Sosyal medya platformlarında yaygın bir paylaşım Japonya’da ivermektin kullanımına geçildiği ve aşı kullanımının durduğunu, böylece bir gecede Covid-19’un bitirildiği iddiasını ortaya attı.
İddia komplo teorileri yayan bir isme ait
İddiaya kaynak gösterilen metin, Japonya’nın aşılamayı durdurduğu, ivermektin isimli ilaca geçtiği ve böylece Covid-19’un neredeyse bir gecede bittiğini öne sürüyor.
İddiayı ortaya atan isim ise Hal Turner. Politifact’in hazırladığı birkaç yazıya konu olmuş ve yanlış bilgi yaydığı tespit edilmiş. Bu yanlış bilgilerden biri de Japonya hakkındaki. Turner, ABD’li aşırı sağcı bir komplo teorisyeni olarak anılıyor. Yani her şeyden önce bu bilginin ardında güvenilir olarak nitelenebilecek bir kaynak yok.
İddia 29 Ekim’de ortaya atılmıştı, 4 Kasım itibariyle Japonya’da aşılamaya dair bilgilere açık kaynaklardan erişmek mümkün. Bu kaynaklarda aşılamanın durduğuna dair herhangi bir emare yok. Our World in Data’daki verilere göre, ülkenin yüzde 73’ü Covid-19’a karşı tam aşılı. Yine 7 Kasım’da 100 kişiye uygulanan doz sayısı 152,38 olarak rakamlara yansımış. Yani aşılama durmamış, hızla devam ediyor.
Reuters ülkede her gün ortalama 571 bin 978 doz aşı uygulandığını belirtiyor. Aşılama hızı, Haziran ayından bu yana hep artmış. Japonya’da her 100 bin kişiden dördünün enfekte olduğu da belirtilmiş. Yani salgın da aşılama da sürüyor.
İvermektin Japonya’nın Covid-19 tedavi protokolünde yer almıyor
Japonya’nın Covid-19 tedavi protokolünü incelediğimizde ivermektinin yer almadığı görülüyor. Hatta kılavuzda, ivermektinin ismi “onay almamış ilaçlar” arasında bulunuyor.
İvermektin onaylı bir Covid-19 ilacı değil
İvermektin aslında hayvanları tedavi etmek için üretilmiş bir parazit enfeksiyonu ilacı. Bazı durumlarda insanlar için de kullanılıyor. Covid-19 pandemisi sırasında da olası antiviral etkileri nedeniyle gündeme gelmiş, ancak anlamlı bir etkinlik göstermediği ve güvenli olduğu kanıtlanmadığı için Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) onayı alamamıştı.
Pek çok ülkede yayılan bu İddia hakkında Malumatfuruş da, Factcheck.org da bir yazı yayınlandı.