmasın 32 aydır sergilendiğini açıkladı. Bu söylentinin de pandemi öncesi rakamlara ulaşan turizme yönelik bir saldırı olduğunu düşündüklerini belirtti. 

17 bin tweetin 14 bin 100’ü retweet

Peki bu haber nereden çıktı ve bir anda gündeme oturdu?

Tweetin yayılımını Trendsmap üzerinden incelediğimizde 11 Mayıs’ta Barbaros Şansal’ın, 12 Mayıs sabaha karşı da Ayşe Aydoğdu’nun attıkları tweetlerin önemli kaynaklar olduğu gözüküyor. Aslında aynı tweet 6 Mayıs’ta başka bir kullanıcı tarafından paylaşılmış ancak o zaman viral hale gelmemiş. 

Veli Ağbaba ve Milli Saraylar da “Kaşıkçı elması” etiketinde en çok etkileşim alan diğer hesaplar. 

Teyit paylaşımların kaynağını öğrenmek üzere Barbaros Şansal ve Ayşe Aydoğdu’ya ulaşmaya çalıştı ancak henüz yanıt alamadı. 

kasikci iddia 4

kasikci iddia 5

Google Trends verilerine göre iddianın yükselişe geçişiyle birlikte Google’da aranma oranı da artışa geçmiş. 

Kaşıkçı Elması ile ilgili iddialar en az 2006’dan bu yana dolaşımda

Kaşıkçı Elması’nın Topkapı Müzesi’nden çalındığı, şu anda replikasının sergilendiği ya da Topkapı Sarayı’nda olmadığı iddiaları zaman zaman gündeme geliyor, hatta iddia 2006 yılına kadar uzanıyor. Ancak eser hakkındaki iddialar, herhangi bir kanıt gösterilemediğinden komplo teorisi olmaktan öte gidemiyor. 

Topkapı Sarayı’nda sergilenen elmas 86 karat ağırlığında ve çerçevesinde 49 tane çift sıra elmas var. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Topkapı Sarayı, 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’na bağlanmıştı.