Ekim 2022’de yüzde 85,5 seviyelerine ulaşarak zirveyi gören enflasyon, Aralık 2022’de yüzde 64 seviyelerine düştü. Ancak Türkiye hala enflasyonun en yüksek olduğu ülkelerden biri.
Sosyal medyada ve haber sitelerinde yapılan paylaşımlarda, İsviçre’nin Türkiye’den enflasyon gerekçesiyle yapılan iltica taleplerini kabul etme kararı aldığı iddia edildi.
İsviçre Göç Sekreterliği iddiaları yalanladı
İddialar, Twitter’daki anlık haberler paylaşan hesaplar üzerinden yayılmış ve herhangi bir kaynak gösterilmemiş. Haber siteleri ise kaynak olarak Sözcü gazetesini göstermiş, fakat gazete haberi sitesinden kaldırmış.
İddiaların yayılmasının ardından, İsviçre Göç Sekreterliği, böyle bir karar almadıklarını açıklayarak, iddiaları yalanladı.
Göç Sekreterliği resmi Twitter hesabından, Türkiye’den geleceklere ekonomik nedenlerle iltica hakkı tanınmadığını, İsviçre’nin ırk, din, milliyet gibi nedenlerle zulüm riskinde olan kişilere iltica verdiğini açıkladı.
İsviçre Göç Sekreterliği’nin resmi sitesinde de kimlerin iltica başvurusunda bulunabileceği açıkça yazıyor. Buradaki bilgilere göre kişiler, ırkları, dinleri, siyasi düşünceleri veya belirli bir sosyal gruba mensubiyetleri nedeniyle kendi ülkelerinde ciddi dezavanatajlara maruz kalıyorsa iltica başvurusunda bulunabilir. İsviçre Hükümeti’nin resmi sitesinde de bir arama yapıldığında böyle bir karara rastlanmıyor.
Türkiye, Avrupa’ya en çok iltica başvurusunda bulunan ülkeler arasında 5. sırada
2021 yılı Eurostat verilerine göre, Avrupa’ya ilk kez ve en fazla iltica başvurusunda bulunan ülkeler arasında Suriye, Afganistan, Irak ve Pakistan yer alıyor. Verilere göre, Türkiye’den 2020 yılında Avrupa’ya ilk kez iltica başvurusunda bulunanların oranı yüzde 15 seviyelerine yakınken 2021 yılında bu oran yüzde 20 seviyesine çıkmış.
İlk kez iltica başvurusunda bulunanların tercih ettiği ülkeler arasında ise ilk sırada 148 bin 200 başvuru yani yüzde 27,7’lik bir oranla Almanya yer alırken, Almanya’yı Fransa, İspanya, İtalya ve Avusturya gibi ülkeler izliyor.