Karadeniz'de kışın yangın çıkmadığı iddiaları doğru değil

Karadeniz'de kışın yangın çıkmadığı iddiaları doğru değil

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ
Bu içerik 6 yıldan daha eski tarihlidir.

Trabzon Sürmene’de 7 Ocak’ta gerçekleşen orman yangınında yaklaşık 20 hektarlık alan zarar gördü. Orman yangının neden çıktığı henüz kesin olarak bilinmezken, yangının ardından birçok iddia ortaya atıldı. İddialardan biri “Karadeniz’de kış aylarında yangın çıkmasının imkansız olduğu” yönündeydi.

kisin yangin cikmaz1

kis ortasında yangin

Tarım Orman İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş iddialar hakkında teyit.org’a şunları söyledi:

Karadeniz’de normalde yangın ihtimali düşüktür. Ancak çıkan orman yangını da ciddi hasar vermez. Yanan alan aslında 20 hektar kadar büyük bir alan. Ancak ağaçlar hasar görmedi. Çünkü Sürmene’deki yangın örtü yangını dediğimiz yangın türüydü. Yani yerdeki bitkilerin yandığı, ağaçlara zarar vermeyen yangın türü. O bölge yerdeki bitkilerin yoğun olduğu bir bölge. Bu yangınlar saman alevi gibidir yanar ve söner. Ayrıca Karadeniz’de en tehlikeli yangınlar sonbahar ve kış aylarında olur. Çünkü bu aylarda nem azdır ve lodos fazladır.

Durmuş, yangının piknik alanlarından ya da alandan geçen ve sarkan enerji hattındaki arklar nedeniyle (genleşerek aşağıya sarkan elektrik hatlarının rüzgar nedeniyle birbirine sürterek kıvılcım çıkarması) olması ihtimalinin yüksek olduğunu ve yetkililerin de bu ihtimal üzerinde durduğunu belirtti.

Karadeniz’de daha önce de sonbahar ve kış aylarında yangınlar çıkmış, MilliyetİHA, Haber61 gibi sitelerde yangınların haberlerine yer verilmişti. 

Karadeniz'de yangınlar en çok kış ve bahar aylarında çıkıyor

Ayrıca Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Ertuğrul Bilgili’nin hazırladığı 2014 tarihli “Orman Koruma Dersi Geçici Ders Notları”nda da Orta ve Doğu Karadeniz’de çıkan yangınların aylara göre dağılımı gösterilmekte.

bilgili ders notu karadeniz yangin

Bu tabloya göre 2000-2009 yılları arasında Doğu Karadeniz Bölgesi’nde orman yangınları en çok Ocak-Mayıs ayları arasında yani kış ve ilkbahar mevsimlerinde gerçekleşti.

Türkiye Ormancılar Derneği Trabzon Temsilcisi Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cantürk Gümüş teyit.org’a yaptığı açıklamada, özelikler sonbahar ve bahar döneminde yangınların çıktığı ancak kış aylarında da yangınların çıkabileceğini bunun hava sıcaklığı ve rüzgara bağlı olduğunu belirtti. Yangının çıktığı gün hava sıcaklığının normal şartlara göre yüksek olduğunu belirten Gümüş, “Yangının neden çıktığı hala araştırılmakta. Piknikçiler ve elektrik telleri üzerinde duruluyor. Ama havanın o gün 21.4 derece olması ve lodosun çok sert olması yangında büyük etken” dedi.

Evrensel’e konuşan Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kurdoğlu yangınların Karadeniz’de genel olarak Kasım-Ocak arası (eğer yağış da olmamışsa) yaygın olduğunu dile getiriyor. Kurdoğlu; "Çünkü diken, ölü materyal birikir ve kışın özellikle sıcak rüzgar olduğu günlerde (Bizim tarafta kalaş denen fön rüzgarları) yangınlar çıkar" ifadelerini kullandı.

Rüzgar olması durumunda yangının komşu alanlara sıçrayabildiğini kaydeden Kurdoğlu, Sürmene yangını ile ilgili şunları söyledi:

2-3 gündür sıcaklık 16-18 derece idi. Dün ise 21'i gördük. Bunun anlamı; risk çok yükselir. Diğer yandan dün anormal rüzgar vardı ki bu da yanıcı materyali iyice kurutur. Bu alan en yoğun kullanılan mesire alanı. Piknik masalarından ateş, rüzgar sayesinde kaçmışsa kuru madde çokluğu da olduğu için kolayca tutuşur. Bir kaç yerde başlama işi belki de bu nedenle konuşuluyor. Bu alan sarıçam ormanıdır ve ağaç dikeni, sarmaşık, diken gibi kolayca tutuşan kuru materyal doludur. Hem ağaç hem de diğer unsurlar çok yanıcıdır özetle.