Görselin Kanal İstanbul projesine ait olduğu iddiası

Görselin Kanal İstanbul projesine ait olduğu iddiası

Yanlış Yanlış

Bulgular

Kanal İstanbul projesinden olduğu iddia edilen görsel, Antalya Konyaaltı Boğaçayı projesinden.

Proje görselinden coğrafi yapıdan dağların Antalya’daki bölgeyle aynı olduğu görülüyor.

Boğaçayı Pprojesindeki görsel Menderes Türel döneminde hazırlanan bir broşürde kullanılmış.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Kanal İstanbul tartışmaları devam ediyor. Projenin detaylarıyla ilgili bilgileri Kanal İstanbul’un resmi sitesinden edinmek mümkün. AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe de Kanal İstanbul’la ilgili attığı bir tweette sitede de yer alan bir görseli kullanarak Kanal İstanbul'la ilgili görüşlerini dile getirdi. Ancak Kabaktepe’nin paylaşımına İBB Haber, “Kanallar karıştı” diyerek karşı çıktı. İBB’nin iddiasına göre, il başkanı tarafından paylaşılan proje görseli Kanal İstanbul’dan değil, Antalya’da yapılması planlanan Boğaçayı projesini gösteriyor. 

kanal istanbuldan oldugu iddia edilen gorsel

Görsel Antalya Boğaçayı projesinden

Kanal İstanbul’un resmi sitesinde “her şey” başlığında iddiaya konu görsel kullanılmış. 

kanal istanbul resmi site gorseli

Kanal İstanbul için açılan resmi internet sitesindeki görsel

Görselin Kanal İstanbul’a ait olup olmadığını tespit edebilmek için internette tersine görsel arama yapmak mümkün. Çıkan sonuçlarda ise görselin neredeyse tüm haber siteleri tarafından Kanal İstanbul haberlerinde kullanıldığı görülüyor

kanal istanbul arama sonuclari

Ancak çıkan sonuçlara ayrıntılı olarak bakıldığında, aynı görselin 2016 yılından beri Antalya’daki Boğaçayı projesine ait haberlerle de paylaşıldığı görülüyor. Antalya Belediyesi AK Partili eski belediye başkanı Menderes Türel’in vaat ettiği Konyaaltı Boğaçayı projesi, Kanal İstanbul’dan sonra Türkiye’nin ikinci çılgın projesi olarak değerlendiriliyordu. 

2018 yılında Mimarlar Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası gibi kurumlar Boğaçayı projesinde yürütmenin durdurulması ve projenin iptali istemiyle dava açılmasına neden olmuştu. ÇED raporları da projenin doğuracağı olumsuz sonuçlara işaret ediyordu. 

2019 yılında Antalya Birinci İdare Mahkemesi projenin iptaline karar verdi. Değerlendirme raporlarında iddia görseline benzer pek çok görsel var, bu görseller incelendiğinde de iddia görselinin Kanal İstanbul’dan değil, Boğaçayı projesinden olduğu anlaşılabiliyor

 bogacayi proje gorsel

Boğaçayı projesinden farklı bir görsel

Antalya Belediyesi Yatırım Hizmetleri broşüründe kullanılmış

Eski Belediye Başkanı Menderes Türel döneminde Antalya Büyükşehir Belediyesi Yatırımlar ve Hizmetleri broşüründe de kapak görseli olarak Boğaçayı projesi kullanılmış. 

antalya belediyesi bogacayi brosur

antalya yatirim hizmetler brosur

Kanal İstanbul olduğu iddiasıyla paylaşılan görselin Menderes Türel döneminde hazırlanan broşürde kullanıldığı görülüyor. 

Lokasyon dağların yapısından da teyit edilebiliyor

Kanal İstanbul projesinden olduğu iddia edilen görselde coğrafi detaylar da epey ayırt edici. Google Earth kullanarak Antalya Boğaçayı bölgesine gidildiğinde, bu bölgeyle görseli karşılaştırmak kolaylaşıyor. 

bogacayi google maps

Boğaçayı bölgesinin Google Earth görünümü

bogacayi iddia gorsel

AK Parti İstanbul İl Başkanı ve pek çok haber sitesi tarafından Kanal İstanbul projesinden olduğu iddia edilen görsel

Yıllardır haber sitelerinde, hatta Kanal İstanbul’a ait resmi sitede paylaşılan görsel, Boğaçayı projesi için hazırlanmış.