Kahramanmaraş’ta çatışma sonucu yakalanan kişinin Suriyeli olduğu iddiası

Kahramanmaraş’ta çatışma sonucu yakalanan kişinin Suriyeli olduğu iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Yakalanan kişi Suriyeli değil, 1998 yılı Isparta doğumlu bir Türkiye vatandaşı.

Şahsın Suriyeli olmadığına dair Kahramanmaraş Valiliği’nden açıklama geldi.

Kahramanmaraş Emniyet Müdürü de şahsın doğum yeri, tarihi ve ismini açıkladı.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Kahramanmaraş’ta 3 Aralık 2020 tarihindeki silahlı çatışmada bir polis yaralanırken, bir polis de yaşamını yitirdi. Sosyal medyadaysa çatışma sonucu yakalanan kişinin ise Suriyeli olduğu iddia edildi.

kahramanmaras catisma iddiasi

Yakalanan kişi Isparta doğumlu bir Türk vatandaşı

Olaya dair haberleri incelediğimizde, saldırgana ait isim bilgisinin birçok kaynakta açıkça paylaşıldığı görülebiliyor. DHA ve Anadolu Ajansı da aynı ismi paylaşıyor. Haberlere göre M.K. kısaltmasıyla yer bulan şahıs 1998 yılında Isparta’nın Şarkikaraağaç ilçesinde doğmuştu. Yani Suriye’den gelen bir sığınmacı ya da Suriye kökenli biri değildi. Kanal 46’nın haberine göre Kahramanmaraş Emniyet Müdürü Salim Cebeloğlu da yaptığı açıklamayla kişinin Isparta nüfusuna kayıtlı olduğunu belirtti.  

Saldırganın Suriyeli olduğuna dair iddiaların yayılması üzerine, Kahramanmaraş Valiliği tarafından da resmi bir açıklama yapıldı. Açıklamada failin Suriyeli olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığı aktarıldı. Asılsız bilgi paylaşan bazı hesaplar hakkında da yasal işlem başlatıldığı bildirildi.

kahramanmaras valilik aciklamasi

Ajanslarda yer alan bilgilere göre 22 yaşındaki M.K., Antalya’da işlenen bir cinayetin şüphelisi olarak aranıyordu. M.K., Suriye uyruklu M. G. isimli bir diğer şüphelinin ifadesine göre Aykut Çakal’ı otomobilini satarak parasını almak için öldürmüştü. İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı Cinayet Büro Amirliği ekiplerine ismin şehirde olduğu bilgisi üzerine gittikleri İsmetpaşa Mahallesi’nde ateş açıldı. Çatışma sonucunda bir polis yaralanırken, bir polis hayatını kaybetti.

Yaralı yakalanan M.K. ise kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettikten sonra ailesi tarafından Isparta'da toprağa verildi.

Sosyal medyanın bilgi akışı konusunda ciddi bir yere sahip olduğu bu çağda, paylaşılan ifadelerin doğruluğunu kontrol etmek çok önemli. Koronavirüs yasaklarının ilk aylarında Adana’da Suriyeli Ali A.’nın yaralanması olayı bunun iyi örneklerinden biri. Ali A., göğsünden vurularak hayatını kaybetmiş, ancak sosyal medyada bacağından vurulduğuna dair paylaşımlar yaygınlaşmıştı. Oysa sosyal medyada bölgeden yayınlanan videolar incelendiğinde, gencin göğsünden vurulduğu net şekilde görülebiliyordu. 

Sosyal medya ve çeşitli haber sitelerinin olayda “yanlışlıkla” ve “çare bırakmadı” gibi ifadeler kullanması, silahsız bir kişinin ölmesini kaza olarak yansıtıyordu. Hemen her haberde belirtilen “Suriyeli” ayrıntısınınsa olayla hiçbir ilgisi yoktu. Bir kişinin davranışlarının ilgisizce etnik kökeniyle birlikte haberleştirilmesi, ayrımcılık ve damgalamaya yol açabiliyor.

İddia diğer doğrulama platformlarınca da incelendi.