Kaftancıoğlu'nun Zaman’da köşe yazarlığı yaptığı iddiası

Kaftancıoğlu'nun Zaman’da köşe yazarlığı yaptığı iddiası

Karma Karma

Bulgular

Dolaşıma giren kupürün tarihi 10 Şubat 2010’u gösteriyor; o tarihlerde gazetenin arşivinde Canan Kaftancıoğlu'nun ismi köşe yazarları arasında geçmiyor.

İmamoğlu ise Samanyolu TV'ye Trabzonspor’u temsilen yalnızca konuk olarak katılmış.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Teyit’e ihbar olarak gönderilen, Facebook üzerinden paylaşılan ve Twitter üzerinden de dolaşıma giren gönderilerde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun 2016 yılında kapatılan Zaman Gazetesi’nde köşe yazarı olduğu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da 2015’te kapatılan Samanyolu Televizyonu’nda spor yorumculuğu yaptığı iddia edildi. 

Ekran Resmi 2020 06 03 12.19.03

Canan Kaftancıoğlu Zaman Gazetesi’nde yazarlık yapmadı, sadece kurucularından olduğu Toplumsal Bellek Platformu adına ilgili habere görüş veren isimlerden biriydi. Ekrem İmamoğlu ise Samanyolu TV’de spor yorumcusu olmadığını, Trabzonspor’da yöneticilik yaptığı dönem kulübü temsilen katıldığını açıklamıştı. 

Kaftancıoğlu Zaman Gazetesi’nde köşe yazarlığı yapmadı 

İki ayrı iddianın öncelikle Canan Kaftancıoğlu ayağıyla başlayalım. Dolaşıma giren kupüre baktığımızda tarihin 10 Şubat 2010’u gösterdiğini görebiliyoruz. Kaftancıoğlu’nun görüşünün yer aldığı 10 Şubat 2010 tarihine ait gazetenin arşiv görüntüsüne ise Medya Takip Merkezi üzerinden ulaşıyoruz. 

Ekran Resmi 2020 06 03 18.10.21

Fethullah Gülen Terör Örgütü (FETÖ) yayın organı olduğu gerekçesiyle 2016 yılında kapatıldıktan sonra arşivi silinen Zaman Gazetesi’nin ulaşabildiğimiz en eski tarihli yazar kadrosuna Wayback Machine üzerinden eriştiğimizde, 28 Ocak tarihli yazar listesinde de, 22 Şubat tarihli listesinde de Canan Kaftancıoğlu isminin yer almadığını görüyoruz. Medya Takip Merkezi arşivinden, 2009 ila 2020 yıllarını tarayarak Kaftancıoğlu’nun köşe yazarlığı yaptığı gazeteleri aradığımızda da, BirGün Gazetesi’nde 2014, 2015, 2016 ve 2017 yıllarında konuk yazar olarak yazı yazdığını görüyoruz. 

Toplumsal Bellek Platformu için yazılmış bir haberdi 

Zaman Gazetesi’nde 10 Şubat 2010 tarihinde “Bugünleri görebilmek için 30 yıl acı çektik” başlığıyla yayınlanan haberin tam metnine ulaşılamasa da, aynı tarihte Risale Haber adlı sitenin Zaman gazetesinden bu metni alıntıladığı görülüyor.

Ekran Resmi 2020 06 03 14.34.01

Haber metninde 1980’de öldürülen gazeteci ve yazar Ümit Kaftancıoğlu’nun aynı zamanda gelini de olan Canan Kaftancıoğlu’nun görüşlerinin yanında, 1978’te öldürülen Savcı Doğan Öz’ün eşi Sezen Öz, 1992’de öldürülen Kürt şair, yazar ve gazeteci Musa Anter’in oğlu Anter Anter, 1980’de öldürülen sendikacı Kemal Türkler’in kızı Nilgün Soydan’ın sözlerine yer verildiği de görülüyor. Metinde “Hrant Dink davası üzerinden güç birliği yapan acılı ailelerin sesi artık daha gür çıkıyor” ifadeleri kullanılıyor. Haberde Ergenekon davalarıyla birlikte Türkiye’nin yeni bir döneme girdiği ve faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması umudunun yükseldiği aktarılıyor. Faili meçhul yakınları tarafından kurulan Toplumsal Bellek Platformu da bu isimlerin bir araya gelmesine vesile olmuş. Malumatfuruş da, çıkan haberlerle ilgili olarak 6 Eylül 2019 tarihinde konuya ilişkin bir yazı yayınlamıştı. 

Toplumsal Bellek Platformu’nun temeli 2009 yılında Ümit Kaftancıoğlu ile ilgili yapılan bir anma buluşmasında atılmıştı ve Kaftancıoğlu bir dönem sözcülüğünü üstlenmişti. Grubun 8 Kasım 2010 tarihinde yaptığı bir basın açıklaması ise Hrant Dink’in eşi Rakel Dink tarafından okunmuştu. Zaman Gazetesi de yaptığı haberde, bu buluşmaya atıfta bulunmuş. 

İmamoğlu’nun Samanyolu TV’de futbol yorumladığı bir yayını var

Ortaya atılan bir diğer iddia da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 2016 yılında yine FETÖ’nün organlarından biri olduğu gerekçesiyle kapatılan televizyonlardan Samanyolu TV’de spor yorumcusu olduğuydu. Konuya ilişkin 20 Mayıs 2019 tarihinde bir açıklama yapan İmamoğlu’nun kanala Trabzonspor’u temsilen yalnızca konuk olarak katıldığını belirten bir açıklaması var. Konuya ilişkin yayınlanan iki ayrı videoya da erişebiliyoruz. Samanyolu TV’nin arşivine ise Medya Takip Merkezi’nden ulaşılamıyor.  

İmamoğlu Trabzonspor Futbol Kulübünde bir dönem yöneticilik yaptığını açıklıyor. Bu iddia da ağırlıkla 2019’un Mayıs ayında yayıldı. Aynı ay içindeki bir diğer gelişme İmamoğlu’nun mazbatasının Belediye seçimlerinde şaibe olduğu gerekçesiyle iptal edilmesi oldu. 

Her iki kuruluş da darbe girişiminden sonra kapatıldı 

1986 yılında yayın faaliyetine başlayan Feza Gazetecilik’e bağlı Zaman Gazetesi’ne 2016 yılında şirketin “FETÖ/PDY terör örgütünün faaliyetleri kapsamında ve örgüt faaliyetlerine destek olacak şekilde kullanıldığı yönünde kuvvetli deliller bulunması” gerekçesiyle kayyum atanırken, 1993’te yayına geçen Samanyolu TV yayın grubu 2016’da kapatıldı. Hükümet bu kararları 15 Temmuz Darbe Girişimi’nden sonra aldı. Kaftancıoğlu ve İmamoğlu’nun kanal ya da gazete ile ilişkilendirildiği iddialar ise, ağırlıkla daha sonraki seçim dönemlerinde sosyal medyada yaygınlaştı. 

Sonuç olarak Canan Kaftancıoğlu Zaman Gazetesi’nde yazarlık yapmadı. Ekrem İmamoğlu ise Samanyolu TV’deki bir programa konuk olmuştu ve bunu reddetmedi.