Kanada Savunma Bakanlığı'nın Mazlum Kobani’ye 'temiz savaşçı' ödülünü verdiği iddiası

Kanada Savunma Bakanlığı'nın Mazlum Kobani’ye 'temiz savaşçı' ödülünü verdiği iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

"Temiz savaşçı" adlı bir ödül yok.

Kanada Büyükelçiliği de bu isimde bir ödülün olmadığını belirtti.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan bir gönderide Kanada Savunma Bakanlığı’nın Mazlum Kobani olarak da bilinen Suriye Demokratik Güçleri (SDG) komutanı Mazlum Abdi’ye “temiz savaşçı” ödülünü verdiği iddia edildi.

Kanada Savunma Bakanlığı tarafından “ömrünü savaşlarda insanlığa hizmet için adayan” kişilere her yıl verildiği ifade edilen temiz savaşçı ödülü hakkında; Oda Tv, Haberler, Yeni Akit, Aydınlık, Sendika63, İnternethaber ve Takvim gibi internet sitelerinde de haberler yer aldı. 

Buna ek olarak Yeni Şafak gazetesi köşe yazarı Süleyman Seyfi Öğün de 31 Ekim 2019 tarihli yazısında, olduğu iddia edilen “temiz savaşçı” ödülü hakkında bir yazı yayımladı

mazlum kobani temiz savas

Ancak Kanada Savunma Bakanlığı’nın Mazlum Kobani olarak da bilinen Mazlum Abdi’ye “temiz savaşçı” ödülünü verdiği iddiası doğru değil. İnternette yapılan aramalarda her yıl verildiği ifade edilen temiz savaşçı ödülü hakkında bir bilgi bulunmuyor. Buna ek olarak konu hakkında görüşülen Kanada Büyükelçiliği de böyle bir ödülün olmadığını belirtti.

Teyit konu hakkında yetkililerle görüştü 

Kanada Savunma Bakanlığı’nın Mazlum Kobani’ye temiz savaşçı ödülünü verdiğine dair iddia hakkında Teyit, Kanada Büyükelçiliği ile iletişime geçti. Elçilik yetkilileri Mazlum Kobani’ye verildiği ifade edilen “temiz savaşçı” isimli bir ödül olmadığını ifade ederek iddianın doğru olmadığını belirtti. 

Kanada’nın resmi internet sitesinde ülkede verilen madalya ve ödüllerin yer aldığı bir listeye rastlamak da mümkün. Liste incelendiğinde ömrünü savaşlarda insanlığa hizmet için adayan kişiler için her yıl düzenli olarak verilen “temiz savaşçı” isimli bir ödüle rastlanmıyor.

Son olarak internette İngilizce ve Fransızca yapılan aramalarda da bahsi geçen ödüle dair bir bilgiye ulaşılamıyor.  

Bahsi geçen iddiayı sosyal medyada en çok paylaşılan yanlış bilgi türlerinden “uydurma” kategorisine yerleştirmek mümkün.