Twitter’da bir kullanıcı tarafından Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin, yeni koronavirüs salgını nedeniyle ekonomi bozulduğu için istifa ettiği iddia edildi.
Şinzo Abe kolit sağlık sorunu sebebiyle istifa etti
65 yaşındaki Shinzo Abe 28 Ağustos 2020 Cuma günü düzenlediği bir basın toplantısıyla başbakanlık görevinden istifa ettiğini açıkladı. YouTube’dan ulaşılabilen basın toplantısında Abe’nin hastalık sebebiyle görevini bıraktığını belirttiği anlaşılıyor.
Abe, Liberal Demokrat Parti lideriyken, 2005’te seçildikten sonra da ülseratif kolit (bir bağırsak hastalığı) sebebiyle görevini bırakmış, 2012’de tekrar seçilmişti. İstifanın ardından Japon borsası haftayı sert düşüşle kapatmıştı. Bazı kaynaklar bu istifanın da ekonominin gidişatına olumsuz etki edeceği görüşünde. Ancak hiçbir haber kaynağında istifanın asıl sebebi olarak ekonomi gösterilmemiş. Dünya basını Abe’nin bir önceki istifasının sebebi olan hastalığı nüksettiği için görevine devam edemediği yönünde yorumlarda birleşmiş durumda.
Reuters’da yer alan bir makalede Abe’nin rahatsızlığının lise yıllarından beri var olduğu, eski başbakanın 2017’deki bir konuşmasında hastalığının kötü bir hal aldığını söylediği bilgileri yer alıyor. Halk arasında kısaca kolit olarak da bilinen rahatsızlığın tamamen iyileşmesini sağlayan bir tedavi şimdilik yok.
Japonya ekonomisinin sorunları yeni değil
Japonya'da hükümet verilerine göre, ülke ekonomisi salgın nedeniyle Nisan-Haziran döneminde yüzde 27,8 küçüldü. Medya, ekonomide yaşanan küçülmenin II. Dünya Savaşı'ndan bu yana en kötü seviyelerde olduğunu ifade etmişti.
Ancak Japon ekonomisi koronavirüs salgınından önce de, uzun zamandır yapısal bir durgunlukla baş etmeye çalışıyordu. Durgunluğun nedeni ise, ülkenin yaşlanan nüfusu ve talebin artmaması olarak görülüyor.
Abe’nin 2012’den beri Keynesyen politikalarla (görece devletçi ekonomi politikaları) kurduğu düzene Japon ekonomisi açısından eski günlere bir dönüş mahiyeti taşıması sebebiyle “Abeconomics” deniyordu. Shinzo Abe göreve geldiğinde, ülkeyi on yıllardır süren deflasyonist çöküşten kurtarmak için tasarlanmış bir dizi ekonomik politika başlatmıştı.
Durgunluk söz konusu olsa da Japonya kişi başına milli gelir açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biri ve öngörülebilir bir ekonomik yapısı var.
Nitekim hiçbir uzman ve gazetecinin istifanın ekonomiyle ilintili olabileceğine dair bir beyanına rastlanmıyor. Tersine Shinzo Abe ekonomiyi iyi yönetmesiyle ün salmış bir liderdi. Medyada yer alan haberlerden istifanın önceden bilindiği ve ani verilmiş bir karar olmadığı da anlaşılıyor.
Japonya’nın en uzun süre görev yapan başbakanı: Prens Abe
Eski Dışişleri Bakanı Shintaro Abe'nin oğlu ve eski Başbakan Nobusuke Kishi'nin torunu "Prens" lakaplı Shinzo Abe, ülke tarihinde en uzun süre başbakanlık görevini yürüten lider oldu. Büyük amcası Eisaku Satō'nun iki bin 798 günlük rekorunu kırarak üst üste görevde geçen günler bakımından ülke tarihinin en uzun süre hizmet veren başbakanı unvanını aldı.